fanaposten.no

Fanabuen Stine Mjåtvedt fra FK Fyllingsdalen er Hordalands kandidat til prisen «Årets ildsjel». Prisen deles ut på Idrettsgallaen 7. januar. Stine er en av fem finalister. Foto: Cathrine Dokken

Ildsjelen Stine (33) vil ha livstidskontrakt med Fyllingsdalen Tigers

Som 17-åring ble Stine Mjåtvedt med som tilskuer da søsteren Hilde begynte på fotball. De siste 16 årene har Stine jobbet iherdig med å få flere med funksjonsnedsettelser til å spille fotball. Det vil hun nok gjøre så lenge hun lever.

Sport · Publisert 12:00, 1 jan 2017

Mjåtvedt er nå en av fem nominerte til prisen «Årets ildsjel», som deles ut på Idrettsgallaen 7. januar.

Først fikk hun æren av å være Hordalands kandidat i kåringen, og altså en av 19 kandidater på landsbasis.

– Det var svært uventet. Jeg ble veldig overrasket, for jeg visste ikke at jeg var blitt nominert, forteller Stine.

Brann-trener på besøk

Så ble hun overrasket igjen, denne gang av Brann-trener Lars Arne Nilsen.

– Jeg var på jobb da Lars Arne Nilsen kom på besøk med blomster og et TV-kamera på slep. Det var enda mer sjokkerende. Da pulsen fikk roet seg litt, var det veldig gøy. Dette er en stor ære. Det er veldig overraskende og veldig kjekt, sier Mjåtvedt.

Brann-treneren synes også det var stas å få besøke Stine.

– Det er fantastisk å få være med på dette. Hun er bare 33 år, men har trent et lag i 15 år. Hun har gjort en kjempeinnsats, sa Nilsen da han på vegne av Norges idrettsforbund, Norsk Tipping og NRK fikk æren av å fortelle Mjåtvedt at hun er en av de fem finalistene.

Stor gruppe

Stines utrettelige engasjement for fotballspillere med spesielle behov startet da søsteren Hilde, som har Downs syndrom, begynte i Fana IL for 16 år siden.

– Jeg spilte fotball selv fra jeg var syv år til jeg ble 18, og ble med som tilskuer. Etter hvert ble jeg hjelpetrener. Etter et år eller to byttet Hilde lag fra Fana til Fyllingen fordi treningene med Fana krasjet med en annen aktivitet. Dermed fulgte jeg med henne til Fyllingsdalen, forteller Stine.

For elleve år siden trengte laget en trener. Mjåtvedt sa ja, og har siden den gang vært hovedtrener og lagleder for Fyllingsdalen Tigers. Det er et lag for spillere som ikke finner seg til rette innenfor ordinær fotballaktivitet.

– De fleste har en funksjonsnedsettelse, men først og fremst er de fotballspillere. Vi har 28 spillere i alderen 18-45 år på laget, sier Stine.

– Det er en veldig fin og positiv gjeng som har spilt sammen lenge. Mange av spillerne har spilt sammen i 16-17 år. Det er et privilegium å få lov til å trene dem, legger hun til.

– Unikt fellesskap

Fotballspillerne på Fyllingsdalen Tigers trener én gang i uken, hele året gjennom. Om vinteren er de inne i Framohallen. Resten av året spiller de ute på Framobanen. I løpet av årene som trener har Stine merket at tilbudet for spillerne har endret seg voldsomt.

– Tilbudet for denne gruppen har utviklet seg enormt. Tidligere hadde disse lagene klubbnavn, men varierende tilhørighet til klubbene. Vi har jobbet for at de skal være en del av fotballfamilien, og nå har vi et eget serietilbud. Det er alltid rom for forbedringer, men det fungerer veldig bra, sier Mjåtvedt.

Det er årsaken til at hun mener at trenerne til samtlige lag i serien kunne tatt hennes plass i ildsjelkåringen.

– Hvilken som helst av de andre trenerne kunne vært nominert, vel så mye som meg. Vi har en fantastisk gruppe engasjerte mennesker i Stjerneserien i Hordaland. De andre er minst like engasjerte som jeg er, sier en rørt Mjåtvedt.

– Spillerne som jeg trener er fantastiske, og vi har også et unikt fellesskap blant trenerne i Hordaland. Vi er i et miljø hvor alle blir ivaretatt. Alle støtter hverandre og heier på hverandre. Det hadde vært vanskelig å gjort denne jobben uten det gode fellesskapet. Vi er en veldig fin gjeng med utrolig mye engasjement og stå-på-vilje. Jeg blir litt rørt når jeg tenker på trenergjengen. Det er veldig kjekt å bli nominert og være en av finalistene, og jeg tenker på de andre jeg også kunne sett bli nominert, sier Stine.

Håper det blir en kvinne

7. januar får altså Mjåtvedt, som er oppvokst på Sørås og bor i Årstad, delta på Idrettsgallaen.

– Det blir utrolig gøy! Jeg er sportsgal, og ser for meg å bli «starstruck» når jeg kommer inn på en galla hvor nesten hele den norske idrettseliten er til stede, sier hun.

– Langrennsgjengen er nok ikke der. De skal nok gå på ski. Hadde de vært der, hadde jeg nok samlet mot og gått bort for å hilse på dem. Nå tviler jeg på at jeg kommer til å hilse på så mange, men det blir uansett kjempegøy å være i samme rom som dem. Jeg gleder meg veldig, sier Mjåtvedt.

Idrettsgallaen arrangeres for 15. gang. Gallaen er et samarbeid mellom NRK, Norsk Tipping og Norges idrettsforbund. I tillegg til Stine Mjåtvedt kjemper Mary-Ann Samuelsen Naas fra Møre og Romsdal, Atle Steinar Solheim fra Sogn og Fjordane, Kai Henning Stensrud fra Oppland og Svein Robert Vestå fra Nordland om ildsjelprisen.

– Det hadde vært veldig kjekt hvis jeg vant. Jeg har sett presentasjonsvideo av alle kandidatene på nett. Alle er fantastiske ildsjeler i sine nærmiljø. Men de siste åtte-ni gangene har årets ildsjel vært en mann. I år håper jeg at det blir en kvinne. Derfor heier jeg på meg selv og på Mary-Ann, sier Stine.

Har livstidskontrakt

I forbindelse med ungdoms-OL på Lillehammer ble det i 2016 kåret årets unge ildsjel i Norge. Da var Sara Stokken Rott fra Kalandseid IL en av fem finalister. Hun fikk også være fakkelbærer under ungdoms-OL. Nå er altså en annen ung ildsjel fra Bergen sør nominert til pris i storfint selskap.

– Sist var det de under 26 år som ble nominert. Ellers har ildsjelene vært noen som har gjort en innsats for idretten gjennom et langt liv. Det er spesielt at jeg er nominert når jeg ikke har holdt på så lenge, sier 33-åringen.

Når sant skal sies har hun viet nesten halve livet til idretten. Flere år blir det.

– Jeg var alene med dem i mange år, men nå er vi fem trenere rundt laget. Det er kjekt å ha flere å spille ball med, og at man kan ha mulighet til å være syk en gang. Skal jeg på ferie, vet jeg at jeg har en gjeng rundt meg som utfører jobben på en glimrende måte, sier hovedtreneren og laglederen til Fyllingsdalen Tigers.

– Jeg ser ikke for meg at jeg skal slutte med dette. Når jeg blir gammel, kan jeg kanskje være materialforvalter. Jeg er på livstidskontrakt frem til noen av spillerne gir meg sparken, flirer Mjåtvedt.

For som trenere flest har hun kjent på presset.

– En gang vi tapte mange kamper i en landsturnering, mente en av spillerne at vi trengte ny trener. Det ble senere moderert til at hjelpetrenerne måtte gå. Men det var i 2009, og stakk nok ikke så dypt, fleiper psykologspesialisten.

Årets ildsjel

Årets ildsjel kåres på Idrettsgallaen i Hamar OL-Amfi 7. januar. Gallaen sendes direkte på NRK 1. Idrettsgallaen er et samarbeid mellom NRK, Norges idrettsforbund og Norsk Tipping. På gallaen hylles heltene i Idretts-Norge for sine fremragende prestasjoner.

Ildsjelprisen kåres på bakgrunn av juryens stemme og en folkeavstemning som avholdes mellom 17. desember og 6. januar. Juryen består av Kjetil André Aamodt (leder), Ole Gunnar Solskjær, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Helene Olafsen, Are Strandli, Birgit Skarstein og Marit Roland Udnæs.

Totalt kom det inn 500 nominasjoner fra hele landet. Basert på nominasjonene i fylket fikk hver idrettskrets i oppgave med å plukke ut én fylkeskandidat til prisen. Det er Hordaland idrettskrets som har valgt ut Stine Mjåtvedt. Hun er en av fem finalister. De andre er Mary-Ann Samuelsen Naas fra Møre og Romsdal, Atle Steinar Solheim fra Sogn og Fjordane, Kai Henning Stensrud fra Oppland og Svein Robert Vestå fra Nordland.

Tidligere vinnere

2016: Sajandan Rutthira (Furuset IF).
2015: Thorbjørn Gyberg (Arendal bokseklubb).
2014: Knykenfolket (Orkdal IL).
2013: Marius Langeberg (Stange Sportsklubb).
2012: Joar Hagen (Elverum Hopp).
2011: Ola Kjørli (Skratvål IL).
2010: Vidar Bøe (Østmarka IL).
2009: Trygve Bringsverd (Øyestad IF).
2008: Rigmor Andresen (Bækkelaget Sportsklub).
2007: Ernst Falch (Siddis Hockey).
2006: Sverre Øfstaas (friidrett i Moelven Idrettslag).

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten