fanaposten.no

Vurderer å stenge biogassanlegget

Byråd Anna Elisa Tryti utelukker ikke at biogassanlegget i Rådalen kan bli stengt mens kommunen får kontroll over avvikene.

Nyheter · Publisert 14:23, 22 feb 2017

Før jul lekket det ut hydrogensulfid fra det nyåpnede biogassanlegget i Rådalen. Den giftige gassen rammet naboer i området, som meldte om utslett, svimmelhet og kvalme. Først en uke etterpå ble naboene varslet om at de hadde vært utsatt for den illeluktende gassen.

– Det luktet kloakk og råtne egg. I vår familie var det spesielt yngstemann på seks år som viste symptomer. Han hadde dårlig matlyst og et tilfelle der han brakk seg, fortalte nabo Mads Erik Iversen til NRK etter hendelsen.

Utslippet var en av flere feil som har vært på anlegget etter at det ble åpnet i oktober. 40.000 tonn slam og avløpsvann skal årlig omdannes til biodrivstoff til byens busser, men innkjøringsfasen har vært preget av utslipp som har gitt dårlig lukt i området.

Naboene uttalte til NRK at de vurderte søksmål mot kommunen etter hendelsen, og reagerte særlig på at de ikke ble varslet i tide.

Tidlig i januar erkjente kommunen at utslipp førte til luktproblemer. Hydrogensulfid lukter så ille at den oppleves ubehagelig selv i veldig små konsentrasjoner.

Kan stenge ned

Onsdag stilte Miljøpartiet De Grønnes Diane Berbain spørsmål til byråden om hvordan det kunne ha seg at naboene først fikk beskjed om at det var giftig gass i området deres etter en uke.

Berbain ville også ha klarhet i hvilke varslingsrutiner som gjelder ved avvik på biogassanlegget.

Byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti svarte med å si at det er forskjeller i rutiner i og utenom arbeidstid. I arbeidstid varsles personellet på anlegget, før det gjøres det en drøfting om det skal sendes ut SMS-varsling til beboere.

– Utenom arbeidstid er det ofte beboere som varsler, eller det går alarm fra driftskontrollen direkte til personellet som er på jobb i Bergen Vann, svarte Tryti på det konkrete spørsmålet.

Kan bli stengt

Biogassanlegget er fortsatt i en prøvedriftsperiode. Byråden legger ingen skjul på at hun er misfornøyd med situasjonen og følger den tett.

– Vi er opptatt av å analysere de uheldige situasjonene vi har hatt, også med hensyn til risikonalayse. Vi understreker at det ikke er aktuelt å overta anlegget før det er dokumentert god driftskontroll. I ytterste konsekvens vurderer vi å stenge anlegget helt ned i testfasen. Dette er fortløpende vurderinger som gjøres av etatene og byråden, svarte Tryti.

Diane Berbain fulgte opp med å spørre om kommunen har kompetanse til å drive denne type anlegg.

– Vi har hatt flere uheldige situasjoner. Vi har hatt driftstekniske feil, og vi har hatt menneskelige feil ved at naboer får for sen varsling. Tidligere hadde prosjektet store kostnadsoverskrivelser. Jeg mener det er betimelig å spørre om kommunen har kompetansen til å drive et slikt arbeid fra A til Å, sa Berbain.

– De utfordringene vi har hatt i startfasen er alvorlige, og de blir tatt opp. Jeg vurderer dem som startproblemer, og har ikke grunn til å tro at vår organisasjon ikke har kompetanse til å drifte et sånt anlegg. I verste fall stenger vi som sagt ned til vi ser at vi har full kontroll, svarte Tryti.

Kraftig vind i vente på torsdag

- Det er all grunn til å sikre løse gjenstander, råder politiet.

Ti nye smittede i Bergen, og pandemien er trolig økende nasjonalt

R-tallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, melder FHI.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten