fanaposten.no

Patrik Hansson tror ikke det vil bli noen videre forskjell på å jobbe i norsk 2. divisjon kontra Allsvenskan. Press legger han på seg selv uansett. Foto: Roy Ellingsen

Skal behandle Fana-spillerne som proffer

Som assistent har Patrik Hansson jobbet for to av Nordens største fotballklubber. Men i Fana er han for første gang sjef.

Sport · Publisert 07:00, 6 jan 2017

Patrik Hansson kom første gang til Bergen som ung, lovende og fremadstormende kantspiller på Brann i 1991. Faren Jan var hentet til byen som juniortrener. Det var stort sett slike juniortrenere Brann hentet på den tiden, de som hadde sønner med toppspillerambisjoner og -ferdigheter.

Siden har Bergen og Hansson vært uatskillelige. Selv da svensken fra Växjö i Småland forlot Brann og byen for fire år siden, lå det i kortene at han senere ville komme tilbake.

– Vi trodde ikke det da, men det viste seg vanskeligere å flytte enn vi trodde. I utgangspunktet flyttet vi med hele familien, men familien reiste hjem til Bergen etter et halvt år. Vi følte oss som bergensere, rett og slett, så siden da pendlet jeg til Sverige, sier Hansson.

Legende som konsulent

Fire år, to år i Kalmar og to i Hammarby, som assistent til trenerlegenden Nanne Bergstrand har fylt ytterligere på kunnskapsbanken til den mangeårige Brann-treneren.

– Jeg fikk veldig mye ansvar under Nanne. Han var opptatt av å slippe meg frem. Både i Kalmar og Hammarby hadde jeg hovedansvaret for U-21-laget. I tillegg ledet jeg mange av treningene for A-laget. Jeg har lært mye, sier Hansson.

Om han er aldri så mye sjef, presset i Fana vil neppe bli det samme som når det blåser i Stockholms storklubber.

– Jeg har lært mye om stress, press og å prestere under stress og press. Men enten det er 25.000 eller 200 på tribunene, så er det press. Press vil jeg kjenne på her også. Samtidig er det viktig for meg å forankre det vi skal gjøre. Det er vi, ikke jeg, som gjør noe. Vi er sterke sammen, sier Hansson.

Nanne Bergstrand skal også hjelpe Fana fremover, som konsulent for Patrik Hansson.

– Jeg har god kontakt med Nanne. Et godt vennskap, og det skal jeg benytte meg av, sier Fana-treneren.

Proft opplegg

Fana IL Fotball har en stor organisasjon for sitt nivå. Nå har de hentet en trener med bred toppfotballerfaring. Hvordan skal han takle å jobbe med spillere som kommer rett fra jobb og skole til trening?

– På treningsbanen kommer det til å være det samme. Profesjonaliteten til spillerne er lik, enten det er eliteserien, Allsvenskan eller norsk 2. divisjon. Det må den være. Men det blir kanskje ikke like mange økter. Der må vi ha fingerspissfølelse. Vi skal ikke gjøre for mye eller for lite. Hvile er også viktig, sier han.

Ingen resultatmål

2017-sesongen er den første med ny serieordning i Norge. Det er nå kun to 2.-divisjonsavdelinger. Ingen vet egentlig helt hvor nivået ligger. Like greit, tenker Hansson, for han skal uansett ikke gå ut med noe resultatmål.

– Vi skal ha utviklingsmål. Laget skal bli bedre uke for uke, sier Hansson.

Han vil ikke engang ha mål om å unngå nedrykk.

– Rykke ned skal vi ikke gjøre, men sier du det som målsetting at «Vi skal ikke rykke ned», viser du at du er redd for å rykke ned. Vi skal bygge videre på det Fana har vært gode på. De har bygget et solid, defensivt fundament. I tillegg har Fana alltid vært kjent for å være godt trent. Det vil vi fortsette å være, sier Hansson.

Mye taktikk

Svensken har begynt å få oversikten over spillermateriellet. Noen flere spillere vil trolig komme inn, men han ser for seg å jobbe med en spillerstall med 18-20 utespillere.

– Taktisk trening er viktig for meg. Det blir mye arbeid med 11 mot 11 på trening, sier han.

En annen ting han brenner for er at spillerne skal ha forutsigbarhet i hverdagen.

– Jeg håper vi får spille flest mulig kamper på lørdager, at treningsukene kan følge en fast rytme. At spillerne vet på forhånd hva vi skal jobbe med mandag, tirsdag, torsdag og fredag, sier Hansson.

Fana-erfaring

Det er ikke første gang Patrik Hansson representerer Fana. I 1995-sesongen, da Fana var i 1. divisjon, spilte både han og broren Tobias for klubben. Det endte dårlig. På treningsleir før sesongen røk kneet, og det var egentlig det for den en gang så lovende spilleren.

Noen comebackforsøk på Nesttun, og enda et forsøk i Brann året etter, ble det. Så var det nok. Siden har han vært trener. Og han tror han også i fremtiden vil jobbe med fotball.

– Jeg vet ikke om jeg alltid kommer til å være trener, men noe innen fotball vil det nok alltid være. Nå er jeg akkurat ferdig med pro-lisensen, Europas høyeste fotballtrenerutdanning, også, så det blir nok fotballtrener en stund til, sier Hansson.

Manualen er med

I Sverige jobbet Hansson og Bergstrand med et dokument de kalte manualen. Bergstrand beskriver det nesten som en bruksansvisning for spillerne. Klare bilder på hva som forventes av en spiller i dennes rolle.

– Manualen er et utgangspunkt for hvordan vi skal spille. Fana var gode i fjor og vi skal bygge videre på det, samtidig som vi må finne vår måte å spille på offensivt. Jeg skal se an spillergruppen og se hva vi må jobbe med, men jeg tror alle vil oppfatte Fana som et OK spillende lag, sier Hansson.

Det var vanskeligere å flytte fra Bergen enn vi trodde

Jan Patrik Hansson

Født: 23. september 1969 i Växjö

Klubber som spiller: Öster, Brann, Sogndal, Jonsered, Fana

Klubber som assistenttrener: Brann, Kalmar FF, Hammarby

Klubb som hovedtrener: Fana

Annet: fetter av tidenes mest meritterte Brann-spiller, Joachim Björklund

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten