fanaposten.no

– I år hadde det vært moro å doble antall kasser fra fjoråret, sier Marie Therese Haukeland (t.h.). Her er hun sammen med Hanne Nordeide fra bakeriet i Meny Dolviken, butikksjef Unni Torgunrud og assisterende butikksjef Stian Torgunrud og Jonny Nilsen fra Schibsted distribusjon.

Søker givere og mottakere av julemat til jul

– Vi vet mange sliter i julehøytiden, og vil hjelpe så mange vi kan, sier Marie Therese Haukeland.

Nyheter · Publisert 19:00, 30 nov 2021

Marie Therese Haukeland fra Rådal er initiativtaker til juleaksjonen «Matkasse som varmer». I fjor ble det delt ut over 120 julekasser med mat til enkeltpersoner og familier som sliter med å få endene til å møtes.

– Det begynte for noen år siden. Familien og jeg har så vi klarer oss, og i desember er det jo halv skatt, så da bestemte jeg meg for å samle inn til noen matkasser blant vennene mine. Jeg tror vi fikk kjøpt inn mat til 15 kasser som ble delt ut. Siden har det bare ballet på seg. Jeg har samlet inn penger på vennejulebord, og jeg fant ut at bedriften vår, Heldal Eiendom kunne gi noen kasser. Etter hvert er det også kommet til mange andre bidragsytere. I fjor kom det inn 260.000 kroner, noe som holdt til i overkant av 120 matkasser. I år håper jeg det blir doblet, sier Marie Therese Haukeland, som jobber som daglig leder i Heldal Eiendom.

Ikke mindre behov

For andre året satses det altså på en storaksjon, og Haukeland vet at behovet ute blant folk er stort.

– I fjor hadde vi første julen med koronapandemien. Mange hadde mistet jobben og slet nok med økonomien. Koronapandemien er fremdeles her, men jeg tror nok det er mange som ikke ser frem til julen fordi økonomien er trang. Høye strømpriser spiser nok av husholdningsbudsjettet, og har man lite fra før er det ikke enkelt, sier Marie Therese Haukeland.

Hun appellerer til alle som har lyst og anledning til å bidra.

– Alle er velkomne til å bidra til aksjonen, enten det er bedrifter eller privatpersoner. Man bidrar med det man kan. Vi samler inn pengene, og Meny Dolviken sørger for å bestille maten og pakke julekassene. Schibsted distribusjon står for utkjøringen, så dette er blitt et skikkelig lagarbeid. Det gjør det mye enklere å hjelpe andre når vi er et lag, og jeg føler meg heldig som har fått med meg Unni Torgundrud hos Meny Dolviken og Jonny Nilsen i Schibsted distribusjon, sier hun.

I startgropen

Det deles ut to forskjellige kasser.

– Vi har en liten, som er beregnet på 2-3 personer og en stor som er beregnet på familier med 5-6 personer. Den lille koster 1250 kroner og den store koster 2500. De som har lyst å bidra kan kjøpe en eller flere kasser, eller man kan også bare gi en sum penger. Alle bidrag er like velkomne, sier Haukeland.

– Hvor mye har du fått samlet inn i år?

– Jeg begynner nå, så foreløpig har jeg ikke samlet inn noen ting. Men jeg har gode støttespillere som jeg vet stiller opp, i fjor var det noen og tyve som bidro. Håpet er å få med enda flere som vil gi en matkasse som varmer i år.

Hvis du ønsker å hjelpe, kan du kontakte Marie Therese Haukeland direkte på telefon 932 11 452 eller e-post: mth@heldaleiendom.no.

Godt å hjelpe

Butikksjef Unni Torgunrud hos Meny Dolviken synes det var så flott å hjelpe i fjor, at hun stiller opp i år igjen.

– Det betyr veldig mye for oss å få hjelpe andre i julen. Dette er et veldig godt tiltak, og dersom Marie Therese klarer å skaffe dobbelt så mange givere i år, skal vi pakke dobbelt så mange julekasser. Kassene inneholder mat til minst tre middager, selvfølgelig pinnekjøtt og svineribbe med alt tilbehør, og i tillegg en del pålegg, dessert og snop. Jeg tror ikke mottakerne skal føle at de mangler noe. Hos oss i Meny legger vi listen på kvalitet høyt, og jeg begynte de første bestillingene allerede i januar i år hos enkelte produsenter for å sikre oss det vi ville ha i kassene, smiler Unni Torgundrud.

Jonny Nilsen hos Schibsted Distribusjon synes også det er flott å kunne stille opp for en god sak.

– Vi har utkjøringen for Meny i de største byene i Norge, og når Meny Dolviken er med og støtter en så god sak, var det enkelt for oss å bli med på utkjøringen. Dersom det blir et par hundre kasser i år, så skal ikke det være noe problem. Vi har utkjøring fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, og det er bare kjekt om vi kan hjelpe mange i år, sier Nilsen.

Bildet er fra fjorårets pakking hos Meny Dolviken. – Vi må pakke kassene når butikken er stengt, fordi det tar opp mye plass. Derfor kan det bli nattejobbing om det blir mange nok kasser, sier Unni Torgunrud (t.h.) Foto: Ståle Melhus, arkiv

Hvem får?

Marie Therese Haukeland vet at det er tabubelagt å ha dårlig råd, spesielt i julen. Derfor tilbyr hun full anonymitet til de som ber om hjelp.

– Jeg tror dessverre aldri vi kommer dit at slike aksjoner blir overflødige. Mange har det tøft økonomisk, og det merkes nok ekstra i julen. Mange tør ikke vise at de sliter, og våger derfor ikke si noe om det. Jeg har ønsket å gjøre terskelen så lav som mulig for de som skal be om hjelp. De kan derfor ta direkte kontakt med meg på melding via Heldal Eiendom sin Facebookside. På den måten sørger jeg for at anonymiteten blir ivaretatt.

– Hvordan velger du hvem som skal få matkasse?

– Det å velge ut hvem som skal få kasse, er kanskje det vanskeligste med hele aksjonen. Jeg får litt opplysninger, og gjør et valg. Flertallet om ber om hjelp har et reellt behov. Dersom noen vil lure til seg en matkasse de egentlig ikke har behov for, så er det lite jeg får gjort med det. Da håper jeg maten smaker godt, smiler hun.

Matkassene skal være klare til utkjøring søndag 19. desember, så alle som vil bidra må hive seg rundt. Det samme gjelder de som har behov for hjelp.

– Vi ønsker å hjelpe så mange som mulig. Det artigste hadde selvfølgelig vært om andre kopierte oss, og laget en tilsvarende aksjon. Behovet for hjelp er der ute, sier Marie Therese Haukeland.

To Fana-skoler innfører gult nivå etter smitteutbrudd

Rå skole må tilbake på gult nivå etter smitteutbrudd i flere klasser. Også Ulsmåg skole har innført gult nivå.

BIR må sende matavfall til Danmark. Byrådet vil ha «sirkulær-hub» i Rådalen

Matavfallet BIR samler inn, sendes i første omgang til Danmark. På sikt vil BIR ha biogassanlegg på Voss, men byråd Thor Haakon Bakke (MDG) har andre...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten