fanaposten.no

EGET VERKSTED: Gitarer har vært av stor interesse for Andy Halliday så lenge han kan huske. Nå har han åpnet sitt eget gitarverksted på Paradis. Foto: Hilde Olsen Aalvik

Spiller på mange strenger

Andy Halliday (55) var lykkelig. Han snekret sin tredje gitar for Kurt Nilsen, planla et album med Tor Endresen, underviste unge gitarelever og hadde åpnet sitt eget gitarverksted. Så holdt alt på å ta slutt.

Nyheter · Publisert 14:05, 9 jul 2013

I et lite, sjarmerende lokale på Paradis er veggene fylt av gitarer. Vinduet er dekorert med den samme signaturen som gitarene på en av veggene; Andy Halliday. Bak disken kan en skimte et verksted, og velkomsten er varm når gitarmakeren tar imot sine besøkende.

– Jeg har ikke fått pusset støvet av gitarene helt enda, det har skjedd så mye i det siste, forklarer Halliday.

For vel ti uker siden var han en travel mann, inntil kroppen sa ifra om at det var nok.

Rett på sykehus

–  Livet var fint. Jeg underviste gitarelever på Skranevatnet skole og i Fana Kulturhus, samtidig som jeg drev gitarverkstedet her. I tillegg skrev jeg på sanger som skal inn i et album med Tor Endresen. Men en dag fikk jeg plutselig kraftige smerter i brystet, og jeg falt om. Jeg fikk et hjerteinfarkt, forteller gitarmakeren.

Halliday ble sendt til Haukeland sykehus med hjerteinfarkt

–  Jeg hadde englevakt. Nå føler jeg meg helt fin, og jeg setter så enormt stor pris på livet, sier han, som har klart seg bra etter infarktet.

Tidlig interesse for gitar

Gitarverkstedet forteller sitt om Hallidays interesse for gitarer. Interessen startet i tidlig alder.

 

–  Jeg har spilt gitar så lenge jeg kan huske, og spilte som proffesjonell musiker i 22 år, sammen med et band i Skottland.

En av gitarene som henger på veggen signert «Andy Halliday», ble laget allerede i 1979.

–  Jeg er utdannet snekker. Noen interesserer seg for biler, og startet bilverksted. Det har jeg verken plass eller evne til, for meg har det alltid vært gitarer, forteller Halliday.

Men det er ikke bare snekring av gitarer han kan tilby.

–  Er det noe som er galt med en gitar kan jeg nok fikse det. En liten justering kan ta meg to minutter, men mange av de som kommer innom har allerede prøvd å fikse problemet selv, da kan det ta meg to timer, ler Halliday.

Foruten alle sine musikalske plikter og interesser, har han også noe fint å komme hjem til når de hektiske dagene er over.

–  Det var en dame som i utgangspunktet førte meg til Norge. Vi var sammen en stund, men så funket det ikke lenger. Nå har jeg forelsket meg på nytt, og vi har det fantastisk sammen, forteller Halliday.

Samarbeid med bergenske stjerner

Den skotske gitaristen er glad i hyggelige lag med gode venner.

–  En fest med bra folk er noe jeg setter stor pris på, og jeg pleier å si at en fest blir hundre ganger bedre når musikere er til stede, sier han.

Det var også slik Halliday ble kjent med Kurt Nilsen

–  Kurt og jeg møttes på en fest i 2010. Vi klaffet med det samme. Vi spilte «Mustang Sally» sammen. Jeg på gitar, mens han trommet på sin gitar, forteller gitaristen.

Dette førte til samarbeid.

–  Kurt og jeg har lært hverandre mye. Jeg lærte han noen små triks på gitar, mens han lærte meg mye om stemmebruk.  Vi akkompagnerer hverandre, jeg har spilt på hans plate, og han på min, forklarer Halliday.

"One each for the road" er en av sangene til Halliday, hvor Nilsen akkompagnerer.

–  Inspirajsonen for denne låten er hentet fra de festene jeg har vært på sammen med Kurt, og den handler om den siste drinken man tar på veien hjem. På denne låten sitter Kurt bak trommesettet, forteller gitaristen.

Tredje gitar til Kurt

Nilsen har også fått et hjerte for den livsglade skottens gitarer.

–  Jeg har allerede laget to gitarer for ham, og nå er jeg i gang med den tredje. Kurt er venstrehendt, så en vanlig gitar holder ikke for ham, ler gitarmakeren.

 Halliday har også vært en nær venn av Tor Endresen i mange år.

–  Jeg har hatt det mye gøy med Tor. Nå er vi i planleggingsfasen av et album vi ønsker å gi ut sammen. Vi skal skrive seks sanger hver. Jeg har bare en igjen å skrive, men jeg tror han har tre, sier Halliday.

Det blir kanskje også et samarbeid med både Nilsen, Endresen og Halliday.

— Vi tre har snakket om å gjøre noe sammen. Jeg snakket med Tor for ikke mange dager siden, og da inviterte han meg på en hyttetur sammen med Kurt, så vi får se om det blir noe videre planlegging da.

Elsker jobben sin

Den livsglade gitarmakeren er nå tilbake i nesten alle sine gjøremål, men tar det enda litt med ro.

–  Jeg begynner ikke å undervise elevene mine før i september, og det gleder jeg meg veldig til. Den jobben er helt fantastisk. Jeg har alltid vært glad i jobbe med barn, de gir meg så mye tilbake.

Men det er ikke bare gitartimer Halliday kan tilby.

–  Målet mitt for en gitartime er at barna skal ha det gøy, og hvis de lærer noe er det en bonus. Jeg har så mange flinke elver som er villige til å lære, og som jeg tror kommer til å nå langt en dag. Det gjelder å bare kjøre på og ha troen på seg selv. Men om noen har det vanskelig, bruker vi timen til å snakke også. Jeg er her for dem, forteller livsnyteren.

Halliday ønsker også å starte gitarkurs for voksne.

–  Jeg vet at det er mange voksne som ønsker å lære seg å spille gitar. Det er så dyrt å ta slike timer for voksne, så jeg ønsker å starte med privattimer her på verkstedet, til en litt billigere penge, sier Halliday.

Men før han starter sin undervisning skal han ta det enda litt med ro.

— Jeg klarer ikke å sitte på rumpen og ikke gjøre noe, men jeg har skjønt at jeg må høre på kroppen når det blir for mye. Det neste som står på programmet nå er konsert med «Ausekarane». Det er noe av det morsomste jeg vet om, så det gleder jeg meg til, smiler Halliday.

Foto: Hilde Olsen Aalvik

VENNER: Kurt og Andy har lært hverandre flere triks i musikkens verden. Foto: Privat

Kurt og jeg har lært hverandre mye. Jeg lærte han noen små triks på gitar, mens han lærte meg mye om stemmebruk.
— Jeg klarer ikke å sitte på rumpen og ikke gjøre noe

Stopp smittespredningen nå!

Det vakte stor oppsikt da et fly fra Italia landet på Torp flyplass i midten av mars uten at smitteverntiltak var iverksatt, til tross for at import...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten