fanaposten.no

SKÅNSOM TRENING: Her trener Malene Vilnes. Hun sier at vanngym har vært en effektiv løsning på hennes problemer med bekkenløsning. Foto: Trond-Ole Husebø

Vanngym ble løsningen for Malene

NESTTUN: Vanngymnastikk er en perfekt treningsform for gravide, spesielt om du sliter med rygg- eller bekkenplager. Nå har Volvat og Spenst Nesttun startet opp et unikt tilbud i Fana.

Nyheter · Publisert 11:39, 19 mai 2015

Gymnastikk i varmt vann er kjent for å være en meget effektiv og skånsom treningsform for gravide. Selv om vanngym har sine påviste fordeler er det få som tilbyr dette i Norge. Nå har Volvat Medisinske Senter sammen med Spenst startet opp vanngym på Nesttun. Som eneste tilbud i Bergen ble denne treningsformen en stor suksess på kort tid.

-Tidlig i graviditeten fikk jeg bekkenløsning og har vært mye dårlig. Denne tilstanden gjør det vanskelig å trene, noe som er spesielt kjedelig for meg som er aktiv. Min fysioterapeut anbefalte vanngym. Dette er en skånsom trening hvor jeg kan bevege meg uten smerter. Dette har bedret mine plager, sier Malene Vilnes.

Jordmor ved Volvat, Ingrid Lid Nordø fikk ideen om å starte opp vanngym for gravide. Siden få driver med dette i Norge måtte hun til Stavanger og Oslo for å få opplæring.

-Dette er en anerkjent treningsform og har påvist forebyggende effekt mot ryggplager. Trening i vann gir en konstant motstand som styrker muskulaturen.

-Det er veldig skånsomt for ledd og brusk fordi kroppen er lettere i vann. Treningen innebærer avspenning- og pusteøvelser samt fødselsforberedende råd. Dette kan gi den gravide både fysisk og psykisk styrke før fødselen. Det er en stor glede at vi kan tilby dette til våre gravide, sier Nordø.

-Viktig for humøret

For Malene ble graviditeten ekstra tung. Hun var vant med å trene mye og bekkenløsningen førte til at hun ble inaktiv.

-Følelsen av å være i aktivitet er viktig, noe som også hjelper på humøret. Per dags dato er det bare en trening i uken. For min del kunne tilbudet gjerne blitt utvidet.

Responsen har vært stor og alle timene blir raskt fullbooket. Nå ønsker Volvat og Spenst å åpne opp for flere timer i uken.

-Det er bare plass til tolv personer hver gang i bassenget. Men vi har som mål om å utvide antall treninger per uke, sier Nordø.

Satsning på gravide

Flere treningssentre i fanaområdet satser nå for fullt på gravide og mødre som målgruppe.

-Dette er et klart satsningsområde for oss. Sammen med Volvat har vi nå laget et godt tilbud for gravide før og etter fødsel. Vi har også babysvømming, yoga for gravide og trening med barn, sier senterleder for Spenst Nesttun, Nora Berg.

Det er ikke bare treningssentrene som satser på gravide.

- For oss var det helt naturlig å starte opp vanngym. Som et privat medisinsk senter kan vi levere et bredt tilbud og en tett oppfølging. Vi tilbyr jordmødre, gynekologer, leger, trening og ernæringsfysiolog. Volvat har nå et unikt tverrfaglig tilbud for oppfølging av gravide av høy kvalitet, sier Frank Olsen, leder ved Volvat Medisinsk Senter.

Gynekolog ved Volvat, Anne Lone Wollen opplever til stadighet at gravide kommer til henne for undersøkelse og oppfølging.

-Jeg har et tett samarbeid med jordmor. Mange gravide kommer til meg da det er mye usikkerhet og uro hos gravide. Som gynekolog og tidligere fødselslege ved Kvinneklinikken har jeg lang erfaring med svangerskapsundersøkelser både tidlig og senere i svangerskapet. 

-Vi gynekologer kan  bistå ved vanlige spørsmål som  hvor langt du har kommet i svangerskapet, undersøke og vurdere eventuelle komplikasjoner i graviditeten og  kontrollere fosterets vekst og utvikling. Og den mest moderne ultralydteknikk benyttes ved alle undersøkelser, sier Wollen.

Aktivitet etter graviditeten

Mange mødre sliter med at tiden ikke strekker til og at trening blir vanskelig av praktiske årsaker. Malene Vilnes er glad for at treningsstudioer er blitt flinkere til å tilrettelegge trening for mødre.

-Etter fødselen kommer jeg til å benytte meg av tilbudene som er rettet møt mødre med barn. Å kunne ta barnet med på trening er avgjørende for å holde seg i aktivitet. Det er også kjekt å være i aktivitet og sosial på samme tid, sier Vilnes.

Les også:

Slik feiret vi 17. mai

!

Nå åpner Ytrebygdsvegen

.

OPPFØLGING: Her er Vilnes hos gynekolog Anne Lone Wollen som også har tett oppfølging av gravide. Foto: Kent Roar Nybø

STARTET OPP VANNGYM: Både senterleder for Spenst Nora Berg, jordmor Ingrid Nordøe, gynekolog Anne Lone Wollen og Frank Olsen ved Volvat er opptatt av å skape nye tilbud for gravide. Foto: Trond-Ole Husebø

Tine stakk fra Brasil på tre dager

Beskjeden fra far var ikke til å misforstå: – Du må bare komme det hjem, så fort som mulig!

Husk å stille klokken

Ja, det blir sommertid. Men stilles klokken én time fram eller tilbake?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten