fanaposten.no

Superlokal forsøpling

– Det er ikke vanskelig å se hvor det kommer fra, sier Slåtthaug-elevene som samler og kartlegger bosset bak Lagunen.

Nyheter · Publisert 07:29, 8 nov 2017

Vilde Haugland er utstyrt med penn og papir. Hun kategoriserer søppelet som venninnene Catharina, Martine, Aina og Ingrid plukker opp i vannkanten ved Apeltunvatnet rett bak Lagunen Storsenter.

– Det er veldig lett å se hvor det kommer fra. Vi fant en kniv som har vært i plastinnpaktning fra Clas Ohlson, sugerør fra McDonalds og Meny-poser, sier hun.

Lærer om bærekraft

De 60 ungdommene fra Slåtthaug deltar på et opplegg i regi av FN-sambandet. Her lærer de om bærekraft, samtidig som de gjør en innsats for miljøet. Det hele blir belønnet med noe de fleste ungdommene liker godt: Sushi.

Aksjonen er ikke helt som andre bossryddeaksjoner. Alt elevene finner blir kategorisert for å kartlegge hvor det stammer fra. På et skjema skriver elevene ned type avfall, størrelse og hvilke gjenstander det er snakk om. Ikke overraskende er det plast som dominerer, men også papp/papir og flasker og bokser er det mye av.

Det aller meste ser ut til å stamme fra cafeer og butikker i Laguneparken og senteret. Selv om Lagunen selv jevnlig rydder rundt senteret, er det rikelig med boss igjen til ungdommene.

– Da vi kom hit var det en som fortalte oss at hun hadde vært ute og ryddet om morgenen. Likevel var det masse boss igjen, sier Catharina Haugen.

Første gang i ferskvann

Ifølge Kai Grieg i FN-sambandet var mandagens opplegg noe helt spesielt.

– Et av bærekraftsmålene til FN er å få redusert plastforurensing i havet. Vi har gjennomført dette opplegget mange ganger, men dette er første gang vi gjør det i ferskvann, og første gang i et så bebygget område som Lagunen. Det er paradoksalt at vi finner like mye plast her som i havet, sier han.

Sammen med elevene diskuterer de hvordan plastavfallet som havner i vannet kan erstattes, og hvordan man skal gripe inn for å hindre avfallet i å havne i naturen.

– Det blir veldig tydelig hvor forsøplingen kommer fra. Mye kommer fra McDonalds, og ellers er det jo bare å se på emballasjen. Alt har sitt utspring fra virksomheter ved Lagunen, og da er det naturlig å spørre om det er noe de kunne gjort for å redusere mengden, sier Grieg, som legger til at plastforurensingen i Apeltunvannet renner rett ut i havet via Nordåsvatnet.

Mest plast

Etter en times rydding samler ungdommene alt søppelet på parkeringsplassen. Her blir det kildesortert. Haugen med plastavfall er desidert størst.

– Dette avfallet brytes ned i stadig mindre deler, men det forsvinner aldri. Papiret tar mye plass, men det går i oppløsning etterhvert og er ikke så skadelig, sier Øi til ungdommene.

Vilde Haugland er overrasket over mengdene som ble dradd opp av vannkanten.

– Da vi først kom hit så det ikke så mye ut, men når vi gikk litt nærmere innpå så vi at det er kjempemye, og jo mer man leter jo mer finner man. Jeg er overrasket over at det var så lett å spore tilbake til hvor det kommer fra, sier hun.

Norge møter Nederland i lagtempo-semifinalen

Sindre Henriksen tar på seg skylden for at Norge ikke klarte å vinne kvartfinalen i lagtempo.

Sier ja til 49 leiligheter

Kommunen har gitt rammetillatelse til å bygge 49 leiligheter i Eikåsen på Paradis, mot at utbygger tar vare på to eiketrær.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten