fanaposten.no

Vidar kjempet for økt trygghet i turløypene, lørdag døde han

Vidar Berg-Hansen (55) jobbet frivillig for bedre mobildekning og sikkerhet i skiløypene på Totland og Frotveit. Lørdag døde han etter å ha falt om i det samme området.

Nyheter · Publisert 08:33, 6 apr 2018

Vidar Berg-Hansen var mannen bak innbyggerinitiativet om mobildekning på Totland, Frotveit, Grindåsen og Bontveit. I hele vinter har han engasjert seg sterkt for å få på plass bedre sikkerhet for de som ferdes i løypene.

Ikke bare med mobildekning, men også med å få på plass en egen redningstjeneste med snøscooter med base på Frotveit.

Primus motor for Frotveit

Berg-Hansen var også ildsjelen som jobbet frivillig som parkeringsvakt ved skianlegget på Frotveit. I tillegg informerte han om alt fra arrangementer, til føreforhold og parkering på den populære Facebook-siden til Frotveit-skianlegget.

– Vidar hadde et stort engasjement, og i den siste perioden var det skianlegget og Frotveit som opptok ham. Han har hatt mange gode dager der oppe i denne sesongen, og han var en person som fikk gjennomført ting. Han engasjerte seg sterkt for bedre mobildekning, og bare noen dager før han døde fikk han på plass den nye redningspatruljen på Frotveit, sier konen Jill Berg-Hansen til Fanaposten.

Berg-Hansen fryktet for sikkerheten når tusenvis av bergensere ferdes i et turområde der det ikke er mulig å ringe etter hjelp. Mobildekningen er stort sett fraværende. Man må være lommekjent eller ha flaks for å være i et område der det er mulig å ringe.

Var på Grindåsen

Tirsdag i påskeuken var han på vei med den nye snøscooteren som skulle brukes til redningspatrulje på Frotveit. Sammen med sin datter på 14 år var han kommet til Kyrkjekvila ved Grindåsen. Der sa han at han følte seg svimmel og måtte sette seg ned. Så falt han plutselig om.

– De befant seg på et område der datteren vår til alt hell fikk inn en prikk på mobilen. Dermed fikk hun ringt etter ambulanse. De kunne like gjerne vært i et område helt uten dekning. Da måtte datteren vår gått rundt i området for å lete etter dekning. Det er helt uholdbart at det skal være slik i et så mye brukt turområde, sier Jill.

Ble 55 år

Selv om datteren kom igjennom på nødnummeret, tok det nærmere en time før luftambulansen var på plass. Det var ikke tilgjengelige helikoptre i Bergen, og det måtte komme fra Førde.

I mellomtiden ankom Røde Kors på ATV, samt ambulansepersonell som ble fraktet opp i løypen ved hjelp av traktor. Flere skiløpere i området forsøkte også å hjelpe. Han ble fraktet til Haukeland sykehus, der han lå i respirator frem til lørdag da han ble erklært død.

– Vi må bare rette en stor takk til alle som førsøkte å hjelpe Vidar. Dessverre hadde det gått for lang tid med sirkulasjonsstans til at livet kunne reddes, sier Jill, som forteller at lørdag var deres 17 års bryllupsdag.

– Vidar var organdonor, så hans død bidro til at noen andre fikk en viktig gave på påskeaften, sier konen.

Berg Hansen har de siste årene vært uføretrygdet etter å ha jobbet i nordsjøen, og brukte derfor sine siste år på frivillig arbeid. Han ble 55 år.

– Dette kom helt ut av det blå. Det var ingenting som tilsa at dette skulle skje med ham nå, sier Jill.

Håper det tas på alvor

Jill håper mannens død kan bidra til økt fokus på sikkerhet i løypene, og at politikerne lytter til forslaget han sendte inn i februar sammen med 1327 underskrifter. Der ba han politikerne vedta å gjøre det som må til for å sørge for skikkelig mobildekning i området.

– Vi håper at de som kan gjøre noe med saken nå forstår viktigheten av å få på plass bedre dekning i løypene. Vi må bare ta innover oss at vi lever i mobilalderen, og når kommunen tilrettelegger flotte skiløyper som tusenvis bruker, så må de også ta konsekvensen av det og sørge for at det er mulig å ringe etter hjelp der, sier hun.

Hun forteller også at arbeidet Vidar satte i gang med å etablere redningstjeneste på Frotveit vil bli videreført.

– Vidar hadde nettopp fått registrert organisasjonen i Brønnøysund, og tanken var at flere skulle være med å bidra. Nå sitter vi med en kartong med lapper som han hadde tenkt å feste på bilene med oppfordring om å bli medlem. Nå må vi bare få summet oss litt, så vil vi fortsette arbeidet som Vidar satte i gang, sier Jill.

Minnestund på Frotveit

Søndag klokken 18.00 blir det minnesamling for Vidar Berg-Hansen ved Tømmerkoja på Frotveit. Der blir det tent lys til minne om den avdøde ildsjelden, før de som ønsker det kan være med å gå opp til Kyrkjekvila der han døde.

Vidar hadde et stort engasjement, og i den siste perioden var det skianlegget og Frotveit som opptok ham.

Høyre med klimaoffensivt nytt program for Bergen

Heldigvis er der politikere i de aller fleste partier som brenner for klimasaken. Jeg er en av dem.

Naboene stilte med lift da politikerne kom på besøk

Naboer mener de planlagte blokkene på Fantoft strekker seg for høyt mot himmelen. Tirsdag kom politikerne for å se.

Kåret til Årets Natteravngruppe

Natteravnene Rådal er kåret til Årets Natteravngruppe under den store Natteravnkonferansen i Bergen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten