fanaposten.no

FANA-AKTUELL: Under årets UNG13 kan du lære mer om skriving av denne mannen. Foto: Erik Five Gunnerud

Vaulars visjon

FANA: – Mange ungdommer ser på skriving som noe mekanisk, mener Lars Vaular. Nå skal Norges beste tekstforfatter lære unge hvorfor skriving har en verdi i seg selv.

Nyheter · Publisert 10:58, 22 nov 2013

«Rett opp og ned», «Lille rapper», «En eneste» og nylig «Legender». Listen over hits kunne fylt denne spalten alene. Lars Vaular har for lengst befestet sin posisjon som en av Norges fremste musikere.

Mange vil si at nøkkelen til Vaulars store suksess, foruten hans ubestridelige sans for gode melodier, er de reflekterte og velformulerte tekstene hans. Tekstene til ordkløyveren fra Åsane har blitt hyllet av mange, og i de senere år har også brorparten av det norske folk fått opp øynene for mannen som enkelt kunne passert som tvillingbroren til Manchester Uniteds David de Gea.

En av anerkjennelsene som befester dette stempelet, er Spellemannsprisen for beste tekstforfatter, som Vaular ble tildelt i 2011. Under UNG 13 skal han dele noen av hemmelighetene sine med ungdom fra Fana.

– Jeg liker ikke å skrive

På spørsmål om hvordan han har tenkt å gjøre dette, avslører Vaular at han foreløpig ikke har gjort all verdens forberedelser. Men det er, ifølge ham selv, akkurat slik det blir best.

– Jeg har egentlig bare tenkt å snakke litt om det jeg like å drive med, og hvorfor jeg gjør det jeg gjør. Mange ungdommer forbinder skriving med noe mekanisk og pliktbetont: Jobbsøknader, skolearbeid og andre formelle greier. Jeg håper at mine erfaringer skal kunne inspirere dem til å se at skriving kan ha en egenverdi i seg selv, sier Vaular.

 

For å skrive, det gjør unge hele tiden, mener han.

– «Jeg liker ikke å skrive», har jeg hørt mange si. Likevel gjør unge det hele tiden. Facebook, tekstmeldinger, Twitter. De forbinder bare skriving med noe annet enn det vi gjør til dagen, sier han.

Kaffe i Fana

Den 29-årige rapperen er årets desidert største navn under UNG13-festivalen. Han inntar scenen i Storsalen under den avslutningskonserten like etter klokken 19.00. To timer tidligere skal noen av resultatene fra skrivepraten leses opp samme sted.

– Målet mitt er ikke at noen skal føle at de må prestere der og da, men det er alltid gøy å gjøre noe konkret ut av samtalene. Det blir ofte en litt konstruert setting når man møter en helt ny gruppe ungdommer for første gang, men jeg håper at man skal sitte igjen med følelsen av ha blitt inspirert, sier Vaular.

Besøket i Bergens sørlige deler blir langt fra det første for rapperen. Vaulars fetter, Sondre Lerche, vokste opp på Skjold, og han forteller at han har mange minner fra Fana. De fleste involverer kaffe.

– Jeg har mange søskenbarn fra Fana, og min farmor bodde også der. Min far er nemlig fra Nesttun. Jeg husker at vi ofte var hos farmor på søndagsbesøk. Du vet, kaffe, litt kaker. Jeg har mange gode minner derfra, sier han.

Mange høydepunkt

Forventingene til hans foreløpig siste album, «1001 hjem», var etter 2011s «Du betyr meg», naturlig nok skyhøye. De ble ikke mindre av en uvanlig og svært kreativ markedsføring. Det skulle godt gjøres og ikke å høre om Vaulars plateslipp i mediene, mye på grunn av at han valgte å slippe albumet i kapitler. Dermed holdt han omtalen varm, i påvente av det fulle albumet som ble sluppet 11. oktober. Anmeldelsene har igjen vært gode, og Vaulars status som en av Norges fremste artister kan vanskelig bestrides.

– Hva er høydepunktet i karrieren så langt?

– Å vinne to Spellemannspriser på én dag var ganske spesielt, i hvert fall utifra de standardene man ofte måles etter. Rent personlig var det et stort høydepunkt første gang jeg hørte en av låtene mine på radioen. Egentlig føler jeg hele tiden at jeg når nye mål, og det blir vanskelig å peke på ett spesifikt høydepunkt. Det finnes alltid en grunn til å feire noe, sier han.

Nytt liv i Oslo

Sammen med fremveksten av den såkalte Loddefjordbølgen, har det blitt vanlig å nevne Vaulars navn i samme åndedrag som artister som Jon Olav Nilsen og Gjengen, Fjorden Baby! og A-laget. Det har aldri vært noen hemmelighet at denne gjengen har en fortid sammen som kompisgjeng med samlingspunkt i nettopp Loddefjord. Tidlig på 2000-tallet gikk gjengen sammen og startet det uavhengige plateselskapet «NMG/G-huset».

Kompisene, stedene de hang og egen sosiolekt og slang har vært fremtredende i Vaulars musikk helt siden tiden i duoen «Tier´n og Lars». Nå har han «blitt voksen», flyttet til hovedstaden og attpåtil stiftet familie. Spørsmålet er: Vil musikken forbli den samme når postadressene 5071 og 5088 er over 500 kilometer unna?

– Vi holder fremdeles kontakten, selv om det selvfølgelig ikke blir like mye som før. Samtidig tror jeg ikke at jeg hadde vært så veldig mye mer med gjengen om jeg bodde i Bergen, for alle har så mange greier de er opptatt med i hverdagen. Musikken min påvirkes selvfølgelig av det jeg gjør i livet, og folkene rundt meg, men for meg er det ikke noe mål å holde på det som var da. Det er viktig for meg å føle at jeg utvikler meg som artist, og det mener jeg at jeg gjør på den nye platen min, sier han.

Bilde med kjendis?

Vaulars skrivekurs har begrenset antall plasser, og krever forhåndspåmelding. Kommunens nettsider har mer informasjon om hvordan man kan melde seg på.

– Hvem bør melde seg på dette kurset?

– Det er egentlig for alle som har tid til det. Man trenger ikke å ha et sterkt ønske om å bli artist eller rapper, jeg tenker at dette kan være kjekt for hvem som helst, egentlig. Jeg vil legge opp til en lett og ledig stemning hvor alle skal få prøve seg, sier han.

Og hvem vet, kanskje det vanker en ekstra bonus for de som melder seg på?

– Kanskje man kan få ta bilde sammen med en kjendis, ler Vaular.

SKRIVEKLØE: Lars Vauler er aktuell med sitt siste album «1001 hjem». Denne helgen besøker han UNG13 for å hjelpe ungdom med tekstene sine. Lørdag står han også på scenen. Foto: Erik Five Gunnerud

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten