fanaposten.no

Sesongstartet i varmere farvann

Brettseiler Mathilde Elise Lind fra Bergens Seilforening trekker paralleller mellom Marseille og Mynteviken. Men temperaturen i vannet er ikke helt den samme!

Sport · Publisert 11:18, 6 mai 2019

I vinterferien var vi brettseilerne fra Bergens Seilforening i Marseille, Frankrike for å både trene, og seile regatta. I brettgruppen i BS er vi seks seilere, vi dro nedover alle seks sammen med trener Alexander.

Endelig seiling igjen

Vi gledet oss alle veldig til å kommen ned for å endelig få seilt igjen, og alle seilerne var nok litt lei av tre måneder vinter uten seiling. Vi hadde to treningsdager, en før og en etter Med Cup-regattaen, som gikk over tre dager. Under alle dagene med seiling hadde vindstille til lite vind om morgenen, før vinden dro seg opp litt utover dagen.

Første treningsdag var der ikke vind på formiddagen, så vi hadde en lang økt på ettermiddagen der vi dro inn cirka rundt solnedgang.

Første regattadag startet med venting på land grunnet mangel på vind, men vi ble raskt sendt utpå når vinden dro seg opp utpå ettermiddagen. Det ble med to pumpe race (lettvindsseilas) denne dagen, noe som for mange av oss var vanskelig å komme tilbake til etter tre måneder uten seiling. Mange savnet nok litt boardfeeling og ikke minst hud på hendene.

Albertine Lind er en av de yngste i brettgruppen. Tidligere seilte hun optimistjolle, men som fjortenåring gikk hun over til brettseiling. Foto: Pierick_Jeannoutot

Lang dag på vannet

I brettseiling er det vanlig prosedyre, spesielt i internasjonale regattaer, at dersom arrangøren tenker å kjøre opp mot fire race, så sendes seilerne inn og ut på land for pause midt på dagen. På denne måten blir ikke tiden sammenhengende på vannet så lang, og en kjører gjerne to race «back to back» før en tar pause på land og så kommer utpå igjen for to nye race.

Andre regattadag ble for noen som dette, mens for noen ble det bare en veldig, veldig lang dag på vannet. Det ble kjørt race på to baner, en for de minste technoseilerne og en for rs:X og de eldste technoseilerne. Og forholdene på de to forskjellige banene var riktignok også vidt forskjellig til tider.

På techno pluss og rs:X banen, der vi hadde tre seilere, startet dagen med to lange pumperace, før de ble sendt inn på land. På juniorbanen, der de tre yngste seilte, var forholdene helt annerledes. Der ble det kjørt tre mellomvindsrace sammenhengende.

Men vinden var langt i fra stabil og med mye opp og ned og rundt og rundt, ble det en lang dag for de yngste seilerne. De eldste ble sendt utpå igjen etter en halvtimes pause på land, da hadde arrangøren også flyttet banen veldig mye lengre ut. Vi brukte rundt en 30-40 minutter ut til banen siden vi måtte krysse ut. Etter to pumperace og mye sol, var det en sliten gjeng som var på vei ut til banen for to nye race.

Litt som i Mynteviken

I Marseille seilte vi i en slags bukt ut mot havet og vindforskjellene var store rundt om i bukten. På veien ut gikk vi fra nesten vindstille til rundt 8-11m/s på bare noen hundre meter. To planerace ble effektivt gjennomført, og alle seilerne var på land rundt samme tid som solen gikk ned.

Med start rundt klokken 1 denne dagen, var det nok en av de lengre dagene alle seilerne i gruppen hadde vært med på.

Siste regattadag var det forhold som lignet mye på forholdene vi har hjemme på Mynteviken i Bergen. Mye skift og varierende vindstyrke, for noen passet dette godt, mens andre synes gjerne det var frustrerende. Det summerer nok også opp regattadagen i Marseille ganske så bra.

Vi opplevde mye forskjellige vind og fikk seilt regatta i så og si alle forhold, med både sjø og bølger, men også med flatt vann.

Fantastisk sesongstart

Marseille var for hele gruppen en kjempekjekk tur og hele gruppen storkoste seg. Nivået hos franskmennene er veldig høyt og i teten er det tett med hvertfall to, tre verdensmestere i hver klasse.

Med hjem tok vi med oss mye erfaring og pekepinner på hva hver og en måtte ta for seg på treningene hjemme, men også mye ny motivasjon til en ny sesong hjemme og årets regattaer og mesterskap.

Resultatmessig var der noen som var fornøyde, mens andre følte de ikke helt hadde regattaen denne gangen. Marseille var et utrolig flott sted å seile, med gode fasiliteter i klubben, knallforhold så og si hver dag og masse sol. Til tider seilte vi i shorts og t-skjorte, noe alle var veldig fornøyd med. Seilingen, stedet og stemningen var bare positiv og det var en fantastisk måte å starte sesongen 2019 på.

Seilingen, stedet og stemningen var bare positiv og det var en fantastisk måte å starte sesongen 2019 på.

Brettseiling

Brettseiling er en vannsport som kombinerer elementer fra surfing og seiling.

Man trenger et seilbrett og en rigg (bestående av seil, mast og bom).

Seilbrett og brettseiling skiller seg fra tradisjonell seiling på flere punkter. Seilbrett har mer til felles med rullebrett, snøbrett og bølgesurfing.

Det konkurreres hovedsakelig i tre ulike kategorier innen brettseiling, samt noen kategorier som er mer uvanlig.

Sporten oppstod på Hawaii på slutten av 1960-tallet, men fikk en stor oppblomstring tidlig på 1980-tallet. Brettseiling eller windsurfing holdt på å dø ut på 1990-tallet. Rundt tusenårsskiftet skjedde det revolusjonærende ting innen design av seil og brett. Dette har ført til at sporten nå har en økende oppslutning.

Norge med sin lange kyst har svært gode forhold for brettseiling. Vestlandet med sitt milde klima og mange lavtrykk er selve kjerneområdet for aktiviteten i Norge.

Mathilde Elise Lind (bildet) er også trener for juniorene i optimistjollesgruppen til Bergens Seilforening.

Onsdag åpner Ruken restaurant på Råstølen: – Jeg er litt redd

Planen var å bli apotektekniker, men en kreftsykdom satte en stopper for den drømmen. Nå åpner hun pizzarestaurant på Råstølen sammen med familien.

Trafikkontroll: For mye pynt på dashbordet og ett tonn ekstra på lasteplanet

Tettpakket sykkelstativ, et tonn med overlast og for mye dill som hindrer sikten i førerhuset preget dagens kontroll for Statens vegvesen.

Sperrer vannet til deler av Nattlandslia

Planlagt arbeid på ledningsnettet gjør at kommunen stenger vannet til deler av Nattlandslia onsdag morgen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten