fanaposten.no

Treg start for historiske hus

NESTTUN: Heko Eiendomsutvikling AS mangler fem kjøpere før de kan gå videre med å gjenreise Hardangervegen 1 og 3.

Nyheter · Publisert 09:55, 27 des 2013

I mange år har husene Hardangervegen 1 og 3 vært falleferdige spøkelseshus på Nesttun, til irritasjon for mange. Men etter fem eierskift på 17 år, er husene nå nærmere enn noen sinne å gjenoppstå i sin fordums prakt.

Eier Heko Eiendomsutvikling har godkjente planer for å gjøre husene om til leilighetsbygg, og har allerede gjort en del arbeid på eiendommen. En eneste detalj mangler: Leilighetene må bli solgt.

- Vi går ikke videre med prosjektet før alle åtte boenhetene er solgt, det stiller banken krav om. Det har gått tregt, men dette er noe vi har sett i hele nyboligmarkedet i det siste. Det gjelder ikke bare dette prosjekter, sier styreleder Øystein Helgesen i Heko. 

Hotell og skjenkested

Heko kjøpte eiendommen fra et konkursbo for 750.000 kroner i 2011, og gikk umiddelbart i gang med å gjenreise de gamle, verneverdige rønnene til bolighus. 

De gamle bygningene har en lang historie på Nesttun. Bygget tjente som skysstasjon og skjenkested på slutten av 1800-tallet. Det ble utvidet mot øst på 1890-tallet, og het da «Nesttun Restauration & Hotel». Fra 1913 var husene funksjonærboliger for ullvarefabrikken, ifølge byantikvarens rapporter.

På grunn av husenes status som verneverdige, fikk ikke utbygger lov til å rive dem. For det ene av de to husene, Hardangervegen 1, fantes det imidlertid ikke noe alternativ. Huset var så nedslitt etter år med forfall at det stod i fare for å rase sammen. I fjor gikk derfor Heko til det skritt å rive huset, med lovnader om at det skulle bygges opp igjen nøyaktig likt. Fortsatt står bare grunnmuren igjen etter det gamle, historiske huset.

Stor pågang i starten

De åtte leilighetene i prosjektet Mølleparken sameie ble lagt ut for salg 21. august. Prisene ligger mellom to og fire millioner for leilighetene, som varierer i størrelse fra 35 til 89 m².

Alt så svært lovende ut i starten. Meglerne i Bjørgvin Eiendomsmegling opplevde stor pågang de første dagene.

- I løpet av de første syv timene hadde vi fått seks-syv henvendelser. Det er en helt enorm respons, og det viser nok at det er et underskudd på nye boliger i Nesttun-området, sa megler Tore Johannesen til Fanaposten like etter at salget hadde startet.

Gleden skulle bli kortvarig. Etter at tre av leilighetene var solgt, var det full stopp. Fire måneder etter at salget startet, mangler eieren stadig fem kjøpere for å komme videre med det etterlengtede prosjektet.

- Solgt til påske

Leder ved meglerkontoret, Bjarte Mjelde, forteller at det er nå er en viss bevegelse, og at han håper boligene vil være solgt tidlig neste år.

- Vi er inne i en stille periode på nyboligsalg, og det merker vi på dette prosjektet også. Men det er interessenter på boligene, og én av de fem er reservert. På nyåret tror vi at det kommer til å løsne, og vi håper at alle skal være solgt til påske, sier han.

- Er det noe med dette prosjektet som gjør det vanskelig å få solgt?

- Dette er flotte leiligheter for folk som ønsker å bo sentralt og som liker denne stilen. Men at husene er vernet kan nok være en begrensning for noen. Det er strenge krav til hva som kan gjøres. Dette gjør jo blant annet at det ikke vil være heis i bygget, og at det ikke kommer til å være balkonger. Men at det blir fint er det ingen tvil om, og å finne mer sentrale leiligheter på Nesttun skal godt gjøres, sier Mjelde.

 

FALLEFERDIG: Det gamle skjenkestedet har stått til forfall i mange år. Nå skal det bli boliger. Foto: Chris Ronald Hermansen

Høyre med klimaoffensivt nytt program for Bergen

Heldigvis er der politikere i de aller fleste partier som brenner for klimasaken. Jeg er en av dem.

Naboene stilte med lift da politikerne kom på besøk

Naboer mener de planlagte blokkene på Fantoft strekker seg for høyt mot himmelen. Tirsdag kom politikerne for å se.

Kåret til Årets Natteravngruppe

Natteravnene Rådal er kåret til Årets Natteravngruppe under den store Natteravnkonferansen i Bergen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten