fanaposten.no

Einar Nordås (til v.) og Magne Raadal i arbeid som Stolpejaktens montasjeavdeling. Foto: Roy Ellingsen

Nå er stolpejakten i gang

Tre orienteringsveteraner fra Fana jubler over at fem store idrettslag i Bergen sør kan samarbeide om å få folk ut på tur. Lørdag klokken 05.00 starter Stolpejakten igjen.

Nyheter · Publisert 18:30, 26 mar 2021

– Stolpejakten er jo orientering! stråler Magne Raadal. Derfor har orienteringsgruppen i Fana IL engasjert seg i arbeidet med å sette ut stolper.

Det er Kalandseid IL som har franchise på Stolpejakten i Bergen sør. Etter en forsiktig start i høst, med 20 stolper i nærmiljøet, har de nå fått Fana, Smørås, Gneist og Bjarg med på laget. 250 stolper er nå satt ut og lørdag klokken 8 blir de aktivert. Da starter den store jakten, og de ivrigste vil samle alle 250.

– Det er de færreste som samler alle, men det er ikke så viktig. Det som er viktig, er at folk kommer seg ut, orienterer og har det kjekt på veien, sier Magne Raadal.

Han er med i kartkomiteen i Fana IL, og klubben har delt flere av sine sine orienteringskart med Kalandseid i samarbeidet om stolpejakten.

– Kalandseid har gjort en fenomenal jobb med å organisere dette. De har fått sponsorer på plass og en flott bil til bruk med arbeidet.

Fellesprosjekt

Også fra KIL får samarbeidet gode ord.

– Vi hadde ikke klart alt dette på egen hånd. Nå har idrettslagene i bydelene fordelt området mellom seg, og vi skal ha det hele som et fellesprosjekt. Dette er folkehelse på beste måte, sier Erik Tonheim, daglig leder i Kalandseid IL og stolpejaktens far i Bergen sør.

 

Magne og Einar disponerer stolpejegermobilen for dagen. Kalandseid, Fana, Bjarg, Smørås og Gneist har alle fått logoen på døren.

Orienteringsgruppen i Fana har tatt på seg de urbane stolpene i Skjold og omegn, og Fanaposten er med dem på jobb ved Apeltun skole, der stolpe nummer 26 får plass.

– Dette er lavterskel. Hvem som helst kan være med, og av stolpene vi har satt ut, står alle slik til at man kan nå dem med hele familien, til og med med barnevogn. Det er én der rullestol kanskje kan være litt vanskelig, ellers er alle tilgjengelige. Jeg håper bare at ikke folk tar bilen fra stolpe til stolpe, sier Einar Nordås.

Han og Raadal stripser stolpen fast, før de setter kursen mot neste.

Håpet er at stolpene skal få stå i fred, hele sesongen. Hvis ikke, er gjengen klar til å rykke ut.

– Hvis noen skulle komme til en post, og stolpen mangler, eller den er skadet, håper jeg de gir beskjed. Da skal vi få ordnet opp, sier Raadal.

– Et supplement

Tro ikke at O-gruppen har slått seg på stolpejakt som erstatning for den klassiske turorienteringen.

– Tvert imot. De to kan supplere hverandre, sier Jan Olav Ormberg, leder i turorienteringskomiteen i Fana IL.

Den klassiske konvolutten, med kart, hint, veiledning for nybegynnere og en mer enn hendig plastmappe er fremdeles i omløp. Mens stolpejakten lener seg på mobilteknologi, er gamlemåten fremdeles både spennende og utfordrende.

Ormberg møter oss på parkeringsplassen på Nøttveit.

– Posten skal være 50 meter innover her, sier han og peker mot den stadig grønnere naturen.

Vi har ikke gått mer enn fem meter, så innser veteranen at han har orientert feil. Fort er vi inne på rett sti, og like etter har vi posten foran oss.

Totalt har Fana plassert ut 157 poster til årets turorientering, fordelt på fem skogskart og ett gatekart. Akkurat som i Stolpejakten er postene gradert etter vanskelighetsgrad.

– En forskjell er at på turorienteringen finner man postene én gang. Stolpene i Stolpejakten kan du registrere hundre ganger, om du vil, sier Ormberg.

 

Dette er lavterskel. Hvem som helst kan være med!

Jan Olav Ormberg fant frem til posten.

Stolpejegere, enten de bruker Stolpejaktens app eller registrerer besøkene gjennom hjemmesiden, kan ta med seg hobbyen over kommunegrensene og finne spennende turer i hele Norge, i hvert fall når pandemirestriksjonene tillater det.

Eksplosiv vekst

Det var Tertnes som drev stolpejakten i Bergen alene i flere år, før Kalandseid kom inn i fjor høst. Nå er også Varegg med, og de har ansvaret for Bergen sentrum.

Vareggs stolper ble aktivert onsdag denne uken, mens Tertnes sine blir aktivert i dag. De 250 stolpene i Bergen sør kan du altså jakte på fra i morgen. Da innrømmer kartmester Magne Raadal at han er spent.

– I fjor brukte Kalandseid Norgeskart. Denne gangen har de fått tilgang til våre orienteringskart, og jeg er veldig spent på hvordan de kommer til å fungere på mobilen!

Lørdag kommer svaret ...

Tatt i 139 km/t i 80-sone. Ba om nåde

23-åringen ba om rettens nåde og hevdet han ville miste jobb og hjem om han mistet førerkortet.

Streik avverget - enighet i lønnsoppgjøret

LO og NHO kom til slutt til enighet, men sier forhandlingene har vært tøffe.

Forsvarer tittelen digitalt

Skuffelsen hos musikantene var stor da helgens korpskonkurranse Hordablæsten ble avlyst. Men den gjennomføres digitalt. De regjerende mesterne,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten