fanaposten.no

Timian (12) holder årets nyttårstale før Kongen

FANA: Timian Heeren Tuastad (12) fra Fana har fått den store æren av å holde Barnas nyttårstale til hele nasjonen: - Vi er på randen av en utryddelse. Hvis vi skal ha en eneste sjanse må vi alle hjelpe til!

Nyheter · Publisert 14:34, 31 des 2021

Tradisjon tro holdes Barnas tale fra Rikssalen på Eidsvoll, før både Kongens tale og statsministerens nyttårstale.

Årets tale er skrevet av Timian selv og handler om de menneskeskapte klimaendringene og hvorfor alle må ta ansvar for å redde kloden vi lever på:

– Vi er på randen av en utryddelse. Hvis vi skal ha en eneste sjanse må vi alle hjelpe til! Vi barn er jordens framtid, og vi gjør vårt beste. Likevel fortsetter mange voksne og ødelegge vår planet, sier Timian blant annet i talen.

Det var ikke tilfeldig at akkurat Timians tale ble valgt. Hvert år sender barn og unge over hele landet inn taler om noe de brenner for til UNICEF Norge. Deretter vurderes talene av en komité. I år falt valget på Timian, fordi han setter ord på et stort problem som opptar mange barn og unge.

Statsministeren:
- Vi lytter til det du sier

Meningen med Barnas tale er å løfte barn og unges stemmer og meninger i det offentlige rom og gi dem en arena der de kan utøve retten de har til å uttrykke sin mening og bli tatt på alvor. Derfor dukker både statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide opp i Barnas tale-programmet:

– Tusen takk for at du bruker ytringsfriheten din til å løfte temaer som er så viktig for hele samfunnet. Du skal vite at vi lytter til det du sier. Dine og alle norske barns tanker, meninger og engasjement er så viktig for Norge og vår felles fremtid, sier statsministeren i sin hilsen til Timian.

Under innspillingen fikk Timian en lang og god prat med Norges klima- og miljøminister, som viste seg å dele Timians bekymringer for fremtiden:

– Klimakrisen er her nå. Alle, uansett alder, opplever den. Unge mennesker skal enten leve i en verden som er veldig vanskelig fordi vi ikke tok tak i klimakrisen, eller i en verden som er mye bedre, fordi vi gjorde det. Derfor er jeg så opptatt av å tenke på de unges perspektiv. Vi må ta dette på stort alvor, sier Espen Barth Eide i TV-programmet.

Komiteens begrunnelse for å velge Timians tale er at han målbærer bekymringene på en god måte og er representativ for mange av sine jevnaldrende. Talen har flere treffende formuleringer og et perspektiv utover vår egen tid. Hele talen og TV-programmet «Barnas Tale» sendes på TV 2 før Konges tale 31. desember 2021 og før statsministerens nyttårstale 1. januar 2022.

To Fana-skoler innfører gult nivå etter smitteutbrudd

Rå skole må tilbake på gult nivå etter smitteutbrudd i flere klasser. Også Ulsmåg skole har innført gult nivå.

BIR må sende matavfall til Danmark. Byrådet vil ha «sirkulær-hub» i Rådalen

Matavfallet BIR samler inn, sendes i første omgang til Danmark. På sikt vil BIR ha biogassanlegg på Voss, men byråd Thor Haakon Bakke (MDG) har andre...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten