fanaposten.no

Veteranskøyte hjem til Bergen igjen

Bergen Seilskøyteklubb har sikret seg den 125 år gamle RS 4 FEIE. Her er historien om skøytens retur til Bergen 125 år etter at den hadde sine første oppdrag.

Nyheter · Publisert 20:45, 9 jun 2019

Etter mange tiår i los- og redningstjeneste og som privat fritidsbåt flere steder langs vår langstrakte kyst, er den vel 125 år gamle RS 4 FEIE tilbake i Bergen igjen - i byen der den på slutten av 1800-tallet ble stasjonert som redningsskøyte. Det er Bergen Seilskøyteklubb, BSSK, som har overtatt den historiske skøyta og som tok jobben og ansvaret med å føre den hjem igjen.

Det var i 1893 at den legendariske og produktive konstruktøren og skipsbyggeren Colin Archer bygget RS 4 FEIE for Bergen Redningsforening, senere Bergen Krets av Norsk Selskap for Skibbrudnes Redning (NSSR). Etter ferdigstillelsen ved Archers verft i Larvik i 1894, fikk skøyta ansvaret for å dekke kyststrekningen mellom Skudenes og Fedje.

RS 4 FEIE har reddet 75 liv og assistert 197 fartøyer. Den kanskje mest kjente redningsaksjonen den var med på, var da den berget 26 fartøyer under en forrykende storm på Sletta nord for Haugesund rundt år 1900.

Mye arbeid må gjøres

I 1903, ble skøyten overført til los- og redningstjeneste i Troms og ble værende i Nord-Norge i mange tiår før den på tampen av 1900-tallet kom tilbake til Vestlandet, men da på private hender. De siste årene har RS 4 FEIE ligget ved Åkrahamn på Karmøy. Den var gjennom en større restaurering på begynnelsen av 1990-tallet, men er nå moden for en ny omgang.

– Mye arbeid må gjøres for å få den ship shape igjen, men det skal vi klare. Vi er både stolte og glade for å ha sikret oss dette klenodiet, sier Jarle Røst. Han er styreleder i Bergen Seilskøyteklubb, BSSK.

FEIE ligger nå til BSSKs klubbområde ved Straume Bro på Søreide der den er landsatt for restaurering. Det må blant annet lages ny mast og nytt rundholdt for øvrig i tillegg til at både dekk og spant må nøye undersøkes og kanskje skiftes eller repareres.

– Seilene skal være realtivt nye og i god stand, ifølge BSSKs styreleder.

Bygget av restematerialer

Colin Archer bygde RS 4 FEIE for bergenserne rett etter at han var ferdig med sitt første store byggeprosjekt for redningssaken, nemlig RS 1 COLIN ARCHER.

Det hører med til historien at FEIE i stor utstrekning ble bygget av materialer som ble til overs etter at Archer hadde fullført polarskøyta FRAM. Og i motsetning til de andre redningsskøytene hans ble denne utstyrt med bare en mast, noe som ifølge konstruktøren skulle gi den overlegne seilegenskaper.

Et annet særtrekk ved RS 4 FEIE er at den, sammen med fem andre redningsskøyter, er bygget etter losbåttegninger, men med visse justeringer: Lengden er plusset på med et par fot, spantene står tettere, fribordet er gjort høyere og jernkjøl og deplasement er større enn på losbåtene. Den var dessuten rigget som gaffelkutter, ikke ketch som senere RS’er. Og med sine 38 fot er FEIE en del mindre enn sine større redningsskøyte-søstre.

Her er skøytens vitale mål:

Lengde 11,54 m.

Bredde 4,11 m.

Dybde 1,68 m.

Vekt 12 tonn.

BSSK er en medlemsorganisasjon for personer med interesse for langkjølte, tungbygde skøyter og kuttere med og uten seil. Flere av medlemmene har egne seilskøyter av Colin Archer-typen. Noen har bygget sine båter selv.

– Så vi er godt forsynt med både kompetanse, interesse og pågangsmot for å kunne sette RS 4 FEIE i stand, slår en optimistisk BSSK-formann fast.

Bergen Seilskøyteklubb (BSSK)

BSSK er en medlemsorganisasjon for personer med interesse for langkjølte, tungbygde skøyter og kuttere med og uten seil.

Flere av medlemmene har egne seilskøyter av Colin Archer-typen. Noen har bygget sine båter selv.

Klubben har 72 medlemmer og 43 båter med total tonnasje på over 500 tonn.

Klubben holder til på Ruskeneset på utsiden av Straume bro hvor det er fullt mulig å komme på besøk.

Han vil lede det nye bydelsstyret i Fana

Politikerne prøver å bli enige om hvem som skal styre byen. Klarer de å bli enige om hvem som skal styre bydelene?

«Vi er klare til å snakke med YIT så snart de er i gang med arbeidet igjen»

Det er full skjæring på Hjellestadvegen. YIT har lagt ned arbeidet. Vegvesenet vil ikke forhandle.

Veltet på moped uten hjelm

17-åringen kom fra det med lettere skader.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten