fanaposten.no

Sprer 17. mai-stemning fra lasteplanet og skjermen

Med Rikke Bergflødt på lasteplanet, forhåndsinnspilte 17. mai-rop, flaggbærere og korpsmusikanter, satser ildsjeler på å spre 17. mai-stemning i Fanabygden.

Nyheter · Publisert 06:00, 14 mai 2020

17. mai-feiringen på og rundt Kirkevoll skole har lange tradisjoner, men i år så tradisjonen lenge ut til å bli brutt.

Da koronarestriksjonene kom, måtte 17. mai-komiteen derfor tenke alternativt. De samme tankene gikk Christer Olsen med. Han har i en årrekke ledet teknikergruppen i Fana kirke, og har hatt ansvar for å lyd, lys og videoproduksjon på arrangementene.

- Jeg tenkte det var for dumt at vi ikke kan arrangere noen ting selv om vi ikke kan gå i tog, så da kom ideen om å sette et høyteleranlegg på et lasteplan og reise rundt i bygden og spille marsjer, sier han.

Rundtur i bygden

Tanken er at fanabygdingene skal komme ut på altaner, langs veier og hager og heie og synge sammen med den lille kortesjen når de passerer, samtidig som de holder avstand og følger smittevernreglene.

Medlemmer av Fana musikklag vil være med i opptoget, og på lasteplanen står Rikke Bergflødt og synger. Hele seansen skal filmes og streames direkte på Facebook.

17. mai-komiteen synes også det var leit at ikke klassene på Kirkevoll skole fikk ha sine faste 17. mai-rop i år. Dette har vært en viktig tradisjon, der beste heiarop har blitt kåret. Dette har de også funnet en løsning på. En utfordring er sendt til skolen om å spille inn et 17. mai-rop fra hvert trinn.

- Disse vil bli spilt av fra høytaleranlegget på bilen. Det blir stas for barn og foreldre å få høre ropet som nettopp deres barn har vært med på når vi reiser rundt i bygden, sier Olsen.

Utvidet rute

Kortesjen tar utgangspunkt i ruten som toget pleier å gå, men utvider den med en stor ekstra sløyfe. Det starter på skolen kjører og opp til Konow-støtten, ned Fanahammeren og opp til Fana kulturpark. Så blir det en sløyfe innom steder som Fanaflaten, Titlestadvegen, Søre Titlestad, Kvernabekkvegen, Stend og Hordnes.

Underveis stopper opptoget flere ganger, og det blir sanger og noen forhåndsinnspilte taler.

- Til å kjøre først i toget har vi fått med den bergenske utgaven av Pelle Politibil. Ingrediensene blir de samme som på en vanlig 17. mai, med flaggbærere og det hele. Det blir bare en annerledes måte å oppleve dem på, sier Olsen, spent før den store dagen.

Det er mye teknikk som skal klaffe når alt skal streames fra et lasteplan, og denne uken har Olsen og kompani jobbet iherdig for å få på plass alle detaljene.

Sendingen starter klokken 10.00 med høytideligheter ved kirken. Klokken 11.00 setter kortesjen i gang på sin rundtur. Alt kan følges på Facebook siden til 17. mai-arrangementet.

Programmet for
dagen ser slik ut:

 • 07:30 Salutt
 • 10:00 Sendingen starter.
 • 10: 30 Tale og kransenedleggelse ved De falnes minnesmerke (uten publikum) v/ Kapteinløytnant Gro Handeland og musikk v/Fana Musikklag og Rikke Bergflødt
 • 10:45 Følg digitale gudstjeneste fra Fana Kirke v/ Anette-Emilie Gangstø
 • 11:00 Salutt v/ Bjarte Sandven . Sang – Vi ere en nasjon vi med dagens sanger: Rikke Bergflødt
 • Toget begynner å kjøre
 • Opphold ved Konow-støtten med kransenedleggelse
 • Opphold ved sjøen Fanahammeren Sang – Mellom bakkar og berg
 • 11:20 Fanakrå. Sang- Norge i rødt, hvitt og blått
 • 11:30 Stopp ved toppen av Fanahammeren . Fana Musikklag spiller
 • Toget kjører nå sakte videre via Fanaflaten, inn Norheimsvegen, stopper i krysset ved Søre Titlestad, gjennom Kvernabekkvegen, videre ut til Hordnes med stopp underveis. Etter Hordnes går turen ut til Sageneset før siste stopp blir Kulturparken.
 • 12:50 Kulturparken . Kongesangen v/ Fana Musikklag og Bergflødt . Tale v/ Kari Eng (rektor ved Kirkevoll skole) . Fanasangen v/ Fana Musikklag og Bergflødt . Tale v/ Malin S Rasmussen (elevrådsleder)
 • 13:00 Arrangementet avsluttes med nasjonalsangen med resten av Norge

Partilagene med felles opprop om penger til ungdomstilbud

Lokallagene til fem politiske partier har forfattet et felles brev til byrådslederen og ordføreren etter fredagens oppslag i Fanaposten

Solveig arrangerer, organiserer og kaster lengst

Noen måneder på etterskudd kunne endelig Solveig Fredriksen gå i ringen og kaste diskos med tellende resultat.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten