fanaposten.no

I 18-tiden var det kø rundt hjørnet på Sandslihallen for å komme seg inn i stemmelokalet. Foto: Mari Møen Nygaard

Tidenes stemmekø

Aldri tidligere har folk måttet stå i kø rundt hjørnet på Sandslihallen for å komme seg inn i stemmelokalet.

Nyheter · Publisert 19:11, 9 sep 2019

– Egentlig er jeg overrasket over hvor mange som har kommet for å stemme her i dag. Spesielt med tanke på at rekordmange har forhåndsstemt.

Det sier en smilende blid nestleder i stemmestyret på Sandsli, Jane Pettersen, når Fanaposten får en prat med henne og de to andre i stemmestyret, leder Grete Lien og medlem Erik Birkeland.

De tre har alle lang fartstid som valgmedarbeidere.

– Jeg har nå vært med på dette i 20 år. Minst, sier Pettersen.

– Men aldri før har jeg opplevd en så stor oppslutning før, føyer hun til og spekulerer videre:

– Kanskje folk er mer opptatt av lokalpolitikk enn før? Det kan selvsagt også ha en del med at det er færre stemmekretser enn tidligere. Jeg tror også bompengesaken har mye å si. Det blir utrolig spennende å se hvor stor valgdeltakelsen viser seg å bli. Utifra hva vi har sett her i dag, så er den høy.

Velgerne oppførte seg veldig høflig mot hverandre, og stemningen i valglokalet ble var både rolig og god. Foto: Mari Møen Nygaard

Til tross for kø både for å sette fra seg bilen og for å komme inn i stemmelokalet, må stemningen sies å være god - og det både ute og inne. Mange kommer sammen to og to, og det ser også ut til at mange møter kjente fjes i stemmekøen.

– Ja, det er helt rolige forhold her. Folk oppfører seg fint, sier Erik Birkeland.

Han forteller at det har vært svært mange førstegangsvelgere innom i løpet av dagen.

– Det er godt vi som er på vakt her rullerer på hvor vi står, for man blir litt tørr i munnen av å forklare det samme om og om igjen, humrer han, rett etter at han har overlatt «dørposten» til nestemann.

Stemmestyret har vært på jobb siden klokken 07 i dag tidlig, og arbeidsdagen er ikke ferdig før siste stemme er talt i 23.30-tiden. Leder i stemmestyret, Grete Lien (til høyre) og nestleder Jane Pettersen gleder seg til å begynne tellingen. Foto: Mari Møen Nygaard

Stemmestyret begynte arbeidsdagen klokken 07 i dag tidlig, så når lokalavisen er innom, har de med andre ord snart vært på vakt i tolv timer. Og de er langt fra ferdige. Humøret er likevel overraskende bra.

– Det blir så spennende å komme i gang med tellingen. Når stemmelokalet stenger klokken 21.00, så tas stemplene bort. Deretter åpnes dørene igjen når tellingen begynner. Alle som har lyst kan komme for å overvære den, sier Birkeland videre.

– I mine ti år som valgmedarbeider, har jeg bare opplevd et par ganger at noen har kommet for å se på tellingen, føyer han til.

Stemmestyret rekner med å være ferdig med grovsorteringen av stemmene i 23 - 23.30-tiden.

Erik Birkeland er medlem av stemmestyret. – I grunn er det bare kjekt med kø. Det betyr at folk bruker stemmeretten sin, sier han.

Slåtthaug ligger sist på ny statistikk om frafall: - Veldig overrasket

Slåtthaug vgs ligger nederst på en statistikk som viser hvor mye skolen bidrar til at elever gjennomfører og består videregående. – Nå må vi finne ut...

Håvard ni hundredeler fra pallen

Oppløftende 1000-meter fra Fana-løperen. Sverre Lunde Pedersen vant B-gruppen på 5000 meter.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten