fanaposten.no

Thomas går fra apolitisk til A-politisk

Thomas Anthun Nielsen var kjent som Mr. Megafon. Som redaktør måtte han være apolitisk, men det skal han nå ta igjen for.

Nyheter · Publisert 16:10, 10 feb 2019

Redaktør, journalist, aktivist, komiker og nå politiker. Thomas Anthun Nielsen har mange roller. Kanskje skyldes det en oppvekst med ADHD og mange stemmer i hodet. Nå skal han kanalisere det med å være stemmen for mange.

Utenforskap

Nielsen brenner for det han har valgt å kalle «utenforskap». Da han la bort redaktørpennen, startet han podcast med utenforskap som tema.

Etter mange år som redaktør i gatemagasinet, var selvfølgelig rus et tema som opptok ham. Psykisk sykdom likeså.

Han har valgt å oppsummere dette under utenforskap.

– I begynnelsen var det en pod for folk på innsiden av rus- og psykiatrifeltet. Det er ikke lett og ledig fjas, sier han.

Nå begynner nedlastingene å ta seg opp.

– Jeg får flere og flere tilbakemeldinger fra folk som føler seg truffet, sier Nielsen.

Selv om han har forlatt bladet, vil Nielsen alltid bli forbundet med gatemagasinet Megafon. Hvorfor forlot han jobben?

– Jeg var lei av å være sjef, lei av å gå i møter, jobbe med budsjetter og være opptatt hele tiden. Jeg ville jobbe mer med journalistikk igjen. Jeg føler jeg er god til å snakke med folk. Hvis jeg ville bli leder, hadde jeg gått på BI eller NHH, gått med dress og sleik, sier Nielsen.

Store linjer

I podcasten legger han vekt på at folk skal få snakke ut.

– Da får folk tid til å si det de trenger å si. De blir ikke redigert, men får snakke ut. Det de sier blir ikke forkortet til fire-fem sitater i en nyhetsartikkel, sier Nielsen.

Utenforskap kan være mye. I den siste, foreløpig upubliserte, utgaven av podden skal vi få møte en mann i rullestol.

– Du kan være «just another guy», selv om du sitter i rullesol. Utenforskapsfølelsen er ganske vond for mange. Når Erna Solberg snakker om «integreringsdugnad», føler han det sårt. Han er herfra, fra Sandalen, oppvokst i Fana og har alltid vært en del av det norske samfunnet. Hva skal han integreres for?

Liten storpolitiker

Men altså. Thomas Anthun Nielsen som politiker. Hvordan ble det til?

– Jeg vet ikke om du har fått det med deg, men jeg er jo en ganske engasjert mann ...

Det begynte med et av hans mange foredrag.

– Jeg holdt foredrag på BI om sosialt entreprenørskap. I salen satt en sentral person i Bergen Arbeiderparti. Etter en prat fant jeg ut at jeg kunne engasjere meg godt gjennom politikken, sier Nielsen.

Men han kommer ikke til å bli politikertypen som mener og kan alt om alt.

– Jeg kan helt fint la være å mene noe om ting også, for eksempel er det andre som kan mye mer om samferdsel eller miljøpolitikk enn meg. Da kan jeg overlate det til dem. Selv kommer jeg til å engasjere meg mest i sosial-, helse- og ruspolitikk, sier Nielsen.

Ny kurs med rus

Ruspolitikken er selvfølgelig noe en gammel gateredaktør brenner ekstra for.

– Vi må flytte rus-spørsmålet fra jus til helse, sier han.

Vi har, sier han, alltid angrepet rus-spørsmålet på feil måte.

– Det er ikke rusen som er problemet. For den rusavhengige er den problemløseren. Hva problemet er, er avhengig av den enkeltes situasjon. Jeg pleier å si at på deg selv kjenner man ingen andre. For noen fungerer LAR ypperlig, mens det for andre er helt feil. Det er der vi må inn, og finne den rette løsningen for flere personer, sier han.

For å illustrere rusproblemet, trekker han frem en kjent historie.

– Vi er tilbake til Ludvig Holberg. Jeppe drikker fordi Nille slår. Nille slår fordi Jeppe drikker. Bytt ut Jeppe med deg selv, og Nille med samfunnet. Bytt ut Mester Erik med rettsvesenet. Det er derfor jeg mener vi må ta rus-spørsmålet bort fra juristene og inn i hendene på legevitenskapen og helsepolitikken, sier Nielsen.

Ny hverdag

Etter at han forlot redaktørstolen i Megafon har Nielsen brukt tid på å finne ut hva han skal gjøre.

– Jeg trodde jeg skulle gå tilbake til å jobbe som journalist, men det var visst ikke så interessant med en mann i 40-årene med mange kontakter. Nå jobber jeg med foredrag, kurs og konferanser, sier Nielsen.

Og så politikken da. Der du kommer til å se mye til ham fremover.

– Jeg skal være forsiktig med å ha for store ambisjoner. Det kan være farlig. Men det er naturlig å sikte seg inn mot en plass i bystyret, og en plass i helse- og sosialkomiteen, sier Nielsen.

Høyre leverer ikke på klima

Knut Vindenes og Jana Midelfart Hoff skriver i Fanaposten 5. juli at Høyre tar kampen mot Co2-utslippene og klimaendringene. Dette stemmer ikke. I...

Verdens beste dyrevelferd?

«Nyt Norge!» står det så forlokkende på skinke og svinekoteletter i butikken. Per i dag er dette tomme ord, mer egnet til å provosere enn å gi...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten