fanaposten.no

FHIs modeller estimerer at det totalt har vært 69.600–92.300 smittede i Norge, og at pandemien sannsynligvis er økende på nasjonalt nivå. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Ti nye smittede i Bergen, og pandemien er trolig økende nasjonalt

R-tallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, melder FHI.

Nyheter · Publisert 15:15, 23 sep 2020

Totalt er 1377 personer registret smittet av covid-19 i Bergen. Det er registrert 10 nye smittede siden tirsdag morgen. De smittede er fra 15 til 68 år, melder Bergen kommune.

To av smittetilfellene har ukjent smittevei, én er importsmitte fra utlandet, én er student fra UIB, mens de andre er smittet via nærkontakter.

To ansatte og en beboer ved Fyllingsdalen sykehjem har fått påvist smitte.

I løpet av tirsdagen var det 1449 personer som testet seg.

LES OGSÅ: Ansatt på Midtun skole testet positivt på korona

Smittesituasjonen er relativt stabil, men det er all grunn til å være årvåken

Dobbeltføringer

– At det totale antallet bekreftet smittet kun er økt med sju siste døgn, skyldes at det er ryddet opp i to tidligere dobbeltføringer og at en smittet tilhører en annen kommune, opplyser Bergen kommune.

Tidligere i uken ble det åpnet mer opp for offentlige arrangement, men maksgrensen på ti personer i private sammenhenger ble forlenget.

– Dagens tall viser at vi er i en nedadgående trend, det er gledelig. Vi forventer og håper på en fortsatt nedgang, men forventer også daglige variasjoner. Det glidende gjennomsnittet de siste syv dagene er på 15, og synker daglig, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Kommunen har prioritert arbeidet med smittesporing.

— Det arbeides intenst med smitteoppsporing, og vi er så og si ajour nå, sier smittevernoverlege Karina Koller Løland.

Nylig åpnet kommunen opp for ekstra koronatesting på Lagunen og Nesttun.

– Vi forventer og håper på en fortsatt nedgang, men forventer også daglige variasjoner, sier byrådsleder Roger Valhammer. Foto: Marit Hommedal / NTB

Nasjonale tall

Koronapandemien er trolig økende nasjonalt, melder NTB.

For første gang på flere måneder beregnes det såkalte R-tallet til å være over 1 i Norge. Det betyr at hver koronasmittet smitter flere enn én person.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i sin siste ukesrapport at R-tallet nå beregnes til å være på 1,26.

– Reproduksjonstallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, heter det i rapporten.

Det understrekes at beregningene er usikre, og at smittesituasjonen regnes å være «relativt stabil».

– Smittespredningen er fortsatt på et relativt lavt nivå nasjonalt, selv om det har økt de siste ukene, skriver FHI.

Helt siden april har beregningene av R-tallet her til lands vært på under 1, men i begynnelsen av juli opplyste FHI at det trolig lå tett opp mot 1.

I en risikovurdering instituttet la fram i mai, kom det fram at R-tallet trolig allerede var under 1 da de mest omfattende koronatiltakene ble iverksatt 12. mars. Det ble beregnet at det høyeste nivået hadde vært på 3,1.

LES OGSÅ: Smitte på Stend videregående

Bergen kommune har tatt i bruk teststasjoner på Nesttun og Lagunen, og i løpet av tirsdagen var det totalt 1449 personer som testet seg. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Usikkerhet

De siste månedene har det vært relativt lite smitte og få personer innlagt på sykehus. Da blir det vanskeligere å beregne smittetallene nøyaktig.

− Det er viktig å huske på at det er stor usikkerhet til estimatene fra de matematiske modelleringene, som beregnes ut fra et lite antall innleggelser. Selv om R nå er beregnet til 1,26, er det fremdeles vår vurdering at smittesituasjonen er relativt stabil. Men det er all grunn til å være årvåken og følge situasjonen tett, påpeker avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

I løpet av uke 38 ble det meldt om 711 personer smittet med koronavirus, mot 763 i uke 37 (27,5 per 100.000 innbyggere for uke 37 og 38 samlet).

Fortsatt mest smitte blant unge

Fem fylker hadde en økning i antall smittede: Innlandet, Agder, Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo. Men i andre fylker ble det meldt om færre smittede, og 266 kommuner meldte om ingen smittede i uke 38.

− Vi ser at det meldes om mest smitte blant de unge. Det høyeste antall meldte tilfeller i uke 38 i forhold til befolkningstallet ble observert i aldersgruppene 20–39 år og 13–19 år, sier Vold.

FHIs modeller estimerer at det totalt har vært 69.600–92.300 smittede i Norge. Når det gjelder R-tallet, gjelder de siste beregningene for perioden etter 1. september.

– Sannsynligheten for at reproduksjonstallet er høyere enn 1 er 63 prosent. Modellen forventer mellom 0 og 160 nye innleggelser på sykehus per dag i løpet av de neste ukene, skriver FHI i rapporten.

LES OGSÅ: Smitten øker, men det gjør også Lagunen-handelen

63 nye tilfeller - ansatt ved Øvsttunheimen smittet

Kommunen melder om høyt antall smittede fredag. Samtidig er testkapasiteten på legevakten sprengt.

Kjøkkenbrann på Suitellet slukket

Fredag formiddag var det branntilløp på Quality Hotel Edvard Grieg.

Steinar fra Bjarg dømte 1.-divisjonskamp med én tilskuer

– Det var ganske spesielt, sier Steinar Hauge.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten