fanaposten.no

Arne Faannenssen, Svein Arne Sveen og Arvid Ask fra Raunefjordens venner, som arrangerer folkemøte førstkommende torsdag. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Vurderer tre områder nær Flesland

Fleslandsområdet er med i sluttspurten av Jernbaneverkets godsutredning. Raunefjordens venner krever svar fra alle partier på et folkemøte neste uke.

Nyheter · Publisert 09:23, 14 aug 2015

- Mange her ute tenker at faren er over og at det aldri kommer til å bli noen godshavn. Alt for mange. Det er et stort press fra sterke aktører som fortsatt ønsker godset til Bergen sør, sier Arvid Ask, styremedlem i Ranefjordens venner. 

Flesland er med

Jernbaneverket har i over et år jobbet med å avklare lokalisering av ny jernbaneterminal og havn for bergensområdet. I midten av oktober sender de sin anbefaling til Samferdselsdepartementet. Deretter skal den valgte løsningen ut på offentlig høring.

Regiondirektør i Jernbaneverket, Lars Christian Stendal, bekrefter at Fleslands-området fortsatt er aktuelt som ny hovedterminal for gods i Bergen.

- Det stemmer at vi forstsatt ser på områder rundt Flesland. Vi går nå inn i sluttspurten av arbeidet, og der kommer vi til å ta med oss både en samlet løsning (godsterminal og havn samlokalisert red. anm.) og en delt løsning (terminal og havn på ulike steder), forklarer Stendal.

To mulige alternativer

Han ønsker ikke å gå i detalj om lokalisering på Flesland. Tidligere har tre områder fra Sletten mot Hjellestad vært utpekt som mulige, nærmere bestemt Sletten, Lønningshavn og Egdholmane.

Raunefjordens venner har imidlertid fått kjennskap til at det er to løsninger på Flesland som fortsatt er aktuelle:

Samlet løsning på Sletten.

Delt løsning mellom Lønningshavn (havn) og Ådland (jernbaneterminal).

 

Disse Fleslands-områdene blir nå vurdert opp mot de andre alternativene som fortsatt er på bordet. For godsterminal gjelder dette etter alt å dømme Jordal, Haukeland/Unneland, Haukås og Rådalen. For havn er alternativet en kombinasjon av å bevare dagens havn på Dokken eller å flytte mer av godset ut til CCB på Ågotnes.

Ønsker klare svar

I lys av dette ønsker Raunefjordens venner nå klare svar fra politikerne før valget. Fanaposten møter styremedlemmene Arne T. Faannenssen, Arvid Ask og Svein Are Sveen på kaien ved UiBs marinbiologiske forskningsstasjon på Espeland, en skjærgårdsperle som er truet av en eventuell havn.

20. august klokken 19.00 blir det folkemøte med politikere til stede i Ytrebygda kultursenter. De tre mener det ikke er godt nok når politikeren svarer at de må «vente og se på hva Jernbaneverket legger frem.»

- Vi mener bestemt at de må kunne gi oss bedre svar på møtet. Vi kommer nok til å presse dem litt, og vi har forventniger til at de kan være mer spesifikke, sier Arvid Ask.

- Det er ikke nok å si at man vil vente på Jernbaneverket. Politikerne må kunne ta tydeligere standpunkt. Vi må vite hva det er vi stemmer på ved valget, legger Faannenssen til.

Et halvt jagerflyprosjekt

Raunefjordens venner ble blåst liv i som følge av at havnesaken dukket opp igjen for to år siden, og de tre har jobbet mye med å få frem konsekvensene av Ytrebygda-havn.

For det første er det snakk om en prislapp av enorme dimensjoner:

- Vi har fått fagfolk til å beregne for oss hva prislappen blir. Bare å legge spor ut her vil komme på 8,5 millarder. Så vil det gå 10 milliarder for å legge kaiinstallasjoner, altså 18,5 milliarder. For å ta en sammenlikning: Dette er halve summen av de nye jagerflyene som Norge har kranglet om i 20 år. Er det realistisk å tro at noen vil betale? spør Faannenssen.

- For ikke å snakke om hva det betyr å ofre denne skjærgården! Bergen og Hordaland Turlag, som er fylkets største frivillige organisasjon, har uttalt seg veldig tydelig om hva havnen vil få av konsekvenser for vår flotteste bynære skjærgård, sier Sveen.

Raunefjord-vennene har også sett grundig på varestrømmen i Bergen. I dag lastes bare 2,5 prosent av varene fra båt til bane eller bil. De har merket seg at Schenker, den største operatøren av gods på hjul, ikke har sett ny godshavn som noe "must".

- En samlokalisering av terminalfunksjoner på Flesland kan ikke forklares med noen etterspørsel etter en slik løsning. Det er urealistisk, unødvendig og verken samfunns- eller bedriftsøkonomisk lønnsomt, sier Faannenssen.

LES FLERE: NYHETER

Politisk laber interesse

Også politisk har det vært en dalende interesse for Flesland-havn, noe du kan lese om i papirutgaven av Fanaposten fredag. Både Høyre og Fremskrittspartiet sier til Fanaposten i dag at de ser på alternativet som lite realistisk.

- Jeg mener Flesland er et lite realistisk alternativ når vi ser på kostnader og lokalisering. Når det er sagt må vi avvente og se hva Jernbaneverket foreslår, sier Martin Smith-Sivertsen, Høyres byrådslederkandidat.

- Vi har tidligere sagt at vi ønsket oss Flesland, men det er tvilsomt om behovet virkelig er så stort, så vi har gått litt vekk fra dette. Men vi må se når vi får de faglige rådene som kommer frem, sier varaordfører Tor Woldseth (Frp).

NB: Les papirutgaven for å finne ut hva samtlige partier mener om godshavn.

Les mer om godshavn her:

Les også: Disse områdene er aktuelle som havnLes også: Uavklarte spørsmålLes også: Godshavn-motstand på FacebookLes også: Sa ja til Flesland-havnLes også: – Godshavn på Flesland er meningsløstLes også: Slik vil hun redde fleslandsområdetLes også: Sjekk om du kan bli rammetLes også: Stopper godshavn-planleggingenLes også: Slik vil kommunen utvikle YtrebygdaLes også: - Jernbane til Flesland kommer bak i køenLes også: Nå sier Høyre-politikere nei til Flesland-havnLes også: Vurderer godsterminal ved Stavollen

 

Lønningshavn, Sletten og Ådland er under lupen til Jernbaneverket, ifølge Raunefjordens venner. Foto: Google Maps

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten