fanaposten.no

Ungene Maribel (7) og Maxim (5) kan nesten ikke vente på at pappa Tord Glad Nordahl blir ferdig med å pynte huset med 30.000 julelys. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Startet med nabofeide: Fredag tenner Tord 30.000 julelys på huset

Firebarnspappa Tord Glad Nordahl inviterer til julelystenning i egen oppkjørsel - alt til inntekt for en god sak

Nyheter · Publisert 16:16, 28 nov 2017

Har du sett filmene "Hjelp, det er juleferie" og "Deck The Halls"? I Birkelandsbotn har en lokal versjon av julepyntkrigen utartet seg de siste årene.

Fredag 1. desember topper det seg. Da putter firebarnspappa Tord Glad Nordahl i stikkontakten ved sitt overpyntede julehus. Forhåpentligvis med større hell enn Clark Griswold i den amerikanske jule-klassikeren.

Den siste uken har Nordahl klatret rundt på tak og vegger for å rulle ut 100 meter lange ruller med lys. Fredag inviteres nabolaget og andre nysgjerrige til "Julelystenning i Botn". Arrangementet er annonsert på Facebook, og alle inntekter skal gå til barnekreftavdelingen på Haukeland.

 

Clark Griswold lyktes ikke på første forsøk når julelysene skulle tennes i "Hjelp, det er juleferie!".

– Hele historien begynte for et par år siden. Jeg og naboen min Odd Runar Krokli er gamle barneskolevenner, og vi hadde en intern kamp om å ha det mest julepyntede huset. Det var ikke de store greiene, og var vel snakk om 1000-2000 lys. Det tok aldri helt av, men det var nok til at folk stoppet opp for å se på, sier han.

Amerikansk inspirasjon

Julepyntingen ble en snakkis i nabolaget. Da familien flyttet til USA for en periode, fikk Tord for alvor nærkontakt med amerikansk julepyntmani.

– I alle gater og fellesområder var det skikkelig gjennomført med julepynt. Du så at ungene kjente på magien og gledet seg. Jeg fikk lyst til å prøve å gjenskape noe av det samme her hjemme, sier han.

Litt og litt begynte han å kjøpe inn flere julelys, noe på nettet og noe mens han bodde i USA. Vel hjemme igjen gjorde han en opptelling: 30.000 julelys fylte garasjen!

– For to år siden hadde vi 6000 lys på huset, og da var det skikkelig godt opplyst. Hvordan det vil se ut med 30.000 lys vet vi ikke før fredag. Men det kommer til å bli heftig, lover han.

Vidundermaskin

Tord har egentlig et snev av høydeskrekk, og tør bare så vidt klatre på taket for å henge opp lys der. I år er det også for lite hus i forhold til antall lys, så det blir både doble og triple lysremser, pluss at garasjen og de nærmeste bjørketrærne blir pyntet opp.

Men det er ikke bare de 100 meter lange lysremsene som skal spre julestemning i Birkelandsbotn. Dette er egentlig en hemmelighet, men Nordahl har også kjøpt inn en maskin - Mr. Christmas - som kan spille musikk mens den spiller på lysene.

– Kjøpt i USA, selvfølgelig, sier Tord og viser frem den grønne vidundermaskinen.

Alle lyspærene er led-lys, så Nordahl har et håp om at strømforbruk-grafene hos BKK ikke skal gjøre et alt for stort hopp i Birkelandsbotn-området denne julen.

– Fruen ønsket at det skulle være varmt hvitt lys, men jeg må innrømme at det blir litt farger også, sier Nordahl.

 

Det er 1000 lys i hver rull Tord ruller ut langs karmer, vegger og tak. Fredag er den store dagen, når lysene skal tennes.

Hjelper barn

Fredag blir det ekte julestemning i oppkjørselen. Ideen om å invitere nabolaget og la inntektene gå til en god sak, kom fra datteren Maribel (7).

– Vi satt og snakket med ungene om at julen ikke bare handler om å få, men like mye om å gi. Det kan fort bli mye mas og fokus på presangene. Maribel var opptatt av barn som har fått kreft, og foreslo å gjøre noe for å hjelpe dem, sier hun.

Garasjesalg av leker var egentlig planen, men det ble jubel i familien da pappa Tord lanserte forslaget om å gjøre julelys-tenningen til en skikkelig happening.

- Ungene snakker knapt om annet om dagen. De gleder seg vilt. Nå blir det salg av gløgg til inntekt for barnekreftavdelingen. Folk skal få betale det de vil, og om de ikke har penger med seg så skal de få gløgg likevel, sier han.

14 personer er interessert i arrangementet i skrivende stund på Facebook. Det er med andre ord plass til flere. Målet er å få inn cirka 5000 kroner, hovedsakelig på salg av gløgg. Deretter kjøper Nordahl inn gaver som overbringes barnekreftavdelingen.

- Vi tar kontakt med lekebutikken og prøver å tilpasse gavene vi kjøper til hvilke barn som er på sykehuset. Så er det bare å håpe på at noen dukker opp på julelystenningen vår, sier han.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten