fanaposten.no

Knut Aarbakke har vært «Bjarg-gutt» siden han ble født. I september feirer klubben 70 år.

Bjarg IL fyller 70 år

15.juli 1947 ble Bjarg IL et eget idrettslag. 70 år senere skal det feires med brask og bram.

Sport · Publisert 00:00, 15 jul 2017

— Vi hadde ikke noe ordentlig feiring da klubben fylte 60 år, derfor slår vi på stortrommen nå, forteller daglig leder, Knut Aarbakke.

En hel helg skal klubben gjøres stas på. Det skal feires stort.

— Første helgen i sempteber kommer vi til å feire fra fredag til søndag. Alle i og rundt Bjarg er invitert, sier Aarbakke.

På fredagskvelden skal idrettslaget ta opp en gammel tradisjon.

— Fredagen blir det Bjarg-natt. Da skal ungdommen få bestemme hva de vil gjøre. Det er selvfølgelig lagt visse begrensninger, men de får bestemme om de vil ha fotballturne, håndballturne, FIFA-turnering eller hva det måtte være, sier Aarbakke.

Lørdagen blir det familiedag.

— På lørdag skal vi ha familiedag. Da er alle velkommen hit også kjører vi i gang grilling og forskjellige leker. Da forvandles Stavollen til Hordalands største lekeplass. Hvis dette viser seg å bli en suksess er det noe vi har tenkt på som noe vi kan fortsette med. Lørdagskvelden skal vi ha Bjarg-fest. Festen skal starte 1947, det blir servering og Tommy Sulen skal være konferansier og vi skal ha liveband, forteller den daglige lederen.

To år for sent

Egentlig skulle klubben ha vært feiret for to år siden.

— I tiden like etter krigen var det noen idrettsglade ungdommer som bestemte seg for å starte Bjarg IL på et nøst utenfor Salbu. Faktisk ble det første arrangementet for Bjarg IL fredsmarsjen i 1945, forteller daglig leder.

Men det ble etterhvert bestemt at Bjarg IL skulle underlegges FANA IL.

— Hvorfor dette ble bestemt vet jeg ikke helt. Men to år etter, den 15 juli 1947 ble det fattet et vedtak i Fana ungdomshus om at Bjarg IL skulle bli et eget idrettslag, forteller Aarbakke.

Alltid hovedbane

Stavollen har hele tiden vært hovedområdet til Bjarg.

— Grusbanen som var her den gang ble bygget på 1930-tallet en gang. Det var forbud mot å spille fotball i sentrum under krigen. Da snek guttene fra Brann og Årstad seg opp hit for å spille fotball. Da Bjarg IL ble dannet ble det natulig at dette skulle være basen, sier Aarbakke.

Født Bjarg-gutt

Selv har Aarbakke vært med i idrettslaget så lenge han kan huske.

— Jeg er født «Bjarg-gutt». Jeg startet med turn som fireåring, og etterhvert ble det fotball og håndball. Jeg har vært innom alle idrettene som har vært i Bjarg, men det var friidrett som var min idrett. Det var der jeg hevdet meg, sier han.

I 2010 ble Aarbakke ansatt som daglig leder.

— Selvom jeg har hatt andre jobber har jeg alltid vært med i Bjarg. Det å bli ansatt var veldig fint. Jeg ser på det som et privilegie å få jobbe med unge mennesker som driver med idrett. For meg å sitte på kontoret en kveld og se på at det koker nede på banen. Det gir meg noe, sier den daglige lederen.

Det er et godt miljø i Bjarg, og mange frivillige ildsjeler.

— Når de sier at dugnadsånden har forsvunnet fra idretten er dette feil. Jeg tror den bare har forandret seg. Før i tiden når man ble med i et idrettslag holdt man seg til dette livet ut, selvom barna kanskje sluttet. Nå er det mer slik at foreldrene følger barna sine. Slutter barna mister man også forelderen som jobber frivillig for klubben. Men alle foreldrene gjør en god jobb som frivillige, og det er et godt miljø i klubben. Vi er en breddeklubb og ikke en klubb kun for de beste, sier Aarbakke.

Klubben har flere som har pekt seg ut og gjort seg bemerket.

— Vi har Einar Holm og Trond Nilsen, de var blant dem som løp på svært gode tider. Vi har også fotballspillere som Malene Giske og Erik Huseklepp. Vi har håndballag, også har vi friidrettspresidenten Tore Hordnes. Vi er også Hordalands største fotballklubb med 105 lag i serien. Vi har mye å være stolte av, sier Aarbakke.

En jubileumsgave

Som en slags jubileumsgave har det blitt laget et levende dokument som forteller Bjargs historie.

— Dette med et levende dokument kom jeg på for et par år siden. Jeg fikk med meg Knut Terum som skribent på laget, også startet vi prosjektet for rundt tre år siden. Ofte har jeg fått bøker utlevert i ulike sammenhenger. Disse blir som regel bare liggende. Jeg tror det er flere med meg. Bøker er også ganske vanskelige å oppdatere, og det blir helst for de spesielt interesserte, sier Aarbakke.

Den digitale fortellingen vil ikke være helt ferdigstilt når jubileet kommer.

— På jubileet blir det en lansering. Det er en del som gjenstår, men vi håper dette blir som en rakett for andre også til å dele bilder med oss som vi kan sette inn i denne digitale fortellingen. Dette er veldig med i tiden, og alle kan bare gå inn og søke opp hva de ønsker å lese om. Den digitale fortellingen kommer også til å bli oppdatert hvert år med de største begivenhetene klubben har hatt, forteller Aarbakke.

Det første arrangementet for Bjarg IL ble fredsmarsjen i 1945.

Norge møter Nederland i lagtempo-semifinalen

Sindre Henriksen tar på seg skylden for at Norge ikke klarte å vinne kvartfinalen i lagtempo.

Sier ja til 49 leiligheter

Kommunen har gitt rammetillatelse til å bygge 49 leiligheter i Eikåsen på Paradis, mot at utbygger tar vare på to eiketrær.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten