Det er stor stemning på dagavdelingen på Søreide sykehjem. Spisebordet er dekket opp, men ingen snakker om maten. I stedet står de bøyd over spillebrettet til Nordviks oppfinnelse.
Birgit Mikkelsen har forlatt gåstolen. Hun er for ivrig til å bruke den. Åtte meter går hun, hver vei, mens hun spiller. Når spillet er over, har hun gått halvannen kilometer, i luftlinje.
Utviklet for barn
Egentlig var Tutank beregnet på skolebarn. Spillet kombinerte hjernetrim, og da først og fremst matematikkoppgaver, og fysisk aktivitet.
– Så merket jeg at min egen far, som har vært en aktiv mann, gått syvfjellsturen hvert år, men nå sitter han altfor mye i ro. Han liker gangetabellen veldig godt, så nå har han begynt å gå over gulvet, sier Nordvik.
Tutank er et brettspill, der kort med oppgaver kan legges på et annet sted enn selve spillebrettet. På den måten kan spillerne bli satt i aktivitet. På veien mellom kortbunken og spillebrettet kan de gruble over løsningen på oppgaven.
Populært
I samarbeid med Bente Eide, som er aktivitetskoordinator ved Søreide Sykehjem, utviklet Nordvik ideen videre. Varianten med flagg og hovedsteder er nå veldig populær på senteret.
– Vi har vært veldig heldige, som er det første sykehjemmet som har fått ta dette i bruk. I tillegg får vi være med i utviklingsfasen, og det synes vi er veldig spennende.
Sosialt
Når Fanaposten besøker senteret, er der også representanter for kommunale tjenester i andre kommuner på plass, for å se hvordan det virker.
– De eldre har lyst til å gjøre det. Det er en av grunnene til at det fungerer så fint, sier Eide.
Kenneth Nordvik jobber selv på skole, og det var der ideen til Tutank ble klekket ut først.
– Egentlig ble spillet utviklet for barn i skolen. Spillet er noe barn elsker, sier han.
De forskjellige brikkene har ulike farger.
– Fra norsk er elevene vant til at vokaler og konsonanter har hver sin farge; vokalene er røde og konsonantene blå. Hvorfor ikke gjøre det samme med tall? tenkte jeg. Derfor har jeg gjort partallene røde og oddetallene blå, mens en gul flik i hjørnet betyr primtall, sier Nordvik.
På sikt har han lyst til å utvikle og fintune ideen sin.
– Jeg jobber full tid på skolen. Når jeg kommer hjem, bruker jeg mange timer på dette, så det er som å ha to jobber. I sommer hadde jeg ikke ferie i det hele tatt, jeg bare jobbet med dette. På sikt håper jeg å ansette folk, sier han.
Tutank-spillene er ikke bare utviklet lokalt. De blir også produsert i Norge.
– Det er for å ha mest mulig kontroll med produksjonen. Det skal være høy kvalitet, sier han.
Fusk og fanteri
Spillene kan spilles både i grupper, med lag eller enkeltvis.
– Brukerne hos oss har hatt veldig godt utbytte av å spille sammen, og få det sosiale ut av det, sier Eide.
På dagsenteret er de i hvert fall flere som henger over brettet.
– Det er så mange land og byer her, som jeg aldri har hørt om før. Det er spennende, sier Rønnaug Espevik.
Så ivrige blir damene, at de begynner å fuske.
– Det står jeg for! sier Birgit Mikkelsen.