fanaposten.no

Gneist vil kaste hele idrettsstyret

– Hele styret må gå! Det er min ambisjon, sier Ole Hope, styreleder i Gneist.

Sport · Publisert 09:30, 5 jan 2018

Gneist-lederen har nå tatt en fremtredende rolle i det han håper skal bli et så massivt grasrotopprør at hele styret i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) må gå av.

I romjulen skrev han et brev til styrelederen i Hordaland Idrettskrets (HIK), der han krever at Hordaland går inn for ekstraordinært idrettsting til våren, slik at idretten i Norge kan få et helt nytt styre.

– Vi ønsker et helt nytt styre. Alle bør stille sine verv til disposisjon. Det er min ambisjon. I idrettsstyret bærer alle ansvar for elendigheten. Det er enkeltstyremedlemmer som har vært kritisk, men de har ikke tatt konsekvensen av sin uenighet, sier Hope.

– Bare Troms har ryggrad

Troms Idrettskrets har bedt om ekstraordinært idrettsting.

– For meg virker det som den eneste idrettskretsen med ryggrad, sier Hope.

Tilliten til idrettspresident Tom Tvedt er ikke lenger tynnslitt. Den er ikkeeksisterende. Som representant for breddeidretten, og et av Norges største idrettslag, tar Hope det på største alvor.

– Gneist er et idrettslag for den store bredden. Vi legger til rette for at de som blir veldig gode også har et godt tilbud, men først og fremst er vi til for bredden. Vi driver for knapper og glansbilder. Da kan vi ikke sitte rolig og se på at tre firedeler av et Gneist-budsjett går til et kommunikasjonsbyrå. Hvis Tom Tvedt trenger hjelp av First House til å skrive interne e-poster og kronikker, da har han ikke noe der å gjøre, sier Hope.

Sint

Han er overbevist om at han har folkedypet med seg og tror snøballen kan rulle seg stor og kraftig. Brevet han sendte ble til etter at idrettspresidentens interne julehilsen, sendt til idrettskretsene og ansatte på Ullevaal, publisert i Aftenposten lille julaften, ble kjent.

– Jeg er oppgitt og sint over den fullstendige mangel på bakkekontakt disse folkene viser. Verdier er ikke noe man vedtar, det er noe man lever, sier Hope, men han understreker at han ikke er sikker på om budskapet når frem til dem det gjelder.

At noen i idrettsstyret nå prøver å distansere seg i ettertid, har han liten sans for eller forståelse for.

– Et styre er et kollegium, ikke noen enmannsbedrift. Så lenge du sitter i et styre, er du en del av et vedtak, om du stemte for eller imot. Nå står folk som Pontius Pilatus og vasker hendene sine, i håp om å redde styrevervene sine. Nå må de overlate vervene sine til noen som er presumptivt bedre skikket, sier Hope.

Gneist har ikke noen klare kandidater på blokken.

– Jeg aner ikke. Jeg er ikke en del av idrettens establishment. Jeg kommer utenfra og har tatt på meg tillitsvervet som leder for Gneist. Da må jeg si høyt og tydelig hva jeg mener. Jeg må ta konsekvensen av at jeg leder et stort idrettslag og da må jeg tale Gneists sak, sier han.

Støtte

Brevet han sendte ut ble til etter en kort konsultasjon med klubbens daglige leder, Marit Østervold, og nestleder Torbjørn Gjelsvik.

– Jeg står inne for hvert ord som er skrevet og opplever støtte i egen klubb.

Etter at han sendte ut brevet, og det ble kjent gjennom Bergens Tidende, har han ikke mottatt annet enn støtte.

– Reaksjonene jeg har fått har vært udelt positive. Folk har kommet med støtte, både på telefon og e-post. Mange idrettslag har tatt kontakt, og de har sendt sine egne brev til kretsen. Det er klart at de fleste har brukt et mildere språk, men jeg valgte denne formen for å få tilstrekkelig oppmerksomhet, sier Hope.

Kretsleder Helge Johnsen er ikke enig i kravet fra Gneist.

– Selvsagt har det skjedd ting som ikke skulle skjedd. Men for meg rimer det ikke å være bombastisk og kreve at ledelsen må gå. Jeg synes ikke at media klarer å gi et balansert bilde av den jobben som er gjort i norsk idrett, sier han til BT.

Når flere klubber nå engasjerer seg, ser Hope for seg at Johnsen og kretsen må snu.

– Jeg forventer at min egen krets lytter til de innspillene de får fra oss som går foran i kretsen og tilpasser sine standpunkter, sier han.

Det betyr at HIK må gå inn for ekstraordinært ting.

– Jeg tror at mange av kretsene vil lande der. Jeg er mer tvilende til særforbundene, sier Hope, som slett ikke er sikker på om styret til slutt må gå.

– Jeg er bekymret for utfallet. Skulle det ikke komme til et ekstraordinært ting, får vi jobbe frem mot det ordinære idrettstinget, sier Hope.

Fana usikre

Han får ikke umiddelbart støtte fra det andre store idrettslaget i bydelen. Fana IL har en litt mer avventende holdning.

– Vi er kjent med at idrettsforbundet har innkalt til et møte med særforbundene og kretsene. Vi forholder oss til at det møtet må skje i første omgang. Da har idrettsforbundet tatt et initiativ til å snakke med sine nærmeste. Det synes vi er positivt. Så får vi se hvordan vi forholder oss til det etter det møtet, sier Bjørn Thømt, styreleder i Fana, på telefon fra Flytoget.

Les hele brevet fra Gneist på Fanaposten.no.

Hvis Tom Tvedt trenger hjelp av First House til å skrive interne e-poster og kronikker, da har han ikke noe der å gjøre

Idrettsstyret

Idrettspresident: Tom Tvedt, Randaberg IL

1. visepresident: Kristin Kloster Aasen, Bærum Rideklubb

2. visepresident: Oddvar Johan Jensen, Ask Friidrett

Styremedlemmer: Anne Berit Figenschau, BK Tromsø, Sondre Sande Gullord, NTNUI, Sigbjørn Johnsen, Brumunddal Fotball, Guri Ramtoft, Nome Rideklubb, Vibecke Sørensen, Oslo IL, Marit Roland, Lillehammer Skiklubb, Jorodd Asphjell, Orkdal IL, Marcela Montserrat Fonseca Bustos, Kjelsås IL, Geir Johannessen, ansatterepresentant, Kjartan Haugen, utøverrepresentant

Langeneset-utbyggere holdes på pinebenken

En ny støyrapport kan avgjøre skjebnen til planene for 275 nye boliger på Langeneset.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten