fanaposten.no

Skal hjelpe Eirik med å vinne OL-medalje

Fana IL har tatt skjeen i egen hånd siden et av Norges største friidrettstalenter ikke er tatt ut på satsinggrupen Team Tokyo. Tirsdag ble Eirik Dolve 2020 lansert, og målet er medalje i Tokyo-OL.

Sport · Publisert 21:00, 29 jan 2017

Eirik Dolve er et av Norges største friidrettstalenter, og etter at han ble europamester for juniorer i 2013, har han vist jevn fremgang de senere årene. Nå er målet å vinne medalje i OL i Tokyo i 2020.

- Merkelig uttak

Eirik Dolve er ikke tatt inn i varmen til Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund sitt satsningsarbeid frem mot sommer-OL i Japan som har fått navnet Team Tokyo.

Sindre Heggebø, som er sportslig ansvarlig i friidrettsgruppen til Fana IL, synes det er merkelig.

– Over halvparten av de som er på satsningslaget til Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund har dårligere verdensranking og plasseringer enn hva Eirik har. Friidrett består av øvelser hvor en lett kan måle resultater. Eirik har vist med sine resultater at han presterer godt. Det har de sett utenlands, men det har de ikke sett i Norge, sier Heggebø.

- Inkompetanse eller grov feil

Sportssjef Gisle Ellingsen er tydelig på at Fana IL ikke knegår Olympiatoppen for å be om almisser.

– Vi har såpass integritet at vi ikke løper ned dørene til Olympiatoppen for å mase om at han skal få hjelp til satsingen sin. Da gjør vi det heller selv. Med min kunnskap om friidrett så er det enten inkompetanse eller en stor feil som ligger bak vedtaket om at Eirik Dolve ikke er en del av Team Tokyo 2020. Nå har tidligere landslagssjef for alpinistene overtatt som toppidrettssjef i friidretten , sier Ellingsen.

Målet til Fana IL og Eirik Dolve er å sette Norge på kartet i en av verdens største publikumsidretter. Tirsdag presenterte Gisle Ellingsen Fana IL sin store plan.

– Idretten i Norge er rigget på forskjellige måter. Vinteridrettene er satt sammen rundt landslag med eliteutøvere. Friidrett, derimot, har ikke tradisjon for dette. Her er det hver mann og hvert lag for seg. Derfor har vi satt sammen et støtteapparat som skal hjelpe Eirik med å nå målet sitt med å vinne medalje i Tokyo-OL, sier Gisle Ellingsen.

Tok av i fjor

11. september i fjor høst deltok Eirik Dolve på en stavsprangkonkurranse foran rådhuset i Salzburg. Her kom hans definitive gjennombrudd som senior.

– Eirik satte ny personlig rekord med 5,66 meter, og var plutselig i toppsjiktet i verden. Etter hoppet i Østerrike ble han plutselig en ettertraktet utøver å ha med på stevner. Jeg vil si at Eirik har et svært realistisk mål om å nå målet om medalje i OL, sier Ellingsen.

– I 2016 tok jeg et nytt steg i utviklingen da jeg perset med 16 centimeter. Det spranget var med på å gjøre at jeg fikk meg en egen manager. I tillegg gjør det at jeg får dekket hotell og reiser, og tjener penger på å drive med idrett på full tid. Dette gjør det mulig å satse for fullt mot OL i 2020. I tillegg til å tjene penger på å utøve idretten min, jobber jeg som basistrener for yngre utøvere, blant annet på idrettsskolen til Fana IL. Det er greit å få et avbrekk fra trening og satsingen, og jeg synes det er fint å kunne bidra til resten av idrettslaget også, som en av profilene i idrettslaget. Det betyr mye for meg å være til stede for foreldre og yngre utøvere, sier Eirik Dolve.

Vanskelig å bli god alene

Eirik blir 22 år i år, og han var nummer én på europastatistikken for U23-utøvere i 2016. Han ble europamester for juniorer i 2013, har fire NM-gull, og gull i nordisk.

– Han har tatt steget inn i senior-friidretten og har allerede hevdet seg. Det er det få utøvere som har vært juniormestere som klarer. Vi så raskt at Eirik er et satsingobjekt som vi vil bruke ressurser på å hjelpe frem. Stavsprang er en høyprofilert øvelse internasjonalt. Som et av de største og mest ressurssterke idrettslagene i landet, har vi muligheter for å bygge et støtteapparat som ikke står tilbake for noe, sier Gisle Ellingsen.

– Når en skal ta nye steg er det viktig å forstå at en ikke kan bli god alene. Dette er ikke et enmannsshow. Organisasjonen til Fana IL begynner å falle på plass, og det blir spennende å se hvordan dette fungerer. Fana IL er priviligert fordi vi er så store, dette gir oss mye intern kompetanse og store muligheter. Vi har gjort noe av det samme med å hjelpe Sindre Henriksen. I fjor hadde han behov for å ta nye steg, og når skøyteforbundet ikke hadde penger til å ta ham med til Calgary og Salt Lake City som en del av landslaget, så tok Fana IL den kostnaden. Sindre tok steget opp i A-puljen og nå er han fast på landslaget. Det samme gjorde vi med Bjørnar Neteland da han kjørte europacup i fjor. Vi støttet opp rundt ham, og nå er han på landslaget og kjører verdenscup denne sesongen, sier Gisle Ellingsen.

Motiverende

Eirik Dolve selv er strålende fornøyd med mulighetene som Fana IL nå gir han.

– Det gir meg mye motivasjon å ha så mange folk i ryggen som skal jobbe for at jeg skal nå mine mål. Det er ikke alltid like kjekt å gå på trening når en er toppidrettsutøver, men med folk som motiverer og pusher meg på hver trening, er det ikke noe alternativ å ikke gjennomføre. Jeg tror det er ganske nødvendig å ha et slikt regime for å komme seg helt i toppen. Målet mitt er medalje om fire år, og det er et mål jeg har satt selv. Det er spennende å satse mot et stort mål, og for å være helt ærlig tror jeg sjansene mine for å lykkes er større med Fana IL sitt opplegg enn om jeg hadde vært en del av Olympiatoppen og friidrettsforbundets opplegg, sier Dolve.

– Mener du at nivået og satsingsopplegget til friidrettsforbundet ikke er godt nok?

– Jeg kjenner jo mange av dem som er med i Tokyo 2020, og det er ikke imponerende hva de får av støtte. Kanskje det er derfor norsk friidrett har vanskelig for å lykkes så godt som man kunne. Jeg har vært med i toppen siden jeg var 15 år, og sett masse gode juniorutøvere som ikke har klart å ta stegene videre. Potensialet er der, og det kommer stadig nye talenter til. Men helt i toppen skuffer det litt. Da er det bra vi har klubber som Fana IL, som tar tak selv. Jeg er veldig stolt av klubben min, sier Eirik Dolve.

Stort støtteapparat

For å nå målsettingen må det være tilgang på nok kompetanse rundt Eirik Dolve som kan hjelpe ham på veien. Med i støtteapparatet er det mange gode ressurspersoner. Som personlig trener har Eirik med seg Bjørn Åge Herdlevær, som opprinnelig kommer fra Bønes. Han er tidligere landslagsutøver i stavsprang, og har lang erfaring som trener på landslagsnivå innen mangekamp og stavsprang.

– Jeg har ventet på å komme hjem til Fana. Jeg har reist mye rundt med landslaget, og lært mye av andre internasjonale trenere på topp-plan som vi skal dra nytte av. Det er gledelig å se fremgangen til de unge utøverne i klubben, og jeg elsker å få være trener og lærer og ser frem til tiden vi skal jobbe med målsettingen til Eirik, sier Herdlevær.

I tillegg til Herdlevær består gruppen av Kristian Hansen Bruvik, assistenttrener og muskelterapeut, Anatol Ashkurov, turntrener, Endre Raa, sjefstrener i friidrettsgruppen, Anita Bolstad Raa, daglig leder i friidrettsgruppen, Lene Stuhr, markedsleder og sponsoransvarlig, Simen Norman, osteopat og Camilla Skjensvold økonomi- og utstyrsansvarlig.

Jeg vil si at Eirik har et svært realistisk mål om å ta medalje i OL

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten