fanaposten.no

Norgesgruppen kjøpte i 2018 butikklokaler i Sædalssvingene i Bergen, der Coop i dag driver dagligvarebutikk. Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at Norgesgruppen ikke har overholdt opplysningsplikten i forbindelse med dette oppkjøpet.

Varsler gebyr til Norgesgruppen for brudd på opplysningsplikten

Konkurransetilsynet varsler et gebyr på 20 millioner kroner for brudd på opplysningsplikten i forbindelse med Norgesgruppens oppkjøp av butikklokalene i Sædalssvingene.

Nyheter · Publisert 14:58, 10 jul 2019

Norgesgruppen kjøpte i 2018 butikklokaler i Sædalssvingene i Bergen, der Coop i dag driver dagligvarebutikk. Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at Norgesgruppen ikke har overholdt opplysningsplikten i forbindelse med dette oppkjøpet.

– Dagligvaremarkedene er svært konsentrerte, og det kan skade konkurransen dersom dagligvarekjedene foretar oppkjøp som øker konsentrasjonen i lokale markeder. Det kan føre til høyere priser og dårligere utvalg for forbrukerne, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Informerte ikke

Dersom opplysningsplikten ikke overholdes, blir det vanskeligere å overvåke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet på en effektiv måte, mener Konkurransetilsynet.

–  Norgesgruppen informerte ikke Konkurransetilsynet om oppkjøpet innen fristen tilsynet har satt. For at gebyret skal ha tilstrekkelig preventiv effekt, og dermed bidra til en effektiv kontroll med foretakssammenslutninger, har vi varslet et betydelig gebyr, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Konkurransetilsynet gjør oppmerksom på at vurderingene som presenteres, er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken.

Overrasket

Norgesgruppen har fått frist til 20. september for å komme med sine merknader til varselet. Men allerede nå varsler kjeden at den er overrasket. Norgesgruppen mener eiendomstransaksjonen dette gjelder, ikke påvirker konkurransen.

– Norgesgruppen mener at det er prinsipielt viktig med en avklaring på hva opplysningsplikten innebærer, sier Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt.

– Vi vil nå svare på Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger. For oss er det viktigste at vi nå får en klargjøring av opplysningsplikten, så vi vet hva vi skal forholde oss til fremover, fortsetter han.

Opplysningsplikt for fusjoner og oppkjøp i særskilte markeder

Konkurransetilsynet kan pålegge aktører opplysningsplikt ved fusjoner og oppkjøp i markeder der konkurransen er svak og/eller markedet er konsentrert.

Opplysningsplikten er hjemlet i konkurranselovens § 24.

Opplysningsplikten gjør Konkurransetilsynet oppmerksom på oppkjøp som er under terskelverdiene som gir meldeplikt ved fusjoner og oppkjøp.

Konkurransetilsynet har anledning til å gripe inn i oppkjøp som ligger under terskelverdiene.

Bakgrunnen for opplysningsplikten er at i enkelte markeder kan også oppkjøp av mindre aktører påvirke konkurransesituasjonen negativt og føre til høyere priser og dårligere tilbud til forbrukerne.

Konkurransetilsynet har pålagt opplysningsplikt i markeder der graden av lokal konkurranse er særlig viktig.

Konkurransetilsynet pålagt opplysningsplikt i flere markeder. Dette gjelder blant annet:

Drivstoff: (Uno-X Energi AS, St1 Norge AS, Certas Energy Norway AS og Circle K Norge AS)

Kraft: (Statkraft AS, BKK AS, Skagerak Energi AS og Agder Energi AS)

Avfall: (Norsk Gjenvinning Norge AS)

Dagligvare: (Norgesgruppen ASA, Coop Norge SA, Rema 1000 og Bunnpris IK Lykke AS)

Låsesmeder: (AssaAbloy Norge AS)

Aviser: (Amedia, Polaris og Schibsted)

Bredbånd: (Telenor)

Hagesenter: (Plantasjen Norge ASA)

Vaskeri: (Nor Tekstil AS)

Tatt i 155 km/t på Hop

En fører mistet førerkortet etter å ha blitt stoppet i skyhøy fart på Hop.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten