fanaposten.no

– Jeg føler ikke at jeg ofrer noe. Velger jeg bort noe, er det jo fordi jeg vil bli best mulig til å spille håndball, sier Synna Lien. Foto: Roy Ellingsen

Vinnerskalle med vinnende vesen

– Jeg tror veldig sterkt på at gjennom å være den beste utgaven jeg kan av meg selv blir jeg også den beste håndballspilleren jeg kan, sier Synna Lien.

Sport · Publisert 10:00, 23 aug 2019

Fana-keeperen går mot sin andre eliteseriesesong med litt mer trygghet, litt mer selvsikkerhet, mye mer erfaring og en god dose mer trening enn i fjor. Selv om Fana-spillerne hadde troen på seg selv også for et år siden, er det stor forskjell mellom å tro noe og å vite noe.

Nå har de bevist at de duger. Begge målvaktene hadde kamper der de stjal poeng for laget sitt, og det var to fingertupper på Synna Liens høyre hånd som sikret det aller første eliteseriepoenget i Fanas historie, uansett idrett.

– Alle seirene var store høydepunkter, men det var helt ekstra med den Byåsen-kampen. Byåsen er et lag som alltid har vært i toppen, og å ta poeng mot dem med Fana var spesielt.

 

 

 

 

Sommeren jeg var 14 eller 15, leste jeg treningsprogrammet feil og trente dobbelt så mye som jeg skulle. Det var hardt, liksom, men det gikk greit.

Synna i aksjon.

Trente dobbelt, uten å vite det

Vi møter Fanas nummer 1 på Kringlebotn ballbane. Synna spilte fotball frem til hun var 14. Siden har det vært håndball.

– Da gikk jeg til Bjarg, som hadde et satsingslag. Vi trente mye og jobbet hardt for å bli god, sier Synna.

Hardt arbeid har hun aldri vært redd for.

– Sommeren jeg var 14 eller 15, leste jeg treningsprogrammet feil og trente dobbelt så mye som jeg skulle. Det var hardt, liksom, men det gikk greit.

Synna Lien

Født: 12. august 1999

Posisjon: målvakt

Trøyenummer: 1

Klubb: Fana

Tidligere klubber: Kringlebotn, Bjarg

Synna Lien liker å rykke opp.

Hun kommer fra en aktiv familie, der konkurranse alltid har vært en naturlig del av hverdagen.

– Vi har alltid vært mye ute, gått mye og brukt kroppen. Og når vi var på fjelltur, var det ikke snakk om at jeg ikke skulle komme først opp! Vi gikk og skulte på hverandre. Det var bare et spørsmål om hvem som begynte å løpe først, ha ha!

Håndball styrer skolen

Da Synna Lien skulle velge studium, valgte hun det som passet best til håndballen.

– Jeg tror det er en fordel å ha noe annet enn håndball å tenke på. Samtidig vil jeg ikke at det skal komme i veien for håndballen, heller.

I fjor begynte hun på molekylærbiologi.

– Jeg følte det gikk utover håndballen, så da droppet jeg ut.

I år er det spansk og latinamerikastudier som gjelder.

– Det er jo ikke akkurat det samme, men jeg forsøker, og så ser jeg hvordan det går, sier hun.

Slik ser Synna Lien ut, sekunder etter et tap.

For det viktigste er å bli en så god håndballkeeper som mulig. Flest mulig baller skal holdes unna nettet, hver dag, hver trening, hver kamp, hele året.

Kamp om plassen

I Fana-målet kjemper hun en hard kamp, hver eneste dag, mot Sofie Ege Grønlund om hvert eneste minutt i Fana-målet. I tillegg er Eva Kristiansen kommer tilbake til Fana og kompletterer keeperteamet.

– Den som er best skal til enhver tid stå. Jeg liker ikke å sitte på benken, det bør ingen elitespillere gjøre. Samtidig handler det om at laget skal vinne og du må backe den som står, alltid.

På fotballbanen var hun midtbanespiller. I håndball har hun lenge vært keeper.

– Jeg var høyest. Dessuten var bestevenninnen min, som var to år eldre enn meg, keeper. Jeg tenkte det var ganske kult å være.

Utstråling

I håndballmiljøet er det lett å finne folk med fine ting å si om Synna Lien. Begrepet "vinnende vesen" går igjen. Hun er lett å heie på. Har du møtt henne, husker du det. Hun hater intenst å tape, elsker å vinne. Men mest av alt er hun seg selv, hele tiden.

– Jeg er ikke god å være sammen med etter et tap, sier hun.

Men det er det få idrettsutøvere som er. Men Synna har evnen til å tenke seg om og være reflektert, selv etter et ettmålstap i siste minutt.

Følelsen av å redde et skudd kan ikke sammenlignes med noe.

– Synna er en ressurs og en unik personlighet. Hun jobber steinhardt, hver dag, for å bli så god som hun kan, sier trener Erlend Lyssand.

– Synna har det udefinerbare "det". Du legger merke til henne. Samtidig er hun samlende, inkluderende og har en genuin utstråling, som gjør at du har lyst til å kjenne henne, sier Thomas Knarvik, styreleder i Fana IL Håndball.

– Hun er en av dem vi skal bygge Fanas identitet på fremover, sier sportssjef Gisle Ellingsen.

Dessuten er hun lokal, oppvokst på Kringlebotn og et eksempel på at Fana-modellen funker. De tar det de har og jobber målbevisst for å bli bedre.

Perfekte Fana

Synna rødmer kledelig av rosen, og gjør seg neppe mindre populær med denne uttalelsen:

– Jeg tenker at Fana er det perfekte stedet for meg å være. Vi tenker utvikling hele tiden. Vi har et perfekt trenerapparat i laget, med Erlend (Lyssand), Cafu (Catharina Furnes), Frode (Skjelvan) og Kristian (Hansen), som er kommet inn for å jobbe med det fysiske. I tillegg får vi målvaktene jobbe med Cecile (Leganger) og Oddvar (Bjørnestad). Vi kunne ikke hatt det bedre, sier hun.

Neste helg er det seriestart. Tertnes kommer på besøk i Fana Arena. Den perfekte seriestart, for å skape blest om sesongen. Keeperen er klar.

– Jeg merker at jeg blir giret, bare av å snakke om det!

Nesttun-eid selskap hjelper newyorkere under pandemien

Donald Trump har sendt det militære hospitalskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe med koranepidemien. Plasthallene ombord er levert av...

Jan har permittert moren og sønnen: Driver torget mutters alene

Familiebedriften på torget er "still going strong". Torghandler Jan Monsen merker at mange vil sende blomster om dagen.

Byrådet legger frem tiltakspakke for næringslivet

Byrådet legger frem en egen tiltakspakke som skal hjelpe næringslivet i Bergen i koronakrisen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten