fanaposten.no

I 18-tiden var det kø rundt hjørnet på Sandslihallen for å komme seg inn i stemmelokalet. Foto: Mari Møen Nygaard

Tidenes stemmekø

Aldri tidligere har folk måttet stå i kø rundt hjørnet på Sandslihallen for å komme seg inn i stemmelokalet.

Nyheter · Publisert 19:11, 9 sep 2019

– Egentlig er jeg overrasket over hvor mange som har kommet for å stemme her i dag. Spesielt med tanke på at rekordmange har forhåndsstemt.

Det sier en smilende blid nestleder i stemmestyret på Sandsli, Jane Pettersen, når Fanaposten får en prat med henne og de to andre i stemmestyret, leder Grete Lien og medlem Erik Birkeland.

De tre har alle lang fartstid som valgmedarbeidere.

– Jeg har nå vært med på dette i 20 år. Minst, sier Pettersen.

– Men aldri før har jeg opplevd en så stor oppslutning før, føyer hun til og spekulerer videre:

– Kanskje folk er mer opptatt av lokalpolitikk enn før? Det kan selvsagt også ha en del med at det er færre stemmekretser enn tidligere. Jeg tror også bompengesaken har mye å si. Det blir utrolig spennende å se hvor stor valgdeltakelsen viser seg å bli. Utifra hva vi har sett her i dag, så er den høy.

Velgerne oppførte seg veldig høflig mot hverandre, og stemningen i valglokalet ble var både rolig og god. Foto: Mari Møen Nygaard

Til tross for kø både for å sette fra seg bilen og for å komme inn i stemmelokalet, må stemningen sies å være god - og det både ute og inne. Mange kommer sammen to og to, og det ser også ut til at mange møter kjente fjes i stemmekøen.

– Ja, det er helt rolige forhold her. Folk oppfører seg fint, sier Erik Birkeland.

Han forteller at det har vært svært mange førstegangsvelgere innom i løpet av dagen.

– Det er godt vi som er på vakt her rullerer på hvor vi står, for man blir litt tørr i munnen av å forklare det samme om og om igjen, humrer han, rett etter at han har overlatt «dørposten» til nestemann.

Stemmestyret har vært på jobb siden klokken 07 i dag tidlig, og arbeidsdagen er ikke ferdig før siste stemme er talt i 23.30-tiden. Leder i stemmestyret, Grete Lien (til høyre) og nestleder Jane Pettersen gleder seg til å begynne tellingen. Foto: Mari Møen Nygaard

Stemmestyret begynte arbeidsdagen klokken 07 i dag tidlig, så når lokalavisen er innom, har de med andre ord snart vært på vakt i tolv timer. Og de er langt fra ferdige. Humøret er likevel overraskende bra.

– Det blir så spennende å komme i gang med tellingen. Når stemmelokalet stenger klokken 21.00, så tas stemplene bort. Deretter åpnes dørene igjen når tellingen begynner. Alle som har lyst kan komme for å overvære den, sier Birkeland videre.

– I mine ti år som valgmedarbeider, har jeg bare opplevd et par ganger at noen har kommet for å se på tellingen, føyer han til.

Stemmestyret rekner med å være ferdig med grovsorteringen av stemmene i 23 - 23.30-tiden.

Erik Birkeland er medlem av stemmestyret. – I grunn er det bare kjekt med kø. Det betyr at folk bruker stemmeretten sin, sier han.

Brannvesenet rykket ut til rare lyder fra pipe

Da brannvesenet åpnet feieluken til skorsteinen på Sandsli, skjønte de hva lydene var.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten