fanaposten.no

Per Christian Eggen Mjøs bruker nærområdet i Fana når han trener og konkurrerer. Selv om han bare er 23 år, satser han for fullt på en karriere som maratonløper. Foto: Daniela Elvebakk Mala

Utfordret av en kompis til å løpe halvmaraton: – Ble bitt av basillen

5 år etter at kompisen utfordret Per Christian Eggen Mjøs (23) til å bli med på Bergen City Marathon, satser unggutten for fullt på en løpekarriere.

Nyheter · Publisert 05:00, 18 jul 2021

De fleste som løper maraton er gjerne litt oppe i årene, og har ofte en fullverdig karriere fra friidretten bak seg.

– Maraton er jo noe de fleste gjør etter endt banekarriere på friidrettsbanen. Mo Farah er godt oppe i 30-årene og begynte å satse på maraton for noen år siden. Og Eliud Kipchoge, som har verdensrekorden, er jo 37-38 år, forteller Mjøs.

At de som presterer best er et godt tiår eldre enn seg selv, synes han er positivt.

– Om jeg skal prestere best om en 8 til 9 år, så ser jeg jo for meg en lys framtid om jeg unngår skader, sier løperen og ler.

Selv springer han mellom 190 og 215 kilometer hver eneste uke.

Veddemålet som startet det hele

Da Mjøs sluttet med fotball, begynte han å springe på familiens tredemølle for å holde seg aktiv.

– Jeg kunne jo ikke sitte helt i ro og bare spille Fifa. Så jeg begynte å løpe hver dag for å holde meg i aktivitet, mimrer Mjøs.

Tidligere hadde han løpt Stoltzen og holdt på med litt friidrett også, men den ekstreme interessen og lidenskapen for løpingen kom først da en kompis sprang halvmaraton på Bergen City Maraton.

– Han utfordret meg til å bli med neste år, og det var da jeg ble bitt av basillen, sier Mjøs som aldri hadde gjort noe slikt før.

Men det var langt fra siste gang, tvert imot. Og det var i disse årene at lidenskapen virkelig begynte å slå rot. Unggutten begynte så å gradvis å lete opp mer og mer informasjon om maraton-trening i podkaster og Youtube.

Jeg kunne jo ikke sitte helt i ro og bare spille Fifa. Så jeg begynte å løpe hver dag for å holde meg i aktivitet

– Det startet med at det kun var Bergen City Halvmaraton og Stoltzen jeg skulle være forberedt på. Men så ser jeg forbedring og etter hvert en ganske stor forbedring, forteller Mjøs.

Tok til tårene

I 2019, to år etter at Mjøs begynte å løpe, er løpsinteressen så stor at Fana-gutten som springer for Varegg, melder seg på maraton i utlandet.

– Da økte bare løpsinteressen enda mer, jeg løper mer og mer, og blir bedre og bedre.

På sitt første maraton noen sinne, i Paris, kommer Mjøs i mål på tiden 2 timer og 45 minutter.

– Jeg husker at jeg begynte å gråte da jeg kom i mål. Jeg hadde aldri løpt mer enn 33 til 34 kilometer på trening, og jeg løp i en stor by og det gikk over all forventning, forteller Mjøs.

Siden har han løpt fem maraton til, senest i Østerrike i mai. Da i striregn mot de aller beste i verden som prøvde å kvalifisere seg til OL.

– Det var gøy, for det var et skikkelig profesjonelt løp med fartsholdere fra Kenya og de beste løperne i verden, forteller Mjøs, og føyer raskt til:

– Og ikke minst å sette ny rekord! Jeg løp på 2:27, som har vært et stort mål. Jeg hadde jo troen på at jeg skulle klare å løpe en god del bedre enn 2:30. Men, tiden 2:27 er jo faktisk tre minutter bedre, og jeg hadde ikke trodd at det skulle gå så fort, forteller en meget engasjert Mjøs.

Per Christian Eggen Mjøs pådro seg flere skader i fjor. Nå håper han at han klarer å holde seg skadefri framover. Foto: Daniela Elvebakk Mala

Vil bli best

Selv om unggutten er yngre enn de fleste som satser hardt på maraton, håper han på en lang karriere.

– Jeg håper jo å bli god nok til å leve av det, men da må man være ekstremt god, mener Mjøs.

Uten at det virker som om det skremmer ham nevneverdig, for løpingen har blitt en helt nødvendig del av hverdagen hans.

– Motivasjonen finner jeg når jeg ser framgang. Og etter at jeg ble bitt av en slik løpebasill, så føler jeg at dagen mangler noe om jeg ikke har løpt.

Noe som kanskje ikke er så unaturlig, da flere i storfamilien også er habile distanseløpere.

– Men nå har jeg slått alle familierekordene på halvmaraton, og selv om de ikke er de viktigste rekordene, er det jo kjekt, sier Mjøs med et lurt smil.

Bortsett fra at nå er det Mjøs som haolder alle de interne famileirekordene.Neste løp er allerede bestemt, der blir i Berlin i september, fulgt opp av høydetrening i Kenya i november.

– Det blir en helt ny opplevelse, der vi får samlet et par ivrige maratonløpere og får inn noen gode treninger sammen. Så det blir veldig kjekt, sier Mjøs.

Arbeidsledigheten øker - høyest i Bergen

Ved utgangen av juli er 9894 personer helt arbeidsledige i Vestland. Over halvparten av de ledige bor i Bergen.

62 nye smittede: Venter til neste uke med å avgjøre tiltak

Dersom smitten ikke avtar, anbefales kommunen å innføre tiltak.

Listhaug vil ha omkamp om Grimstadvegen

Sylvi Listhaug kom til Hammersland med løfter om å prioritere Grimstadvegen. - Politikerne har allerede gitt oss en omkamp. Vi kommer til å gi dem en...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten