fanaposten.no

Pål Hafstad Thorsen og Sædalen signerer idrettens grasrotopprop. Foto: Roy Ellingsen

Lokale krefter bak idrettsopprop

Fana IL, Sædalen IL, IL Bjarg, IL Gneist og Fana Golfklubb er bare noen av klubbene som signerer på idrettens breddeopprop.

Sport · Publisert 12:03, 9 okt 2021

Sverre Sørnes, Strandebarm IL og Trond Mohns høyre hånd i anleggsspørsmål, er sentral. Det samme er Pål Hafstad Thorsen, daglig leder i Sædalen, og Hans R. Dankertsen, daglig leder i Fana IL.

– Ambisjonen med grasrotoppropet er at vi her på Vestlandet skal klare å skape noe som kan påvirke hele Idretts-Norge positivt, intet mindre, sier Thorsen.

Like utfordringer

Oppropet har sin egen Facebook-side, og det er flere grunner til det.

– Det ene er at vi skal bli ganske mange etter hvert. Det andre er at folk nå har et sted å diskutere og å utveksle erfaringer. Allerede nå ser vi at folk begynner å legge inn historiene sine. Det er mange idrettsledere rundt i landet som kjemper mot de samme problemstillingene, sier han.

Allerede etter en ukes tid begynner engasjementet og medlemstallene å bli store.

– Vi er skarpere og mer offensive enn Norges Idrettsforbund. Vi har jobbet over tid med å påvirke strategisk, både i regjeringsforhandlingene som pågår nå og fremover. Vi er startet en prosess, sier Thorsen.

Koseprat

Idrettsrådet i Bergen, ved leder Dag J. Aksnes, har også signert oppropet.

– Vi må trøkke på flere fronter samtidig. Kretsene, idrettsrådene og særforbundene må trøkkes samtidig, sier Dankertsen.

Han er for en mer direkte tone.

– Det er blitt for mye koseprat. Vi må være tydeligere. Hadde folk visst hvor mange idretten redder, ville de ha hoppet på kommando med en gang. Men det er ikke målbart, sier Dankertsen.

Vil løse ut midler

En stadig kilde til frustrasjon hos norske idrettsledere er tippemidler, momskompensasjon og andre støttemidler som blir hengende igjen, lenge etter at de er vedtatt utdelt.

– Bare på Vestlandet er det en milliard kroner som står fast i systemet, men som skal ut til idrettslagene, til anlegg som skal bygges. Ventetiden er tre og et halvt år. Det betyr at hvis jeg i Sædalen idrettslag skal bestille noe, må vi forskuttere midlene selv, og så løper det renter og kanskje avdrag på summen. Det er uholdbart, sier Thorsen.

– Dette er kontingenter, vaffelpenger og andre midler, som skulle ha gått til aktivitet, sier Thorsen.

Han sier etterslepet kan nulles over natten.

– Man er nødt til å gjøre det, gjennom statsbudsjettet, for å få bort den pukkelen, sier Thorsen.

Strenge krav

Kravene for å komme på listen over spillemidler er så sterke, at det ikke er noen grunn for ventetiden, mener lederne.

– Et idrettslag som skal søke om spillemidler, må først få planene sine omtalt i en kommunal plan, så må de få sendt inn søknaden sin, så skal de godkjennes, komme inn på den fylkeskommunale listen, som skal inn på den nasjonale listen over godkjente søknader. Hvis du ikke får midlene dine etter ett år, må du søke igjen, hvert år, til du får midlene, etter omtrent tre og et halvt år. Det er det samme med momskompensasjon, der du kan søke en gang i året. Det er helt unødvendig byråkrati. Vi vil at man slipper idretten fri, slik at vi kan bruke tiden på det vi skal, som er aktivitet, sier Thorsen.

Thorsen og Dankertsen har tro på at oppropet vil lede til endring.

– Allerede representerer vi over 20.000 medlemmer. Vi har mange med oss, sier Dankertsen.

Bronse i uoffisielt NM

– Vi er Bjarg, de er Vålerenga. Å slå dem – og være spillemessig helt på høyde – er i seg selv en opplevelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten