fanaposten.no

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Spania blir «rødt» – reisende til Norge må i ti dagers karantene

Regjeringen kom fredag med nye reiseråd. Spana er ikke lov å reise til, samtidig åpner de opp for flere regioner i Sverige.

Nyheter · Publisert 14:24, 24 jul 2020

Det opplyser landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Hvis du kommer til Norge fra Spania etter midnatt, må du i karantene, sier hun.

Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) trekker fram at de seneste oppdateringene fra Spania, særlig i de nordvestlige regionene, sier at smittetallene går oppover.

– Det er iverksatt strenge tiltak, og det gir håp om at situasjonen snarlig vil komme under kontroll. Men dessverre er utviklingen slik at vi må innføre karantene etter reise fra Spania, sier han.

Overlegen forteller om mange spørsmål om hvorfor FHI ikke gjør en regionvis vurdering for resten av EØS- og Schengen-området.

– Grunnen er blant annet et varierende datagrunnlag i ulike regioner i Europa og at en vurdering på regionnivå vil kunne gi uforutsigbarhet, sier han.

– Like fullt, vi vil vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå i større deler av Europa i framtida, legger Are Stuwitz Berg til.

De svenske regionene Kalmar, Örebro, Värmland og Östergötland blir «grønne» soner i regjeringens nye reiseråd.

Det betyr at man kan reise dit uten å måtte i ti dagers karantene ved hjemkomst.

Det er dermed flere svenske regioner enn ventet som åpner. Fra før har regjeringen åpnet for reiser til Skåne, Blekinge og Kronoberg. Disse får beholde sin grønne farge, trass i at smittetallet har gått noe opp i to av dem.

Beslutningen er basert på en helhetsvurdering, opplyste overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) på fredagens pressekonferanse. For Sveriges del betyr dette grønt lys for enkelte regioner i Sverige der smittetallet totalt har ligget noe over grensen på 20 smittede per 100.000 innbyggere de to siste ukene.

– Grunnen til at vi har rådet om dette, er at vi har sett en sterkt nedadgående trend den siste tiden. Disse regionene vil komme under 20 tilfeller i uke 30 dersom utviklingen fortsetter, sier Berg.

I Kronoberg har antall smittetilfeller derimot økt noe i det siste, og antall smittetilfeller er nå noe over 20.

– Situasjonen der vurderes like fullt som stabil, og vi har derfor fortsatt valgt å holde denne på grønt i våre anbefalinger. Det er fint å se at situasjonen i store deler av Sverige blir stadig bedre, sier Berg.

De nye reiserådene gjelder fra midnatt.

Nordmenn som reiste til Spania da landet hadde grønn status, har rett til sykepenger om det trengs i karantenetiden.

Det opplyser landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) fredag.

Bakgrunnen for dette er at de som reiste før statusoppdateringen for Spania, ikke har brutt regelverket, understreker hun.

Kommunen: Derfor godtar vi full stenging av Sætervegen

Det har kommet mange reaksjoner etter at Sætervegen stengte. Kommunen mener full stenging er tryggere og gir kortere anleggsperiode.

Får endelig åpne Dominos på Skjold

Et eierskifte og kommunale hindre har forsinket åpningen i nesten tre år. Men nå er det omsider klart for Dominos Pizza i Odins veg.

Stenging av Sætervegen gir kaos i Harevegen: - Dette er uakseptabelt

Over natten opplevde beboere i Harevegen at den rolige gaten deres ble gjennomfartsvei for folk som skal til og fra Smørås og Apeltun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten