fanaposten.no

Siden de første bøssebærerne gikk fra dør til dør i 2006, er det blitt samlet inn over 300 millioner kroner til kreftsaken gjennom Krafttak mot kreft. Helene Kråkenes (t.v.) og Line Skage gikk med bøsser på Sandsli for tre år siden. I helgen skal fanarussen igjen gå fra dør til dør og samle inn penger til aksjonen. Foto: Mari Møen Nygaard (arkiv)

Tar i et tak for kreftsaken

I helgen er det klart for Kreftforeningens årlige landsomfattende bøsseaksjon "Krafttak mot kreft".

Nyheter · Publisert 15:00, 15 mar 2019

25 000 bøssebærere over hele landet er klare for å ta i et krafttak mot kreft. I søndre bydel er det lange tradisjoner med at det er russen som går fra dør til dør og samler inn penger.

– Ta godt imot dem når de ringer på og støtt opp om aksjonen, oppfordrer rådgiver Hilde Kleppestø i Kreftforeningen.

I år samles det inn penger til kreftformene som få overlever. Lungekreft og bukspyttkjertelkreft er blant disse.

– Årlig rammes 800 nordmenn av bukspyttkjertelkreft, og færre en én av ti overlever. Denne kreftformen er like dødelig over hele verden, forteller Kleppestø.

Lungekreft, beinmargskreft, spiserørskreft og leverkreft er også blant kreftformene som veldig mange dør av.

– Det er flere årsaker til at noen kreftformer fremdeles har lav overlevelse. Ofte oppdages de for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk. Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har fått spredning. Svulsten ligger også ofte så vanskelig til at kirurgi ikke er et alternativ, forklarer Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, i en pressemelding.

Kreftforeningen ønsker å endre denne alvorlige situasjonen. Midlene som samles inn skal blant annet gå til kreftforskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.

Krafttak mot kreft

Hvert år får nærmere 34 000 nordmenn kreft. I Hordaland rammes 286 av denne sykdommen. Det vil si at over 90 personer får en kreftdiagnose hver dag.

Kreftforskning har bidratt til at syv av ti nordmenn overlever kreft, og blant noen kreftformer overlever så mange som ni av ti.

Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft og mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Derfor trengs det mer forskning på disse kreftformene.

Krafttak mot kreft blir gjennomført for 14. år på rad.

I årets aksjon samler vi inn penger til forskning for at flere skal overleve kreftformene som i dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.

Over 25 000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene.

Vil samle golfbanen sør for Flyplassvegen

Fana golfklubb ønsker å flytte seks hull fra nordsiden til sørsiden av Flyplassvegen. Slik vil det kunne åpnes for utbygging der dagens golfbane...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten