fanaposten.no

Denne gjengen fikk inn over 70.000 kroner til å hjelpe kvinner i verdens mest sårbare områder. De kan takke spreke medelever som løp for en god sak. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Spreke Slåtthaug-elever ga et av Bergens største bidrag til TV-aksjonen

Disse Slåtthaug-elevene arrangerte skoleløp, og fikk inn over 70.000 kroner til Cares aksjon "Nå er det hennes tur".

Nyheter · Publisert 18:40, 23 okt 2019

Med et bidrag på hele 71.771 er Slåtthaug skole en av de virkelig store bidragsyterne under årets TV-aksjon. Faktisk er det bare Bergen kommune, Kavli-fondet og Sparebanken Vest som ga mer enn Slåtthaug-elevene.

Og fortsatt er det ikke for sent å gi, så det endelige beløpet kan faktisk bli enda høyere!

Totalt ga bergenserne 10,2 millioner kroner til årets aksjon. Elevene på skolen blir jublende glad over å høre at de er nummer fire på topplisten over gode givere i kommunen.

- Helt utrolig at vi har kommet så høyt opp på listen, sier gledesstrålende elever som går på valgfag-linjen "Demokrati i praksis".

Les også: Så mye la fanabuer i bøssene under TV-aksjonen.

Skoleløp ga sponsorinntekter

Bergens største bidragsytere

Bergen kommune, kr 281 978,-

Kavlifondet, kr 200 000,-

Sparebanken Vest, kr 75 000,-

Slåtthaug skole – Nå er det hennes tur. kr 71 771,-

Aktiv365 - Sykkelmaraton kr 53 345,-

Det er 10. klassingene på dette valgfaget som har gått i bresjen for en storstilt aksjon på skolen. Lærer Marina Bryn forteller at målet med faget er å gjøre elevene kjent med ulike måter å påvirke, både lokalt og internasjonalt.

- Å jobbe med TV-aksjonen har vært en bra måte å gjøre dette i praksis, sier hun.

Elevene har fått inn pengene ved å arrangere et skoleløp der alle elevene på skolen var med.

- Ideen hadde vi første gang i fjor. Det var veldig vellykket. Vi fikk inn over 30.000, så vi bestemte oss for å gjøre det samme i år igjen, sier Linnea Tvedt.

- Bra opplegg!

Årets skoleløp skulle bli mye mer innbringende. Det ble holdt tre løp, ett for hvert årstrinn på skolen. Elevene løp runder rundt den lille haugen på skoleplassen, ned til den videregående skolen og tilbake.

- Deltakerne skulle løpe i 20 minutter, og så var det om å gjøre å klare flest mulig runder på den tiden. Så fikk de i oppgave å skaffe sponsorer som kunne gi dem penger per runde de klarte å løpe, forklarer Julia Kanyi.

Så godt som alle skolens rundt 470 elever deltok, og løpet var en udiskutabel suksess, forteller stolte demokrati-elever.

- Vi tror folk syntes det var gøy å gjøre noe annerledes i skolehverdagen. Folk ble veldig motiverte fordi det var kakesalg etterpå, i tillegg til premier til de som løp lengst. Så var det populært at vi hadde musikk og kommentatorer under løpet, Ingrid Giertsen Kjellby.

- Rett og slett et veldig bra opplegg, sier Linnea.

Kan bli mer

Foreløpig er det kommet inn litt over 200 bidrag fra elever som deltok i løpet. Sponsorene er alt fra mor og far til lokale bedrifter, og størrelsen på beløpene har vært valgfri.

- Men siden det bare er cirka halvparten av deltakerne som har gitt penger, så vi tror at det kan komme inn enda mer i de nærmeste dagene. Det er fortsatt mulig å gi et bidrag til vår aksjon for de som har vært med på løpet, sier lærer Bryn.

Årets TV-aksjon går til Cares prosjekt "Nå er det hennes tur", som skal skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi 400 000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

Demokrati-elevene har også brukt mye tid på å fortelle andre elever hva årets aksjon går til. .

- Vi har gått rundt i klasser og informere om hva pengene til årets TV-aksjon skal brukes til. Det tror jeg har gjort det ekstra motiverende å være med. Det handler om kvinner i sårbare områder, som mangler rettigheter som vi tar for gitt her i Norge, sier Julie Bratlund Hustveit.

- Jeg tror mange fikk litt sjokk over å høre hvordan det var i andre deler av verden og fikk lyst til å gjøre noe for å bidra, sier Julie Kanyi.

Flest jenter

Jentene er i klart flertall på dette valgfaget, og bare tre gutter er tilstede når Fanaposten tar bilde.

De har en klar oppfordring til andre gutter som skal velge valgfag til neste år:

- Flere gutter bør velge "Demokrati i praksis". Jeg tror kanskje jenter er litt mer samfunnsengasjerte enn gutter i denne alderen, og det er mange gutter som heller velger valgfaget "fysisk aktivitet". Men faget kan virkelig anbeafles, sier Vegard Grydeland.

Penger fra krisepakke kan redde Kode

Regjeringens siste krisepakke gjør at Kode og Troldhaugen får 12 millioner kjærkomne kroner.

Røykutvikling i næringsbygg på Kokstad

Brannvesenet rykket ut til Kokstaddalen i natt.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten