fanaposten.no

VIL MELDE SEG UT: Fartein Undertun sier han vil melde seg ut om Ap velger Hordnesskogen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Truer med å melde seg ut av Arbeiderpartiet

Om Arbeiderpartiet i Bergen peker på Hordnesskogen, vil Fartein Undertun melde seg ut av partiet i protest.

Nyheter · Publisert 09:29, 3 mai 2016

- Jeg blir veldig flau hvis Arbeiderpartiet sier de vil plassere godsterminalen i Hordnesskogen. Det strider mot mine verdier. Om det skjer kommer jeg til å vurdere sterkt å melde meg ut av partiet, sier Fartein Undertun (19) til Fanaposten. 

10. mai skal det være representantskapsmøte i Arbeiderpartiet i Bergen. Representantskapet, som er partilagets høyeste organ, har satt av møtet til å diskutere godsterminal-spørsmålet. Hva utfallet blir kan få mye å si for innstillingen som byrådet skal levere fra seg i juni.

I sin innstilling går Ap-styret enstemmig inn for å legge terminalen til Hordnesskogen. 

- Vi mener at dette er den beste av lokaliseringene. Først og fremst fordi Hordnesskogen ligger i nærheten av der godset kommer fra og skal til, nemlig sør og vest i byen, sier Hallgeir Utne Hatlevik, leder for Ap i Bergen til BT.

Les mer her:

Les også: Ap-styret vil plassere terminalen i Hordnesskogen

Vil ha naturområder

Tre år etter at han meldte seg inn i AUF, sitter Fartein Undertun som vara til bystyret for Arbeiderpartiet. Selv har han gått på Stend videregående og har bostedsadresse i Rådal. Han legger ikke skjul på at han er svært opptatt av turområdet Hordnesskogen.

- Jeg synes befolkningen i Bergen har rett på slike rene og friske naturområder. Det hører ikke hjemme noe sted å ta et så viktig rekreasjonsområde i bydelen som opplever størst befolkningsvekst, sier Undertun.

Stiller seg bak Fana Ap

Onsdag deltok han på medlemsmøtet i Fana Ap om godsterminal. Møtet viste at det er delte meninger i partiet om saken. Mens flertallet i styret ønsket å anbefale Hordnesskogen foran Unneland som terminal, var det blant medlemmene stort flertall for å si nei til begge alternativene. 

Undertun tilhørte flertallet som stemte for en at verken Hordnesskogen eller Unneland bør velges. Videre vedtok lokallaget blant annet at dersom Rådal likevel velges, bør skogen skjermes mest mulig for inngrep.

- Jeg stiller meg bak vedtaket om nei til godsterminal i Rådal eller Unneland, sier Undertun. 

- Betyr det at du vil ha godsterminalen på Haukås?

- Nei, jeg mener fokuset i godsterminal-debatten er helt feil. Det er et alt for sterkt fokus på at terminalen bør ligge så sentralt som mulig. Men dette er en type funksjoner som heller bør ligge mer usentralt i forhold til hvor folk bor, sier han.

- Har du en løsning på hvor godset skal plasseres? Ap har jo gått til valg på at det bør ut av sentrum.

- Jeg mener man må ta seg tid til å vurdere områder i nabokommunene, men akkurat hvor den bør plasseres har jeg ingen kommentar til her og nå, sier Undertun,

Nytt for gruppelederen

Rune Bakevik, gruppeleder for Ap i bystyret, har følgende å si til Undertuns utspill.

- Dette er nytt for meg, og når det gjelder utmelding av partiet vil jeg vise til styret i Arbeiderpartiet i Bergen, sier Bakervik, som legger til at han tror det blir en ryddig og god prosess i partiet.

Tonet ned saken

Byråd Anna Elisa Tryti ga ingen føringer til lokalpolitikerne da hun gjestet lokallagsmøtet onsdag. Istedet minnet hun dem på at det ikke er noen endelig beslutning som nå skal tas.

- Jeg vil ta det hele litt ned. Dette er en høringsuttalelse. Bergen kommune bestemmer ikke. Derfor tenker jeg at det har mest virkning å uttale seg i forhold til de alternativene som denne rapporten har gått gjennom, sa hun og viste frem Jernbaneverkets KVU.

- Det er den ministeren forholder seg til, sa hun, og minnet medlemmene på hva en KVU er.

- Det er ikke en konsekvensanalyse, en slik vil gå mye dypere inn i materien og fange opp mange av de tingene som har blitt kritisert fra interessegruppene, alt fra viper og kulturminner ved Hordnesskogen til muslinger på Haukås, sa hun.

-  Det er altså Samferdselsdepartementet som har bestilt dette. Vi kan ikke skylde på Smith-Sivertsen denne gang, sa hun.

LES FLERE: NYHETER

Gneist-medaljen kom til slutt

Herman Ellingsen løp inn til Gneists første medalje på mesterskapets siste individuelle øvelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten