fanaposten.no

Varsler svært mye nedbør: - Sikre verdier og hold vannveier åpne

– Onsdag kan det komme 60-90 millimeter nedbør, så det blir fuktig i Bergen, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel. NVE har også sendt ut varsel om fare for jordras.

Nyheter · Publisert 14:58, 17 nov 2020

Vervarslinga på Vestlandet og NVE har sendt ut farevarsel i forbindelse med at det er ventet store nedbørsmengder fra tirsdag kveld og ondag.

I meldingen skriver de: «Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er allerede svært høye. Det ventes mye nedbør, lokalt kan det komme opp mot 150 mm i løpet av tirsdag og onsdag. Mest intens nedbør fra onsdag morgen til onsdag kveld. Dette fører til økt fare for jord- og flomskred. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.»

Store nedbørsmengder

– Den siste tiden har vi hatt en god del nedbør, og bakken begynner nok å bli mettet med vann nå. Dette er NVE sitt fagfelt, og det er de som har sendt ut varsel i forbindelse med fare for jordras. Vi ser på nedbørvarslet at regnet kommer inn allerede tirsdag kveld og natt til onsdag. Den største nedbørsmengden vil nok komme fra onsdag morgen og til sen kveld. Vi anslår at det kan komme så mye som 60-90 mm nedbør i løpet av en 12 timers periode, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Vervarslinga på Vestlandet.

Vann, bekker og elver har allerede ganske høy vannstand. Med så store nedbørsmengder, vil faren for oversvømmelse og overvann på veier være overhengende.

Kraftig vind og frost

Hassel sier at selv om de store nedbørsmengdene vil avta natt til torsdag, vil det fortsatt bli mye vær. Etter regnet blir det mye vind, lavere temperatur og mer nedbør.

– Torsdag blir det en helt annen værtype. Dette kraftige lavtrykket som gir oss mye regn, vil trekke med seg kraftige vinder fra nord-nordvest. Vi får faktisk vindstyrke fra liten til full storm på kysten. Dette betyr at vi kan få kraftige vindkast. I tillegg får vi et ganske dramatisk temperaturfall. På kysten vil nedbøren komme som regn- og sluddbygger, mens vi i indre og høyere strøk får snøbyger, ned til et par hundre meter. Kombinert med den sterke vinden vil dette kunne føre til vanskelige kjøreforhold. Det kan fryse på og bli glatte veier, og i høyereliggende strøk kan det bli snøfokk og dårlig sikt. Vi har ikke hatt denne værtypen hittil i høst, så det er verdt å merke seg for de som skal ut og kjøre bil, sier Hassel.

Meteorologen sier at fredagen blir bedre, før helgen igjen blir preget av mer nedbør.

– Etter snøværet torsdag, kan det bli mulighet for å nye litt solgløtt under et forbigående høyttrykk fredag. Om man tar turen i litt høyereliggende områder, tror jeg det kan bli postkortlignende stemning med snø og sol på fredag. Til helgen må vi igjen belage oss på mer nedbør.

Kan få store konsekvenser

NVE sendte ut varsel om jord- og flomskredfare på oransje nivå for Hordaland fylke. Årsaken er at det er varslet store nedbørsmengder.

– Dette fører til økt fare for jord- og flomskred. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, står det i varselet.

Varselet gjelder fra tirsdag morgen til torsdag morgen.

– Mange skredhendelser er forventet. Noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller jernbane, skriver NVE i varselet.

- Dette kan du gjøre

Bergen kommune har gått ut med informasjon om hvilket ansvar innbyggerne har, og hva kommunen kan hjelpe med.

– Det anbefales å sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder, og å rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred. Privat eiendom er eiers eget ansvar. Eier må sikre egen eiendom mot eventuell fare for naturskade, og har selv ansvar for å innhente faglige vurderinger, skriver kommunen.

Må nattestenge motorveien for å skifte ut støyskjerm

Den er godt synlig og en smule forhatt, men den har skjermet mot støy i nesten 40 år. Nå skiftes støyskjermen endelig ut.

Blir dagens utbygging fremtidens kulturminner? Byantikvaren tviler, men utelukker det ikke

Byantikvar Johanne Gillow vil ha deg med på digitalt folkemøte om kulturminner for folk i Fana og Ytrebygda. Det starter tirsdag 19.30.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten