fanaposten.no

Foreldrene til Storm ønsker åpenhet om ufrivillig barnløshet. Foto: Kent Roar Nybo

Storm er barnet som manglet

SØREIDGREND: Les om Kamilla og Christoffer Sørgårds kamp for å få barn.

Nyheter · Publisert 09:33, 18 jan 2014

Først på fjerde forsøk med assistert befruktning lykkes Kamilla (26) og Christoffer Sørgård (28) med å få barn. Paret mener at folk som sliter med å få barn, bør være åpne om problemene.

–  Vi har aldri hatt problemer om å snakke om dette, men mange har det. Temaet er sårt, og er dessverre blitt litt tabu, sier Kamilla Sørgård.

Tre forsøk uten å lykkes

Hun og ektemannen giftet seg i august 2010. De fant tidlig ut at de ville ha barn, men har møtt motgang på veien. Etter gjentatte forsøk på å bli foreldre, tok de kontakt med IVF-klinikken på Haukeland universitetssjukehus.

–  Legen på Haukeland sa jeg var den yngste som hadde vært der, og at jeg var for ung. Jeg fikk spørsmål om vi hadde prøvd å bli gravid lenge nok. Det reagerte jeg på. Jeg ønsket jo ikke å gjennomgå slike hormonkurer fordi jeg synes det var kjekt, sier hun.

De gjorde tre forsøk med kunstig befruktning på Haukeland, uten å lykkes.

–  Legene på Haukeland er nok flinke. De har hjulpet mange, men det fungerte ikke for oss. Etter tre forsøk fikk vi beskjed om at de ikke kunne hjelpe oss mer, og fikk ingen forklaring på hva som gikk galt. Det fikk vi først vite senere, sier småbarnsmoren.

Lyktes på privatklinikk

Paret forsøkte så lykken hos en privatklinikk.

Les også: Vil lindre sykdom med sang–  Der var det en helt annen atmosfære. På en privatklinikk er man ikke bare et personnummer i rekken, men en person som de ser og husker igjen. I det offentlige har de også god kontroll, men vår erfaring er at de ikke har tid til oss. På privatklinikken hadde de tid til å se hvem jeg er, sier Kamilla.

I november 2011 fikk Sørgård innpass hos Klinikk Hausken i Haugesund. Der var det full klaff. Bare tre måneder senere var Kamilla gravid. Barnet ble unnfanget på første forsøk. 9. november 2012 kom Storm til verden.

–  Det gikk ikke lange tiden. Det er ikke sikkert det er slik for alle, men vi var heldige med Storm. Jeg angrer på at jeg ikke dro til privatklinikk med en gang. Det er rart at man kan få gratis abort, men må tømme lommeboken for å få barn, sier moren.

Kostet 40.000 kroner

Etter et mislykket forsøk med assistert befruktning, må pasientene vente et halvt år før de får et nytt forsøk. Totalt gikk Sørgård gjennom halvannet til to år med behandling i det offentlige, før paret gikk til privatklinikk og fikk drømmen oppfylt.

Behandlingen kostet dem 40.000 kroner, i tillegg til reiseutgifter og overnatting på hotell. Den investeringen er den beste paret har gjort.

–  Vi skulle tatt investeringen for mange år siden. Man kan ikke sette en prislapp på å få barn. Det er veldig stort å bli foreldre for første gang. Helt fantastisk. Å få barn er noe man ikke tar for gitt når man har vært gjennom dette, sier familien Sørgård.

Tung tid

Før hvert mislykkede forsøk går man inn med tro på at det er denne gangen det skal gå bra. Når så ikke skjer, blir det ekstra tungt.

Les også: Farvel, Ingrid–  Det var en veldig tøff tid. Man får hormoner sprøytet inn i kroppen, og man har et så stort ønske om at det skal gå bra. Når det ikke går bra, blir det tøft, sier Kamilla.

Hun jobber i barnehage, og som ufrivillig barnløs kjente hun veldig på følelsen av stadig å være rundt barn, uten å få barn selv.

–  Det verste var å se alle som gikk gravide. Det tippet begeret. Det var også tungt at jeg ikke klarte å være glad for at min beste venninne ble gravid. Det var forferdelig. Jeg unner ingen å ha det slik, forteller hun.

Drømmer om flere barn

Som småbarnsmor selv, kan hun endelig glede seg over alle som blir gravide. Hun og ektemannen oppfordrer andre i samme situasjon til å være åpen om problemene og sorgen som følger med.

Les også: Bjarte får et hjem til jul–  Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke snakker om det. Det er et viktig tema som mange sliter med. Dette angår flere enn man tror. Jeg kjenner flere som har opplevd det samme. Vi har vært åpne om det hele tiden, og det har vært godt å snakke med noen som har vært borti det samme. Vårt tips er å være åpen om det, og fortelle andre hvordan man har det, sier småbarnsforeldrene.

Nå nyter de dagene sammen med lille Storm på 14 måneder. Drømmen er å få flere barn på sikt.

–  Det hadde vært kjekt med et barn til. Vi håper på flere, men det er ingen garanti for at vi får det. Vi har det uansett veldig bra nå. Det har vært en etterlengtet følelse å bli en familie, sier paret.

Foreldrene måtte gjennom en tøff periode for å få barnet de ønsket seg. Til tross for den stormfulle perioden og at det var storm ute den dagen barnet ble født, er navnevalget helt tilfeldig. Og Storm er en liten storsjarmør. Foto: Kent Roar Nybo

Det er rart at man kan få gratis abort, 
men må tømme lommeboken for å få barn.

–  Jeg kan forstå at folk går fra hverandre etter en slik periode, men for oss har dette styrket forholdet. Kan man gå gjennom en slik knekk, klarer man ganske mye, sier Kamilla Sørgård. Foto: Kent Roar Nybo

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten