fanaposten.no

Haldor og Elen Telle brenner for å blåse liv i den gamle folkedansen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Vil blåse liv i gamle dansetradisjoner

- Folk bøyer seg i støvet når vi sier hvor vi kommer fra. De skulle bare visst hvordan det stod til her hjemme, sier Haldor og Elen Telle.

Nyheter · Publisert 06:50, 15 feb 2017

Kribler det i føttene når du hører om lokale danser som «Fanaspringeren» eller «Tretur fra Fana»?

Om svaret er nei tilhører du et stadig voksende flertall av befolkningen som går gjennom livet uten noe spesielt forhold til våre lokale folkedanstradisjoner.

Ildsjelene Haldor og Elen Telle merker at det blir stadig vanskeligere å få deltakere til de faste samlingene med folkedans i Fana.

– Det er en trist utvikling. Rekrutteringen til folkedansen i Fana er katastrofal. Det er ekstra synd fordi Fana har rike tradisjoner innen folkedans og folkemusikk. Folk bør vite noe om tradisjonskulturen på stedet der de kommer fra, sier Haldor. .

Mekka for folkedans

At Skranevatnet-elevene får vie noe av danseuken til de tradisjonsrike folkedansene er ett lyspunkt. Men ellers er det en negativ spiral for den tradisjonelle folkedansen. På den faste bygdekvelden på Fana folkehøgskule forrige søndag, var folkedans som vanlig ett av innslagene,. Men oppmøtet var lavt, forteller Telle.

– De fremmøtte hadde det kjempekjekt, men det var jo alt for få. Dette er noe flere burde få gleden av å oppleve, mener Haldor.

I visse kretser blir Fana sett på som et Mekka for folkedans, ifølge ekteparet. Og så sent som på 80-tallet og tidlig 90-tall var det fullt hus når det var folkedans i ungdomshuset i Fana. Nå er det alt for god plass ute på dansegulvene i Fanabygden.

– Fana har lange tradisjoner innen denne kulturformen. Vi har både Grieg og Sæverud som begge brukte den lokale folkemusikken. «Fanaspringeren» og «Tretur fra Fana» er danser som danses over hele landet. Dette har gitt oss en sterk posisjon utad, sier Telle.

- Bøyer seg i støvet

Han og konen Elen reiser mye rundt i verden. Folkemusikken er et internasjonalt samfunn, der det er mye kontakt mellom beslektede miljøer i ulike land. Telle har blant annet god kontakt med folkemusikkmiljøer i Polen og USA.

– Folk bøyer seg jo i støvet når de hører hvor vi kommer fra. Hadde de bare visst hvordan det stod til her hjemme, ler Elen.

I egen bygd gjør pensjonistparet det de kan for å holde tradisjonene oppe, og da først og fremst den tradisjonsrike sangdansen som Hulda Garborg i sin tid etablerte i Norge.

Hver onsdag arrangerer de dansegruppe på Kirkevoll skole, ettersom ungdomslagets eget hus for tiden er stengt.

Tirsdag er det folkedans på Nesttun eldresenter, og annenhver torsdag har de en gruppe på Stend videregående. Men gradvis ser de at deltakerne blir eldre og forsvinner, mens nye par uteblir. På de vanlige dansene møter syv-åtte par opp hver gang, anslår han.

Krever innsats for å lære

På fødestedet Sotra, der ekteparet også arrangerer fast dansekveld, er oppmøtet langt bedre.

– Det kreves en innsats å lære seg folkedans. Det er ikke bare å hoppe rett inn. I dagens samfunn ser det ikke ut til at folk tar seg tid. Det kan ha noe med TV og internett å gjøre, men det handler også om at denne delen av vår kultur forsvant ut av lærernes bevissthet i skolen. Det er i skolene man må begynne, om man skal få opp interessen, sier Telle.

Han og konen vil gjerne gi folk kurs i folkedans, men da trengs det deltakere. Han er i kontakt med Fana og Ytrebygda kulturkontor om muligheten for å løfte opp folkedansen under et arrangement på de kommende kulturdagene i Fana.

– Håpet er at vi kan bruke kulturdagene til å gi folkedansen et løft. Jeg har tatt initiativ til å få Naustedalen spel- og dansarlag til å komme til kulturhuset under kulturdagene. De er noe av det beste vi har, og med dem kunne vi fått vist frem folkedansen fra sin beste side, sier Telle.

To boliginnbrudd i helgen

Søndag kveld ble det meldt om et innbrudd i en villa på Hjellestad.

Bybanen stod i morgenrushet

Bybanen hadde tekniske problemer på Fantoft og Hop. Det er nå normal drift igjen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten