fanaposten.no

Utvalgte Stend-elever vil få praksis i Tyskland

På denne tiden til neste år vil noen heldige, utvalgte service- og samferdselselever fra Stend befinne seg i Tyskland for å jobbe.

Nyheter · Publisert 13:00, 15 apr 2019

– Elevene er kjempepositive til dette nye tilbudet. Veldig mange har lyst å være med, forteller Finn Rune Kristiansen, programfaglærer ved salg, service og sikkerhet på Stend vidaregåande skule.

Nylig var han og kollega Robert Henriksen i Tyskland som et ledd i det nye internasjonaliseringsprosjektet til skolen.

– Vi besøkte en tysk yrkesskole, og i tre dager fikk vi anledning til å jobbskygge lærere der. Vi følte oss med en gang velkommen, og i juni kommer det to lærere derifra for å se på Stend vidaregåande og undervisningsopplegget vårt, sier Kristiansen.

To til fire elever

Selv snakker Kristansen tysk, noe som har vært en stor fordel for å få i gang samarbeidet mellom de to skolene. De utvalgte elevene fra Stend som skal til Tyskland neste vår, trenger imidlertid ikke denne kunnskapen.

– Nei, da er det engelsk som gjelder, understreker Kristiansen.

Mellom to og fire norske elever får muligheten til å være med på dette spennende prosjektet. Dette er elever som går i første klasse dette skoleåret, og tanken er at de skal være to til tre uker i Tyskland. Da skal de utplasseres i lokale bedrifter.

– Vi lærere kommer til å velge ut hvem det er som får lov å dra. Det er de mest motiverte og modne elevene som blir valgt ut, sier programfaglæreren.

Kan søke stipend

Han kommer til å reise sammen med elevene til Tyskland for å se til at alt går som det skal, og så skal elevene være der på egenhånd resten av utvekslingsoppholdet. Via Erasmus+-stipendet dekkes i hovedsak kost, losji og reise for elever under atten år.

– En av oss lærere fra Stend kommer så til å reise ned for å følge elevene hjem igjen, sier Kristiansen.

Skolen Stend har innledet et samarbeid med heter «Berufsbildende Schule (BBS) Wechloy», og ligger i Oldenburg litt vest for Bremen. Denne skolen har hele 4500 elever, men siden tyske yrkeselever er veldig mye ute i praksis, er det kun rundt 600 elever ved skolen til enhver tid.

– Så sånn sett er skolen i antall elever/dag ganske lik som vår, sier Kristiansen.

Tysk utvekslingselev hit

Dette er første gang elever ved salg, service og sikkerhet på Stend får muligheten til å få internasjonal praksis.

– For den enkelte elev som får dra blir dette en kjempeerfaring som de også vil få på vitnemålet sitt, sier Kristiansen.

Det er stor konkurranse mellom de videregående skolene om å få elever til å søke seg til dem. Slik sett kan muligheten for utveksling fungere som en gulrot, tror Kristiansen.

– Vi som skole må gjøre oss attraktive for søkerne. Kanskje denne muligheten for internasjonal utveksling kan være det som gjør at noen velger Stend fremfor en annen skole.

Planen er at også tyske elever får mulighet til å komme til Bergen for å få arbeidserfaring her. Allerede fra høsten ønsker den tyske skolen en elev utplassert i tre uker, men det ordinære utvekslingsprogrammet starter altså først om et års tid.

Det er de mest motiverte og modne elevene som blir valgt ut til å dra.

Snart skal 1800 flere biler ut i dette krysset. Rapport foreslår hvordan det komplette kaos kan unngås

Det travle krysset på Nesttun blir enda travlere når de store utbyggingene er ferdige. Trafikkekspert anbefaler å nekte bilister å svinge til venstre...

Oppfordrer folk til å bruke nye turområder

Kommunen vil spre folk på flere turområder, og har åpnet for turparkering ved flere skoler i bydelen.

Vil uansett holde skoler og barnehager stengt tirsdag etter påske

Dersom regjeringen beslutter å gjenåpne skoler og barnehager over påske, vil første skole- og barnehagedag i Bergen være onsdag 15. april.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten