fanaposten.no

Veterantoget traff varebil og sporet av: - Det var skummelt

Veterantoget traff en varebil på Vossebane-linjen i Grimen. Rundt 90 passasjerer måtte evakueres.

Nyheter · Publisert 13:18, 12 jun 2022

Veterantoget på Gamle Vossebanen var på vei i retning Garnes da det traff en varebil som stod i skinnegangen ved Grimen Bro. Nødetatene fikk melding om sammenstøtet cirka klokken 13.00.

Lokomotivet skjøv varebilen foran seg før det stoppet rundt ti meter inne i tunnelen.

- Vi merket at toget stoppet brått og etterpå ble det stående litt skjevt. Vi lurte veldig på hva som hadde skjedd, men fikk raskt beskjed om at det hadde vært en kollisjon, sier Marianne Haavik som er på tur med sønnene Eirik og Sigurd.

Marianne Haavik som er på tur med sønnene Eirik og Sigurd, opplevde at toget stoppet brått.

Hadde gledet seg

De anslår at de ble sittende i vognen i 45 minutter før de fikk slippe ut. Nå venter busstransport hjem.

Togturen var noe de hadde gledet seg til.

- Vi kjører veldig ofte forbi jernbanebroen i Grimen. Etter at broen ble ødelagt i fjor har vi sagt hver gang vi kjører forbi at vi skal ta det toget når det åpner igjen, sier Marianne.

Nå var dagen endelig kommet. Museet Gamle Vossebanen er drevet av ildsjeler som holder liv i jernbanehistorien mellom Midtun og Garnes. Søndagens togtur var sesongens første, og på Garnes var det planlagt markering av sesongåpning, ifølge BA.

Men det som skulle bli et kjærkomment lyspunkt etter at en lastebil ødela togbroen i Grimen i fjor, ble i stedet en ny nedtur for togentusiastene.

Dag Ove Blindheim hadde sønnen Elias med på den ærverdige togturen.

- Vi opplevde at toget bråbremset. Det var litt skummelt. Toget ble stående skjevt siden det sporet av skinnene, sier Elias.

Dag Ove Blindheim var på togtur med sønnen Elias. - Det var skummelt, sier han.

Sporet av

Politiet vil foreløpig ikke si noe om årsaken til at en bil befant seg i veien for toget. Damplokomotivet sporet av i sammenstøtet med bilen. Det er store materielle skader på bilen, som endte opp inne i tunnelen etter å ha blitt skjøvet foran toget. .

Til alt hell er sjåføren uskadet.

I toget var det rundt 90 passasjerer, som alle fikk en brå slutt på det som skulle være en hyggelig veterantogtur.

- Det er mange passasjerer som vi jobber med å få evakuert, mens brannvesenet jobber med sikring av skadestedet for at det skal være et trygt sted å jobbe. Utfordringen er adkomsten til skadestedet, og at det er en sammensatt gruppe passasjerer som skal forskjellige steder. Her har kommunen vært behjelpelige med å ivareta dem, sier innsatsleder Tordis Myrseth hos politiet.

Sikre mot eksplosjon

Brannvesenet brukte en del tid på å sikre at det ikke var noen eksplosjonsfare fra dampkjelen i lokomotivet.

Innsatsleder hos brannvesenet, Leif Erik Gjesdal. forteller at det er en krevende jobb som gjenstår.

- Lokomotvet er sporet av, og har skjøvet bilen cirka ti meter inn i tunnelen. Det er trangt og mørkt, og det blir en utfordrende jobb for de som skal spore på dette, sier Gjesdal.

En annen stor jobb blir å sikre adkomst til boligene i Erdalvegen som er avhengig av å krysse jerbanesporet der toget nå står fast.

Årsaken til kollisjonen er ikke kjent, men politiet har opprettet en sak på forholdet. De har også varslet Bane Nor og Havarikommisjonen om hendelsen.

Museet Gamle Vossebanen hadde gledet seg til fest på Garnes stasjon denne dagen. Fana Mannskor var blant dem som var leid inn til å synge når toget etter planen skulle ankomme Garnes stasjon klokken 13.20, mens ordfører Rune Bakervik skulle foreta den formelle åpningen av sesongen.

Foreningen skriver på Facebook at alle som har kjøpt billett vil få dette refundert. De nå vil jobbe med å avklare skadeomfanget.

"Kommende uke skal lokomotivet berges og skadens omfang avklares. For dere som har kjøpt billetter for de kommende søndagene: Vi vet ikke når damplokomotivet er operativt igjen. Informasjon om dette legges ut her straks vi vet mer".

 

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten