fanaposten.no

Bak fra venstre: Gunnar Fløystad, Morten Leikvoll, Barrd Haugse, John Fredrik Hatling, Svein Erik Lund, Hilde Fjellheim, Brith Line Øverland. Foran fra venstre: Evy-Anne Leikvoll, Sophie Dedekam Kryvi, Hilde Johanne L. Haugse og Kirsti Midttømme. I bakgrunnen ser vi Cogne. Foto: Ruth Hårklau Fløystad

Birkebeinere fra Fana dro til Italia for å finne snø

I mangel på hjemlig snø, bestemte Birkebeinergruppen i Fana IL seg for å ta med skiene til Italia.

Sport · Publisert 17:00, 26 feb 2020

Birkebeinergruppen fra Fana IL er en gjeng med entusiastiske langrennsløpere som hvert år lader opp mot skisesongen.

Treningene starter i august og avsluttes etter Birkebeinerrennet som i år er 21. mars. Vi trener jevnlig et par ganger i uken på rulleski og elghufs, og lengter sårt etter det hvite gullet som denne sesongen har uteblitt med et par dagers unntak.

Tok saken i egne hender

Derfor tok tolv av gruppens medlemmer saken i egne hender og dro til Cogne i Italia fra 31. januar til 4. februar. Skirennet Marcia Gran Paradiso ble arrangert for 37. gang. Vi var påmeldt i det klassiske rennet på 40 km.

Cogne er en idyllisk liten landsby på 1534 meter høyde i en sidedal til Aostadalen. Aosta ligger nordvest i Italia på grensen mot Frankrike og Sveits. Landsbyen har omkring 1400 innbyggere, og har et flott skianlegg for langrenn som omkranser landsbyen. Høye spisse fjell, de høyeste over 4000 meter danner bakteppet. Fra enkelte steder kan en se Monte Bianco, Matterhorn og Monte Rossa.

Gatene er alle brosteinsbelagte, bygningene ligger tett og variert med store skiferkledde tak. Det er lyd av Vespa og kirkeklokker og dalsidene er enda grå da trærne ikke har fått blader og skudd enda, skjønt temperaturen er innimellom veldig vårlig.

Utsikten var upåklagelig fra hotell-vinduet i Cogne (Hotel du Gran Paradis).

Overmodige

Elleve friske Birkebeinere startet rennet søndagen og lagets tolvtemann Ruth Hårklau var hoff-fotograf som bivånet seansen fra forskjellige deler av løypen.

Pasta og karbohydrater var fortært i dagesvis og skiene nysmurt. Startstreken var omtrent 200 meter fra vårt koselige lille hotell. Rundt 450 deltagere i rennet gjorde at dette var et lite og oversiktlig renn og arrangøren lot oss velge hvor i feltet vi ville starte. Overmodige Birkebeinere satt seg selvfølgelig opp i Elitepuljen, altså først på startstreken.

Oversiktsbilde fra Cogne langrennsstadion med landsby i bakgrunnen. Birkebeinerne fra Fana anbefaler dette rennet til andre som har lyst å prøve seg på turrenn i Europa etter totalinntrykket. Foto: Ruth Hårklau Fløystad

 

Overtrening av elghufs (springe på barmark med staver i motbakke uten ski) på våte grusveier opp på Smøråsfjellet gjennom vinteren, gjorde Birkebeinerne overmodig i den tro at disse bratte løypene i Italia skulle overvinnes med glans.

Klister - or not to klister

Føret var utfordrende med rundt 3-4 plussgrader, og diskusjonen om smørning hadde pågått utrettelig den siste uken. Ville det komme nysnø om morgenen, skulle en gå på rubb eller felleski eller skulle en ha klister med eller uten dekning?

Alle endte opp med klister i flere lag, isklister, silverklister og rosa på toppen med dekning av voks. Noen hadde spikerfeste og dårlig glid, andre dårlig feste med god gli og noen både dårlig feste og dårlig glid.

CINCO, QUATTRO, TRE, DUE y UNO- rennet var i gang og kubjellene klang. Flere hundre italienere går bredbent ut fra start. Mange fancy dresser i rosa, lyseblå, grønne og fiolette drakter. Italienerne vet å være stilige.

Sophie D. Kryvi med startnummer 288 hadde spikerfeste, noe som kom godt med i de mange bratte motbakkene. Foto: Ruth Hårklau Fløystad

Alle merket ganske fort at vi var høyt over havet og pulsen spratt i himmelen. Tolv spor i bredden ble til tre etter 100 meter og hissige italienere lot seg ikke stanse. «Dai - Dai - Dai», roptes fra sidelinjen.

Løypen gikk gjennom tre forskjellige dalfører med start og mål samme sted. Det var en veldig kupert løype med bratte bakker gjennom skogkledde stier og åpne sletter. Langt brattere enn vi hadde forestilt oss.

Lite staking

Det var få gode stakepartier, som moderne langrenn inneholder mer og mer av. Smale og bratte nedoverbakker var utfordrende med italienere med stavene stikkende rett ut til siden. Løypene går gjennom nasjonalparken Gran Paradiso, som er Italias eldste. Løypens siste del ble lagt ut i løpet av natten med snø gjennom landsbygatene med mange tilskuere.

Alle birkebeinere kom helskinnet i mål. Alle syntes rennet var flott og tungt, og en fikk hjerteflimmer som hører sporten til.

Varm te, sukkerbiter og sportsdrikk var fortært, nå ventet det lille hotellets spaavdeling med påfølgende middag med trekkspillmusikk.

Anbefales

De seks damene fra Fana som deltok, ble alle innenfor topp 50 av startende kvinner. Kirsti Midtømme ble beste norske dame på 12. plass av alle damer med tiden 2.35,17. Beste herre fra Fana ble Morten Leikvoll på 53. plass med 2.18,50 og på 58. plass kom John Fredrik Hatling på 2.19,37.

Deltakerne lot ikke sjansen gå fra seg til å ta en topptur til Pointe de la Pierre; 2653 moh.

Dagen derpå ble den litt slitne gruppen delt i to; noen i alpinløypene i Pila, og noen på topptur med randoski.

Rennet og turmålet kan anbefales hvis en ønsker et lite, velorganisert og eksotisk renn, og Cogne kan anbefales som reisemål med langrenn eller topptur-ski om vinteren eller turstøvler om sommeren.

Fana Birkebeinere takker vår alltid optimistiske og dyktige trener Matias Oppedal. Neste år blir turen lagt til Jizerka i Tsjekkia eller Bieg Plastow i Polen.

Birkebeinertreninga er åpen for alle, uavhengig av skiferdigheter, ambisjoner og kondisjon, Nye medlemmer er hjertelig velkommen til Stendafjellet,Smøråsen eller Grindåsen på tirsdag ettermiddagene. Info om treninger legges ut på gruppens facebookside.

Hilsen Fana-birkebeinere

v/ Svein Erik Lund

Nesttun-eid selskap hjelper newyorkere under pandemien

Donald Trump har sendt det militære hospitalskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe med koranepidemien. Plasthallene ombord er levert av...

Jan har permittert moren og sønnen: Driver torget mutters alene

Familiebedriften på torget er "still going strong". Torghandler Jan Monsen merker at mange vil sende blomster om dagen.

Byrådet legger frem tiltakspakke for næringslivet

Byrådet legger frem en egen tiltakspakke som skal hjelpe næringslivet i Bergen i koronakrisen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten