fanaposten.no

Hege Edvardsen Viken er avdelingsleder for skolehelsetjenesten i Fana og Ytrebygda. Hun ber barn, unge og familier ikke nøle med å ta kontakt i en vanskelig tid. Foto: Privat

– Vi er fortsatt på jobb for barn og unge som sliter

- Hjelpen finnes fortsatt! Unngå å sitte alene med de vonde tankene, sier Hege Edvardsen Viken. Skolehelsetjenesten i Fana og Ytrebygda har fortsatt bortimot full kapasitet til å snakke med barn og unge i korona-tiden.

Nyheter · Publisert 20:00, 22 mar 2020

- Skolene har stengt, men vi i skolehelsetjenesten er på jobb. Helsesykepleierne er tilgjengelige for alle som trenger noen å snakke med, sier Hege Edvardsen Viken.

Det har vært stille på telefonen til skolehelsetjenesten etter at skolene ble stengt 13. mars. Litt for stille, for helsesykepleierne føler seg ganske sikre på at alt ikke står like bra til ute i de tusen hjem.

- Barn er spesielt sårbare i denne tiden. Mange reagerer på det som skjer i media og kjenner på redsel. Da er det viktig å vite at hjelpen finnes og at det bare er å kontakte oss, sier hun.

Edvardsen Viken er avdelingsleder for skolehelsetjenesten i Fana og Ytrebygda, og hun synes det virker som mange ikke har fått med seg at tjenesten fortsatt er åpen. Selv om skolene er stengt, sitter de ansatte klare til å ta imot telefoner, enten fra hjemmekontor eller på kontorene sine på skolene.

Se liste med telefonnumre og åpningstider nederst i denne saken.

Barneskolen: Bekymring og esomhet

- Særlig i barneskolen virker det som folk tror at vi også har stengt når skolen har stengt. Derfor er det viktig å si at vi fortsatt er her, sier hun.

Bekymring, redsel, ensomhet og kjedsomhet er følelser hun tror går igjen hos mange barn.

- Barn kan føle seg ensomme. De må være hjemme hele dagen, de får ikke være med venner. Kanskje må de være alene fordi mamma og pappa er på jobb. Kanskje er de redd for det som skjer med koronasmitten, eller bekymret for besteforeldrene sine. Det kan bli veldig mange tanker og følelser, sier hun.

Mange som har problemer hjemme fra før, sliter ekstra mye nå.

- En del barn og unge har det ikke bra hjemme i utgangspunktet. Å skulle være hjemme 24/7 kan være en stor utfordring. De skal vite at vi vi er her for å snakke med dem. De kan treffe oss på telefon, men de kan også avtale å møte oss og for eksempel gå en tur med en av oss, sier hun.

LES OGSÅ: Kreativ korona-stenging: Vi pusser opp i stedet

Ungdom: Problemer kan hope seg opp

Edvardsen Viken er bekymret for ungdommene i Fana og Ytrebygda i korona-tiden. Ungdomskullene er veldig store i bydelen, og det fører til at en del har begynt å ty til rus og kriminalitet i veldig ung alder. Politi og natteravner har tidligere ropt varsku om en negativ utvikling.

Nå er alle tilbud til ungdommen stengt, slik som den nye Zinken ungdomsklubb. Viken frykter at det vil gi et stort tilbakeslag i arbeidet med å forebygge ungdomsproblemer.

- Nå blir ungdom isolert og ensomme. Om det var problemer før så blir det ikke bedre nå, og jeg frykter at enda flere nå vil ty til rus og kriminalitet i denne situasjonen. Så er det nok slik at disse problemene vil kunne hope seg opp, og vi kan få langsiktige negative virkninger for ungdomsmiljøet, sier hun.

Forventer økte problemer

Hun tror det kan komme en bølge av problemer, også etter at skolene har åpnet igjen og ting har blitt mer normalt.

- Det vi frykter både for de minste og for ungdommen er at når de blir gående hjemme slik i en periode, så bygger ting seg opp slik at problemene kommer til overflaten litt senere. Vi tenker at vi nå må forebygge så mye som mulig, og oppfordrer de som trenger det til å bruke oss. Vi har god kapasitet inntil videre, sier hun.

- For ungdom er både helsestasjon for ungdom og Ung arena åpent. Førstnevnte er et drop-in-tilbud, men det er viktig at du vet at du er frisk eller ikke sitter i karantene før du kommer.

Når det gjelder Ung Arena så skjer samtalene nå per telefon og ikke ved oppmøte på Nesttun.

Tilbudene er gratis og de ansatte har taushetsplikt.

Disse kan kontaktes:

• Skolehelsetjenesten på din skole: Sjekk hjemmesiden til din skole.

Skolepsykologer: Kontakt din helsesykepleier eller send epost til helsestasjon.nesttun@bergen.kommune.no

• Helsestasjon for ungdom: Når du trenger hjelp og noen å snakke med. Åpent mandag og onsdag fra 1530-1800. Her er det drop-in og ingen timebestilling, men det er viktig at du vet at du er frisk og ikke i karantene! For ungdom til og med 23 år. Ring ved spørsmål eller dersom du ønsker konsultasjon: 945 00 016 / 945 04 094

• Ung Arena: Samtaletilbud for ungdom mellom 12 og 23 år. Åpent mandag og torsdag 12-19, tirsdag og fredag 12-16. Onsdag: Etter avtale. Ring eller send melding: 408 13 435.

• Barne- og familiehjelpen: Her jobber psykologer, familieveiledere og andre trygge voksne. Samarbeider med foreldre for at barn og unge skal ha det bra hjemme og familier skal ha det bra sammen. Ring 55561283 eller 408 08 939.

• Helsestasjon har åpent, men barn fra 0-1 år prioriteres.

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Onsdag åpner Ruken restaurant på Råstølen: – Jeg er litt redd

Planen var å bli apotektekniker, men en kreftsykdom satte en stopper for den drømmen. Nå åpner hun pizzarestaurant på Råstølen sammen med familien.

Trafikkontroll: For mye pynt på dashbordet og ett tonn ekstra på lasteplanet

Tettpakket sykkelstativ, et tonn med overlast og for mye dill som hindrer sikten i førerhuset preget dagens kontroll for Statens vegvesen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten