fanaposten.no

Det blir blant annet strengere krav om testing for personell i kritiske samfunnsfunksjoner, melder Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Strengere regler på Flesland fra midnatt

Myndighetene strammer inn reglene for testing og innreisekarantene for å stoppe mutert virus.

Nyheter · Publisert 16:30, 24 jan 2021

Kravet om å fremvise negativ covid-test før ankomst til Norge endres fra 72 timer til 24 timer.

Alle som har oppholdt seg i Storbritannia, Sør-Afrika, Irland, Nederland, Østerrike, Portugal og Brasil skal testes med PCR- test på grensen. Reglene for karantene skjerpes og gjøres likt for alle land, med færre unntak og økt krav til testing.

– Norge har allerede et av de strengeste regelverkene i Europa for å hindre importsmitte. Nå innfører regjeringen enda strengere regler for testing og innreisekarantene. Dette gjør vi for å stoppe og forsinke spredningen av de muterte og mer smittsomme virusvariantene i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB

Nå innfører regjeringen enda strengere regler for testing og innreisekarantene

Innen 24 timer

Kravet om å fremvise en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2 før ankomst til Norge endres fra 72 timer til 24 timer. For personer som ankommer med fly, kan testen være tatt i løpet av de siste 24 timene før oppsatt avgangstid på første del av flyreise. Flyreisen kan være direkteflygning til Norge eller sammenhengende flyreise til Norge med mellomlandinger på andre flyplasser. Dette vil åpne for reisende fra andre kontinent med lang reisetid.

Kravet vil gjelde for de fleste utlendinger som ikke er bosatt i Norge, med noen unntak. Lenke til beskrivelse av unntakene finner du her.

Disse reglene endres

  • Det blir strengere krav om testing for personell i kritiske samfunnsfunksjoner som har særskilt unntak fra innreise- og smittekarantene. Hovedregelen vil nå være at disse personene skal teste negativt for SARS-CoV-2 med testmetode PCR før de begynner å jobbe. Testen skal tas tidligst tre døgn etter ankomst til Norge. I akutte situasjoner hvor det ikke er tid til å vente på PCR-svar, kan personen begynne å jobbe etter å ha testet negativt med hurtigtest samme dag som arbeidet skal gjennomføres.
  • Unntak fra innreisekarantene for arbeidsreisende ved testing i forbindelse med internasjonale idrettskonkurranser oppheves frem til 31.01. Innen da vil regjeringen gjøre en ny vurdering.
  • For personer som skal jobbe på fartøy i norsk havn, skal PCR- test benyttes ved testing ved utgang av karantene.
  • Det blir skjerpet krav til innreisekarantene for militært personell. Karantene kan gjennomføres i grupper på 5 personer, men Forsvaret ved Forsvarets Sanitet kan i enkelte tilfeller beslutte at flere personer kan inngå i gruppen, likevel begrenset til inntil 30 personer.
  • Dagens unntak fra innreisekarantene for pendlere som jevnlig ankommer Norge fra Sverige og Finland, og som testes hver syvende dag, endres slik at unntaket ikke kan brukes for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt utenfor Sverige og Finland 10 døgn før ankomst.
  • Unntaket fra karanteneplikt for personer som krysser grensen for gjennomføring av samvær mellom barn og foreldre eller der personer er invitert av norske statlige myndigheter av utenrikspolitiske grunner skjerpes. Det stilles krav om testing 3 døgn etter ankomst for å få unntak fra karantene i arbeidstiden eller skoletiden. Det gis ikke lenger unntak i fritiden. Samvær med barn kan gjennomføres i karantenetiden.

Endringene iverksettes klokken 24.00 natt til mandag 25. januar.

Koronatestingen intensiveres ved all innreise til Norge. Her utføres en covid-19 test på teststasjonen på Spelhaugen. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

FHI vil foreløpig ikke endre vaksinestrategien

Folkehelseinstituttet vil inntil videre vente med å endre vaksinestrategien, men vurderer fremdeles regional skjevfordeling av vaksiner.

Etter utbruddet av den engelske koronavarianten i Nordre Follo, har FHI vurdert smittepresset i Oslo og kommunene rundt sett opp mot andre regioner i landet.

FHI varsler søndag at de fortsatt vurderer om det er grunnlag for å gi Oslo-området flere vaksiner enn kommuner med lavere smittetrykk.

– For å komme til en endelig beslutning, må vi få bedre oversikt over utbredelse av virusvarianten i dette området og hvordan smittespredningen med den engelske varianten er i resten av landet, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI i en pressemelding.

I Bergen forbereder kommunen seg på å vaksinere svært mange på kort tid fra midten av februar.

– Vi har bare så vidt begynt, sa helsebyråd Beate Husa under fredagens pressekonferanse der hun informerte om status for vaksineringen i Bergen.

Vi må få bedre oversikt over hvordan smittespredningen med den engelske varianten er i resten av landet

De skjerpete kravene vil blant annet gjelde dem som skal jobbe på fartøy i norsk havn, pendlere og militært personell. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Analyserer prøver på spreng

Geir Bukholm i FHI antyder at spørsmålet om skjevfordeling av vaksinene kan bli mer aktuelt hvis man får bekreftet at det muterte viruset i Nordre Follo har spredd seg i Oslo-regionen.

Prøver fra Follo og Oslo-områder analyseres nå for å se hvor utbredt virusvarianten er.

– Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo, og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordeling er hensiktsmessig. Vi vil ikke gjøre slike endringer forhastet, sier Bukholm.

FHI understreker at det er viktig at personer med økt risiko for alvorlig sykdom får tilbud om vaksine, og at det ikke er dokumentert at vaksiner raskt bidrar til å dempe smittetrykket.

– Andre tiltak gir bedre effekt

– Effekten av økt vaksinasjon i forbindelse med utbrudd vil først komme flere uker etter at tiltaket er iverksatt. Andre smitteverntiltak har raskere og bedre effekt på kort sikt, sier Bukholm.

Helseminister Bent Høie (H) sa lørdag til Aftenposten at regjeringen ikke vil ta en politisk beslutning om å overstyre FHIs vaksinestrategi.

– Jeg er helt enig i at alt til slutt er politiske beslutninger. Men hvem som skal få vaksine og i hvilken rekkefølge, er et veldig faglig spørsmål. Terskelen for å overprøve den politisk bør være veldig høy, sier Høie til Aftenposten.

Leder: Avlyst skolekamp

Torsdag la byrådet forslaget til ny skolebruksplan. Planen skisserer hva som skal skje med skolebygg i Bergen frem mot 2030, og frem mot april kan...

Bilverksted på Paradis blir boliger: Byrådet gir grønt lys for ny utbygging

Byrådet ga torsdag tommel opp for planen som innebærer blokk og rekkehus på tomten der Paradis Auto ligger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten