fanaposten.no

Tommy Sulen er opptatt av å hjelpe andre som er rammet av sykdom. Han holder foredrag, og gir tips om trening og kosthold. Artisten bruker musikken som terapi, og håper at hans første soloplate skal være til like mye hjelp for andre, som den er for ham selv. Foto: Øystein Møster

Vil lindre sykdom med sang

BERGEN: For syv år siden fikk Tommy Sulen (54) beskjed om at han bare hadde åtte til ti år igjen å leve. Nå gir artisten ut sin første soloplate - som terapi for seg selv og andre som kjemper mot sykdom.

Nyheter · Publisert 20:15, 6 des 2013

1. februar 2007 fikk han sjokkbeskjeden. Mistanken var der, men prøveresultatet kom likevel som et sjokk. Ordene var brutale, prognosen nedslående.

Tommy Sulen var alvorlig syk. Han hadde beinmargskreft. Uhelbredelig beinmargskreft. Tårene trillet.

Legene ga tobarnsfaren mellom åtte og ti år til å leve. Han kunne belage seg på å bli veldig syk i løpet av ett eller to.

– Det var en dårlig beskjed å få. Det var utrolig kjipt for meg og familien, sier artisten og entertaineren.

Mannen som helt siden barneårene har hatt et stort ønske om - og en stor evne til - å få andre til å le.

Tar imot regnet

Regnet høljer ned på Torgallmenningen. Det har Tommy blitt vant med. Det har blitt noen regnværsdager de siste årene. Det er snart syv år siden livet hans ble snudd på hodet.

Les også: Farvel, Ingrid

Torsdag lanserte 54-åringen sin nyeste plate, «Inviting Rain». Den handler om sykdommen, og nettopp kunsten å takle regnværsdagene.

– Regnet kan sammenlignes med sykdommen. Man må takle at det er der, og gjøre det beste ut av det. Gripe mulighetene og nyte dagene, sier han.

Det er nettopp det han gjør. Hver morgen våkner Bønes-karen med følelsen av at noen slår ham i hodet med en slegge, og minner ham om den alvorlige diagnosen.

Satser på naturmedisin

De negative tankene må han riste av seg. Ungene Juni (18) og Vetle (15) skal på skolen. Tommy skal trene eller jobbe. Det er det som gjør at han ser så frisk ut, og føler seg så bra.

– Jeg trener intervaller. Kreftcellene liker ikke oksygen, og når man trener intervaller får man økt oksygenopptak i 36 timer. Det er også viktig å trene opp muskulaturen. Trent muskelvev er 70 prosent mer motstandsdyktig mot kreftceller enn det slapt vev er, sier sangeren.

Les også: Ove forsynte byen med amfetamin

Etter hvert førte sykdommen til at Tommy trengte behandling. Da tok han et drastisk valg. Legene så for seg cellegift, stamcellebehandling eller strålebehandling for å lindre symptomene og forlenge livet hans. Tommy valgte å tenke annerledes.

Han sverger til et sunt kosthold, hard trening, musikk og humor. For Tommy Sulen er Pondus-bøkene terapi. Det samme er musikken. Kunnskapen han har ervervet seg, gjør ham trygg på egen helse.

Skrev låtene i Kina

Det blåser. Er vått og kaldt. Vi søker ly i et bakeri i nærheten. Selv om Tommy har lært seg å leve med regnet, er det godt å koble av og drømme seg bort. Langt fra Bergen. Til Kina.

Han bestiller en grønn te. Setter seg. Finner frem sin medbragte lunsj. Skive med soyaost og avocado. Sulen er veganer.

De siste syv årene har han vært seks ganger i Kina. Tre uker hver gang. Alltid til samme sted, for å få behandling. Der finner han roen, og det han kaller sin «kreative åre». 90 prosent av låtene på soloalbumet er skrevet i Kina. Nå skriver han hvor som helst.

– Det har vært en spesiell og spennende reise som har kulminert i denne cd-en. Reisen i musikken har vært terapi, og når jeg spiller låtene for meg selv, helt alene, kommer jeg inn i en flytsone, sier han.

Les også: Når døden skiller oss ad

Da renner tårene, pulsen roer seg og smilet vender tilbake. Sulen opplever sine egne og andres låter som terapi. De drar ham fra regntunge høstdager i Bergen til Beijing, og gir håp og tro.

– Måtte lagre strofene

Tittelsporet «Inviting Rain» er oversatt til kinesisk, og gitt ut som en egen singel i Kina.

«One day I'll find a perfect state of mind». Denne strofen surret rundt i hodet hans i tre år. Nå er den lagret for evig og alltid. Det er det cd-en handler om - å materalisere behandlingsprosessen.

– Det ligger mye av meg i cd-en. Sykdommen har gitt meg muligheten til å lage den. Hadde jeg vært frisk, hadde jeg nok vært opptatt med julebord og spillejobber nå. Jeg ville ikke gitt prognosen til min verste fiende. Samtidig ville jeg heller ikke gitt denne erfaringen bort til min beste venn, sier Sulen.

Negative prøver fikk ham til å tenke at han måtte spille inn strofene som surret og gikk i hodet hans - før det var for sent.

– Jeg tenkte at jeg måtte spille inn cd-en nå, for å være sikker på at jeg noen gang fikk gjort det. Jeg ville følt det som et svik mot meg selv dersom jeg ikke hadde gjort det, sier Sulen.

Ser fremover

Han smiler. Temaet er alvorlig, men det går ikke lenge før han vitser litt og får oss begge til å le.

Tommy ser langt mer optimistisk på fremtiden nå. For tre uker siden fikk han beskjed om at prøvene var på vei nedover, og legen ba ham belage seg på en tøff behandling på Haukeland.

Men prøvene var en måned gamle, og Sulen måtte ta nye. De viste bedring, noe han ser på som et lite førjulsmirakel. Han er fortsatt langt fra frisk, men pilen peker ikke lenger nedover, men oppover.

– Prognosene er fortsatt langt fra gode, men bare det at pilen har snudd og nå går i riktig retning føles som julaften, sier Tommy.

Han har invitert regnet på besøk, og har ingen planer om å gi opp kampen om å holde hodet over vann. Han vil finne «a perfect state of mind», og slå kreften tilbake med slegge.

– Jeg har funnet en sti som jeg mener virker. Jeg har levd med kreften i syv år, og jeg ser ikke én eneste grunn til at jeg ikke skal kunne leve i 14 år til, sier Tommy Sulen.

Foto: Kent Roar Nybø

Foto: Kent Roar Nybø

Foto: Øystein Møster

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten