fanaposten.no

Leah Osa var en av Bønes-jentene som spilte 2. divisjon for Gneist sist sesong. Nå blir samarbeidet mellom klubbene sterkere. Foto: Roy Ellingsen

Historisk samarbeid i Bergen sør

– Nå får alle som ønsker det en vei til eliteserien, sier Olav Skjervheim.

Sport · Publisert 11:00, 14 mai 2020

Fana, Gneist, Bønes og Bjarg går sammen om å sikre fremtiden for topp- og breddehåndball på jentesiden.

Skjervheim har vært leder i håndballgruppen i Gneist lenge. Nå skal han gi tømmene fra seg, men noe av det siste han gjør er å inngå et forpliktende samarbeid for de fire store klubbene på jentesiden i bydelen.

– Bjørn (Ole Ellertsen, Bjarg) og Arild (Fismen, Bønes) har også ivret for dette. Og for Fana er det selvsagt viktig å sikre etterveksten til elitelaget deres, sier Skjervheim.

Samarbeidet skal fungere som en pyramide, med Fanas elitelag på toppen, Gneists damelag i 2. eller 1. divisjon og med Bjarg og Bønes som rekrutterings- og samarbeidsklubber.

– Fana er ikke i stand til å stå på egne bein og stå for rekrutteringen til elitelaget. Vi er en stor håndballklubb, men det klarer vi ikke alene, sier Erlend Lyssand, som trener elitelaget.

Håndballeder i klubben, Thomas Knarvik, skryter allerede av samarbeidet med de andre klubbene.

– Vi har jobbet med dette lenge, og alle er innstilt på å få dette til, sier Knarvik.

Veien ligger klar

I håndball ligger spillerutvikling ofte i hendene på hver enkelt trener. Nå bygger klubbene i Bergen sør en felles utviklingstrapp, der spillere i størst mulig grad skal gå sømløst mellom klubbene.

– Vi hadde et godt samarbeid med Bønes også i 2019-20-sesongen, der mange av deres talentfulle spillere fikk spille 2. divisjon for Gneist. Det kan godt hende at flere Gneist-spillere den neste tiden må venne seg til at det står "Bønes" på oppvarmingsgenseren. Meningen er alle skal få matching på det nivået som passer dem best, sier Skjervheim.

Gneist skal blande seg inn i toppkampen i 2. divisjon til vinteren. På sikt er målet å ta seg opp en divisjon.

– Da kan vi inngå samarbeidsavtale med Fana, og det vil være et naturlig skritt videre, sier Anders Landmark Grahl-Madsen, sportslig leder i Gneist.

Kommende vinter vil spillere kunne gå sømløst frem og tilbake mellom Gneist og klubbene under dem, men dersom en spiller blir hentet opp til Fana, vil det være permanent.

– Dermed stiller det klare krav til meg, om at den eller de vi tar opp, må være klar for det. Da blir det for resten av sesongen, sier Lyssand.

Utviklingstrapp

Det er ikke bare fremtidige eliteseriespillere som skal ha nytte av samarbeidet.

– Hos oss, hos Bønes og spesielt hos Bjarg kommer det store årganger, som trenger et sportslig tilbud. Det må være både et bredde- og et spisset tilbud. Det skal ligge en vei til eliteserien, for dem som ønsker det, men også en mulighet for å spille i 4. divisjon. Vi gjør et forsøk på å skape et opplegg der alle har et tilbud, på tvers av klubbene, sier Olav Skjervheim.

For noen av spillerne kan det bli forskjellige logoer på brystet, nær sagt fra kamp til kamp.

– På jenter-20 ligger Gneist i spissen av pyramiden. Vi skal spille NM og under ligger Fana, Bønes og Bjarg. I Lerøy-serien for jenter-18 ligger Gneist i spissen, med Bjarg og Bønes under. I kvinner senior har Gneist lag i 2. divisjon. Bønes rykket opp til 3. divisjon og Bjarg ligger i 4. divisjon, sier Skjervheim.

Det ligger også noen 2.-lag her og der i pyramiden, slik at alle har tilbud, gjerne på flere nivåer.

– Det er et utviklingsmiljø vi prøver å skape, der vi alle blir selvforsynte med spillere. Det som er viktig er at dette skal være en langsiktig plan, som ikke er personavhengig, sier Skjervheim.

Han er forsiktig med å love 1. divisjon på Gneist med det første.

– Det er ikke et mål å rykke opp med en gang. Det kan hende at vi gjør det, men da er det et resultat av at det er gode spillere i Bergen sør.

Alle skal ha et tibud, på tvers av klubbene

Delte ut gratis frokost på Lagunen: – En hyggelig gest

De første femti fikk med seg en økologisk frokost. – Det ble veldig travelt, sier Kaia Hannestad Nygaard.

Kitty tok Fanas første medalje

Kitty Friele Faye tok den eneste lokale medaljen på NMs første dag. – Jeg er kjempefornøyd, sier hun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten