fanaposten.no

Mandag skal den nye løypen Fløibanen Opp testes, og du kan være testløper. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Fana IL arrangerer Fløibanen Opp

Fløibanen Opp kan bli Norges råeste motbakkeløp. – Dette er en gammel drøm som går i oppfyllelse, sier styreleder Didrik Friele Faye i Fana IL Friidrett.

Sport · Publisert 12:11, 16 mar 2018

Fana IL og Fløibanen AS oppfyller nå en gammel drøm for motbakkeløperne.

"Fløibanen Opp" blir en realitet 2. mai, og løpet følger Fløibane-traséen 820 meter langs skinnene i 310 høydemeter.

– Dette blir et spektakulært løp for både deltakere og publikum. Banen vil selvfølgelig stå i ro så lenge løpet varer, og publikum vil kunne se løperne fra alle veiene som krysser banen og fra platået på toppen. Løpet går delvis i trapper på siden og delvis på betongen mellom skinnene, sier Didrik Friele Faye, som er styreleder i Fana IL Friidrett.

Sykkel-VM

Idéen til motbakkeløpet er gammel, men ble vekket til live under temporittet under sykkel-VM sist høst.

– Vi sto på Vetrlidsalmenningen og så sykkelrytterne som kjørte temporittet, og sa "tenk om vi bare kunne løpt rett opp her". Så kontaktet vi Anita Nybo i Fløibanen AS, og hun var veldig positiv. Dermed blir motbakkeløpet en realitet, sier Friele Faye.

Testløp

Førstkommende mandag, den 19. mars, skal løypen testes. Blant de 10-12 som skal være med er motbakkekongen Torbjørn Ludvigsen.

– Vi må gjennomføre et testløp av sikkerhetsmessige og praktiske grunner. Testløpet skal gå mellom to avganger, så deltakerene må ha noenlunde kontroll på motbakkeformen. Torbjørn Ludvigsen er en av deltakerne. Banen bruker 8 1⁄2 minutt på turen, og da jeg spurte Torbjørn om det er mulig å slå banen, tente det en glød i han. Mann mot maskin, sier Didrik Friele Faye.

Mange utfordringer

Fløibanen Opp blir et veldig spesielt motbakkeløp.

– Ingen kan trene i denne løypen på forhånd, og det er et viktig poeng. Mesteparten av løypen går også på slett betong, og det vil gi deltakerne en uvant vinkel på foten. Dette kan bli skikkelig tøft for legger og akilles. Et annet moment er at en kan se langt oppover løypen mange steder, noe som vil være en ekstra mental utfordring. I tillegg blir det et sentrumsnært løp hvor det er enkelt for tilskuere å følge løpet. Mange motbakkeløp går gjerne litt uveisomt til, og dermed blir det ikke de store publikumsmagnetene. Vi håper dette kan bli en årlig begivenhet, som er med på å skape aktivitet i byen ved å bruke en av landets mest besøkte turist attraksjoner på en litt annen måte, sier Didrik Friele Faye.

Optimister

Direktør for Fløibanen, Anita Nybø gleder seg veldig til å bruke banen til et motbakkeløp.

– Vi har sikkert snakket om å finne på noe i ti år, men når Fana IL kom inn i bildet, så fant vi ut at dette må vi teste ut. Vi er veldig optimistiske og har tro på at dette kan bli en suksess. Men det er første gang vi gjør dette, så vi får se hvordan det går.

Litt crazy

Fløibanen er et transportmiddel for mange som bor i området. På løpsdagen vil banen stå stille under arrangementet. Men det er begrenset hvor lenge Fløibanen får stå stille, så derfor er det begrenset antall deltakere som får være med.

– Vi stanser banen i to timer, og vi vil informere de faste brukerne på forhånd. Jeg tror nok vi kommer til å legge starttidspunktet til rundt 18-tiden, så alle tilskuerne som ønsker å ta banen oppover, må ha tatt turen i forkant av løpsstart. Vi gleder oss veldig, for dette er jo litt crazy, og samtidig er det en fin måte å bruke en stor turistattraksjon på en ny måte, sier Nybø.

Hun fraråder alle som måtte tenke på å ta seg en treningstur i banetraséen utenfor åpningstidene om å ikke gjøre det.

– Dette er et lukket område, og om noen tar seg inn i traseen vil alarmen gå og vekterne komme. Så treningen bør nok legges et annet sted, sier Anita Nybø.

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten