fanaposten.no

- Svømming er det eneste faget man kan dø av ikke å mestre

Flere hundre elever fra fem skoler viste sin misnøye med kommunens forslag om å legge ned svømmebassenget på Storetveit skole.

Nyheter · Publisert 07:03, 5 feb 2016

- Selvfølgelig vil vi aller helst ha et nytt, moderne svømmeanlegg, slik som Ado Arena. Et topp moderne anlegg som er flott å se på og være i. Men det store spørsmålet er: «Er det plass i Ado Arena til alle i Bergen som skal lære grunnleggende svømmeferdigheter? Det tror ikke vi.

500 elever fra fem skoler

I utkastet til skolebruksplan er bassenget på Storetveit foreslått revet. Bassenget er i så dårlig forfatning at det kreves store investeringer å ruste det opp, ifølge skolebyråden. Prinsippet i skolebruksplanen er at det bare skal være ett 25-meters svømmebasseng i hver bydel, siden Ado Arena har gitt økt kapasitet.

Wibecke Rathe Sandbø taler foran rundt 500 elever ute i skolegården på Storetveit skole. Elevene har tatt turen fra Minde, Paradis, Kringlebotn og Steinerskolen for å være med på aksjonen sammen med elevene fra Storetveit. I snøværet viser de frem sitt budskap på hjemmesnekrede plakater:

«Vi vil svømme. Ikke steng».

«Alle må få bade gratis».

«Vi kan dø hvis vi ikke har svømming».

- Halvparten av tiåringene kan ikke svømme

Sandbø har vært lærer på Storetveit skole siden 1999. Hun er tillitsvalgt for Utdanningsforbundet, og er klar i sin sak.

- I forbindelse med skolebruksplanen for 2016-2030 ønsker politikerne å legge ned næranlegget her på Storetveit. Vi arrangerer denne markeringen for å gi dem tydelig beskjed om at vi er misfornøyde med det forslaget, sier hun.

- I skolebruksplanen står det at Hunstad skal kunne ta over, i tillegg til 12,5-metersbassenget på lærerhøyskolen. Men vi mener fortsatt at det ikke vil være kapasitet til få økt opplæring. Vi sammenligner oss litt med andre nordiske barn. 97 prosent av ungdommene på Island kan svømme når de er ferdig i fjerde klasse. I Sverige og Danmark er andelen over 80 prosent. Det er for dårlig når 50 prosent av norske tiåringer ikke kan svømme 200 meter, legger Sandbø til.

1000 brukere i uken

Hun mener at det vil bli mindre tid til svømming hvis elevene skal busses til andre basseng.

- Det er ikke riktig å bruke undervisningstid som reisetid for å skysse barn og unge inn til Ado Arena. Der vil tiden de får til svømmeopplæring være en brøkdel av tiden man hadde fått i næranleggene. Man må ha tid i basseng for å lære barn å svømme, og kapasiteten er ikke god nok hvis de legger ned dette bassenget. Fem barneskoler i området bruker bassenget her. Det samme gjør SK Delfana, og det er også rekreasjonssvømming for handikappede. Det er svømmeopplæring her på dagtid og om ettermiddagene, og hver uke bruker 1000 mennesker denne svømmehallen, sier Sandbø.

Frykter drukningsulykker

Knut Heikki, elevrådsleder på Storetveit skole, holdt også en appell under aksjonen i går.

- Forslaget om å legge ned svømmebassenget vil gjøre at 400 elever på dagtid og 500 personer om ettermiddagene må bruke Ado Arena. Det vil vi hindre, for bassenget her fungerer bra, sier Heikki og kommer med en brannfakkel.

- Legger de ned dette bassenget kommer flere til å drukne. Da vil ikke folk få god nok undervisning til at de lærer å svømme, mener han.

Ble trygg i vannet

Elevrådslederen har selv lært å svømme i Storetveit-bassenget.

- Jeg følte meg ikke trygg i vann da jeg begynte her. Da jeg fikk vite at vi skulle ha svømming hver uke, så ville jeg egentlig ikke svømme. Men på grunn av undervisningen jeg har fått her, er jeg nå svømmedyktig. For første gang i livet føler jeg meg trygg i vann. Det er en ganske deilig følelse. Jeg vil at andre skal kunne føle den tryggheten og få samme glede av å kunne svømme, for svømming er veldig gøy, sier Knut.

- Livsviktig ferdighet

Les mer om skolebruksplanen:

Les også: Da ungdommer begynte å ruse seg ved skolen, fikk rektoren en idéLes også: Her er gladmeldingen fire skoler har ventet påLes også: Fana gymnas kan bli brukt som barneskoleLes også: Vil flytte Tveiterås til Åsane Les også: Dette må du vite om skolebruksplanen Les også: To fanaskoler legges ned

 

Lærer Sandbø frykter også at mindre bassengtid kan gå på helsen løs.

- Det er tryggere å vokse opp i dag enn da hallen ble bygget på 60-tallet, men fortsatt drukner barn og voksne fordi de ikke er svømmedyktige. Ett liv tapt er ett liv for mye. Politikere bør tenke på at svømmedyktighet er en grunnleggende ferdighet. Man kan ikke dø av ikke å kunne lese, skrive eller regne godt, men man kan faktisk dø av ikke å kunne svømme særlig godt. Politikerne må tenke over at svømmerferdighet er livsviktig. Hvorfor har vi ikke høye mål om svømmeferdigheter på linje med mål om lese- og skriveferdigheter? Dette er grunnleggende ferdigheter som vi mener er særdeles viktige, sier hun.

DEMONSTRERTE: Elever fra Storetveit, Minde, Paradis, Kringlebotn og Steinerskolen møtte opp på Storetveit skole for å vise sin misnøye med kommunens forslag om å legge ned svømmebassenget på Storetveit skole. Foto: Kent Roar Nybø

IKKE LEGG NED!: I forbindelse med skolebruksplanen, ønsker skolebyråden å legge ned bassenget på Storetveit. Elevene håper det ikke skjer. Foto: Kent Roar Nybø

Tine stakk fra Brasil på tre dager

Beskjeden fra far var ikke til å misforstå: – Du må bare komme det hjem, så fort som mulig!

Husk å stille klokken

Ja, det blir sommertid. Men stilles klokken én time fram eller tilbake?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten