fanaposten.no

Slik stemte elevene i Fana og Ytrebygda

Skolevalgresultatene er klare. Se hvordan elevene på Stend, Sandsli, Slåtthaug og Nordahl Grieg videregående skole stemte.

Nyheter · Publisert 19:30, 4 sep 2019

Elevene ved de fire videregående skolene i Fana og Ytrebygda har gjennomført skolevalg. Resultatene ble offentliggjort klokken 19.00 onsdag kveld.

Her finner du valgresultatene for skolene:

- Nordahl Grieg videregående skole.

- Sandsli videregående skole.

- Stend videregående skole.

- Slåtthaug videregående skole.

Høyre taper, MDG øker

På Stend videregående skole har MDG gjort et brakvalg, og kan vise til 19,3 prosent av stemmene. Det er en økning på 10,9 prosent. Verre er det med Høyre som har mistet 10,3 prosent av stemmene, og fikk bare 9,1 prosent av stemmene.

Neststørste parti på Stend vgs ble Arbeiderpartiet med 17,6 prosent av stemmene. Det er en nedgang på 6,2 prosent.

På Nordahl Grieg videregående skole var det Arbeiderpartiet som fikk størst oppslutning med 21 prosent. Det er en økning på 3,1 prosent. Høyre fulgte tett etter med 20,2 prosent, men det er en nedgang på hele 16,4 prosent fra forrige skolevalg.

På Slåtthaug videregående skole fikk FrP 18,7 prosent av stemmene, noe som er 2,8 prosent mer enn ved forrige valg. Høyre fikk 15,1 prosent (-1,3), og A fikk 14,8 prosent (-7,9).

Elevene på Sandsli videregående skole gav flest stemmer til Arbeiderpartiet som fikk 17,1 prosent oppslutning (-0,8). Høyre fikk 15,9 prosent (-11,2). Tredje største parti ble Liberalistene som fikk 11,1 prosent (+5,7).

Folkeaksjonen nei til mer bompenger, som har ligget høyt på meningsmålingene siden i vår, har ikke fått like stor oppslutning blant ungdommene.

I Vestland fylke, som målingen er gjort på er oppslutningen 3,4 prosent. Se fylkesoversikten her.

På de lokale videregående skolene er resultatet for FNB som følger:

Stend vgs: 7,1 prosent

Sandsli vgs: 4,6 prosent

Nordahl Grieg vgs: 5,8 prosent

Slåtthaug vgs: 10,6 prosent

Lei av bompengedebatt

På Stend videreående skole var det hektisk aktivitet tirsdag med å telle opp alle stemmene som er lagt i boksene. Amalie Dalhaug Helleland og Knut Heikki Torgersen er begge politisk aktive: Hun som ordfører i ungdommens bystyre, og han som medlem i Unge Høyre.

Vi snakker også med elev Lars Melkevik, som nettopp har avgitt stemme ved skolevalget. Alle de tre opplever at politikerne snakker for lite om saker som er viktige for unge førstegangsvelgere.

– Det har vært mye oppstyr rundt bompenger, men jeg tror ikke det er den beste saken med tanke på klimaet og fremtiden. Jeg har ikke lappen selv, så bompenger er ikke relevant for meg. Da er klima mye viktigere, sier Lars.

Treffer ikke

Knut Heikki Torgersen er en av mange elever som skal stemme for aller første gang i år. Også han synes politikerne burde bruke mer tid på sakene som er viktige for de unge.

– Jeg synes det har vært feil fokus i valgkampen. Det er mange som mener noe om bompenger, og på en måte er det bra at valgkamp handler om noe folk er opptatt av. Men det har blitt sånn at alt som blir diskutert, ender opp med å handle om det temaet. Da føler ikke ungdom lenger at det har noen relevans for dem, sier han.

– Jeg føler partiene er dårlig til å treffe oss ungdom. Det tror jeg er grunnen til at vi har lav andel førstegangsvelgere. Veldig mange har lite meninger, og de vet ikke hvor de står. Nå tror mange at bompenger er den eneste saken, og når det ikke angår dem så er det veldig lett å ikke stemme.

Under skoledebatten på Stend forrige uke var det ikke bompenger, men skolepolitikk som stod øverst på agendaen. Lars syntes det ble litt vel kaotisk, og ble ikke helt overbevist over det han hørte.

– De snakket mye i munnen på hverandre, og var uenige om alt, så det var litt vanskelig å få med seg hvem som mente hva. Ett av partiene mente at man burde være sikret skoleplass på samme skole alle tre årene man går der. Det er jeg ganske enig i, sier Lars.

Klimabrøl

Amalie, som selv har en politisk uavhengig rolle som ordfører i Ungdommens bystyre, tror mange ungdommer som har stemmerett går til valget uten helt å vite hva partiene egentlig står for i sakene ungdom er opptatt av.

– Det har vært folkemøter og debattmøter, men det er ikke vanlige arenaer for ungdom å være på. Det blir diskutert fritt skolevalg og nærskoleprinsippet på skoledebattene, men disse sakene forsvinner litt, og det blir en veldig oppstykket og polarisert valgkamp, sier hun, og trekker frem de unges klimastreik:

– Omtrent samtidig som ungdommer streiker og brøler for klimaet på Torgallmenningen, så opplever de at voksne politikere snakker veldig mye om bompenger, sier hun.

Landsresultatet

På landsbasis er det MDG og Venstre som kan vise til kraftig fremgang. Men det er Arbeiderpartiet som har fått flest stemmer med 26,6 prosent oppslutning (-5,2).

Høyre har fått 12,9 prosent (-3,5). MDG har fått 10,8 prosent oppslutning på landsbasis, en fremgang på 4 prosent. Venstre fikk 10,2 prosent, en økning på 3,7 prosent.

Landsoversikten kan du lese her.

La oss jobbe sammen for ungdommen – på tvers av alle etater og organisasjoner

Kunne vi ha klart å etablere en organisasjon på tvers av alle etater og organisasjoner?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten