fanaposten.no

– Vi må holde samfunnet i gang, dette er den eneste jobben vår nå, sier en travel fylkesordfører Jon Askeland fra hjemmekontoret sitt. Foto: Privat

Slik skal fylket holde hjulene i gang: Tiltakspakker og grep for arbeidsledigheten

Fylkesordføreren: Vi slåss mot viruset hver bidige dag. Men jeg er helt overbevist om at vi kommer oss igjennom dette, sier en travel og overarbeidet Jon Askeland.

Nyheter · Publisert 15:21, 26 mar 2020

– Ja, vi er litt isolert nå for tiden, sier Jon Askeland.

Fanaposten får fatt i fylkesordføreren i Vestland fylke på telefonen.

– Jeg praktiserer selvpålagt karantene så mye det lar seg gjøre. Det er viktig at alle begrenser antall mennesker de møter. For meg handler det om å unngå smitteeksponering, sier Askeland fra sitt hjemmekontor.

LES OGSÅ: Tips og triks for hjemmekontoret

Akkurat nå

– Hvordan står egentlig det til i fylket vårt?

– Dette er en svært dramatisk utvikling for samfunnet. Vi slåss mot viruset hver bidige dag. Som folkevalgt i vel tretten år, har jeg aldri kjent på noe lignende. Dette er en situasjon ingen av oss har opplevd før, sier Askeland.

Han tenker seg om.

– Jeg er svært preget av situasjonen vi er i. Alt vi gjør handler om å holde hjulene i gang. Men vi mennesker har en er fantastisk tilpassingsevne. Jeg er helt overbevist om at vi kommer oss igjennom dette, er svaret fra Askeland.

Han forteller om hva han og fylket gjør for i disse unntakstider. Men hvor lenge samfunnet skal være i kriseberedskap, er vanskeligere å svare på.

– Det vet jo ingen. Det kan være at det verste ligger foran oss. Det kan være det blir verre før vi ser lyset. Men vi kommer til å klare det, sier han.

– Vi mennesker har en er fantastisk tilpassingsevne og jeg er helt overbevist om at vi kommer oss igjennom dette, sier Askeland. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Nedgangstider

Over natten ble det bråstopp for næringslivet, og over 3000 er permitterte i Bergen sør.

– Det som fylket trenger nå, er rett og slett penger. Når alt fra frisører til hoteller stenger ned, er vår jobb å holde folk i arbeid. Vi må hindre så mange permitteringer og konkurser som mulig, sier han.

Fylkesordføreren er i tett dialog med mange aktører for å holde oversikten.

– Vi får daglig innspill fra kommunene, der fellesnevneren er et sterkt behov for penger. Og her trenger vi også hjelp fra staten. Våre økonomiske muskler er ikke sterke nok til å ta alt alene, sier Askeland til Fanaposten.

Arbeidsledigheten

På bare to uker har antallet arbeidsledige i Vestland fylke steget fra 7.285 til 33.738 ledige. Dermed er ti prosent av arbeidstakerne uten jobb.

– Det går inn på meg, sier Askeland og stopper opp i samtalen.

– Jeg ser hva det gjør med familer som mister inntekten sin. Og det kommer på toppen av alt annet vi står i. Jeg tenker mye på alle som sliter, og den usikkerheten de kjenner på, sier han.

Arbeid og inntekt er på toppen av gjøremålslisten.

– I det politiske arbeidet vi gjør disse dagene, dreier alt seg om arbeidsledigheten. Fylket både kan, skal og gjør mye. Vårt viktigste fokus er å holde hjulene igang. Nå må vi bare stå på og ta ut det beste som bos i oss, sier Askeland.

LES OGSÅ: Den lokale NAV-sjefen har en viktig beskjed til permitterte og ledige

Telefonmaraton

Askelands kalender er tettpakket, og det er mye å holde styr på.

– Jeg tror det lett blir både fem og ti videosamtaler med kollegaer, administrasjon og ledelse i løpet av dagene. Vi har en plattform der vi holder kontakt med ordførere og utveksler store og små probelmstillinger, forteller fylkesordføreren.

Samarbeidet mellom partiene er ikke så spiss og konfronterende som før.

– Den politiske temperaturen i fylket er god. Det er alltid en viss diskusjon om selve resepten, men politikerne er unisont enig om at her må vi hjelpe hverandre, forsikrer han.

For å hindre smittespredning, skjer det meste over telefon og videomøter. Og kun måneder etter staben flyttet inn i fylkesbygget på Sandsli, har aktiviteten der forflyttet seg.

– Der er det ganske glissent i bygget nå. Jeg er ikke den eneste med hjemmekontor, sier Askeland.

LES OGSÅ: Boliglånsrenten er nå på historisk lavt nivå

– Der er det ganske glissent i bygget nå, sier Askeland om fylkesbygget på Sandsli. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Tiltakspakker

Fylkesordføreren har bestilt en sak fra administrasjonen til neste fylkesutvalgmøte. Målet er å få igang flere tiltak som blant annet sikrer økonomi og sysselsetting.

– Fylket er en stor tjenesteyter som dekker mange områder. Bare vidergående skole, tannhelse og kollektivt alene, sysselsetter mange i fylket vårt. Vi vil sikre sysselsetting med å tilføre friske penger, sier Askeland.

– Vi ser også på muligheter for å fremskynde prosjekter innen vedlikehold og andre investeringer. Flere av fylkets bygg og anlegg er planlagt for oppgradering. Når det likevel er i årsbudsjettet, ønsker vi å sette i gang med det arbeidet allerede nå, forklarer han.

Markedet forsvant brått for mange bedrifter i servicenæringen.

«Det viktigste bidraget i den nasjonale dugnaden, er å sikre livsgrunnlaget for enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner», skriver Vestland fylke på sine nettsider.

– For mange håndverkere stoppet det helt opp hos private kunder. Og den utviklingen må vi prøve å snu, med å gi jobber og oppdrag fra oss i fylket. Vi vil også intensivere vedlikeholdsarbeidet for infrastruktur, som vei og bro, forteller Askeland.

– Vi ser på hva en stor organisasjon som Vestland fylke kan forsterke og fremskynde med økonomiske investeringer. Med økt innkjøp fra fylkets side, er målet å styrke bedrifter og sikre flere arbeidsplasser, sier han om tiltakspakkene.

Fylkesordføreren tenker også på de mange planlagte kulturarrangementene som tørker inn før publikum dukker opp. Tidlig i mars begynte snøballen å rulle, der flere og flere avlyste sine planlagte arrangementer.

– Vi ser på tilskuddene til kultur, frivillighet og idretten, og vi kommer til å betale ut tilskudd selv om arrangementet er avlyst. Arrangørene har jo uansett sine utlegg og kostnader, sier han.

Fylkesordfører Jon Askeland (f.v.), fylkesrådmann Rune Haugsdal og fylkesvaraordfører Natalia Golis ønsker sine kollegaer velkommen i resepsjonen ved åpningen av fylkesbygget på Sandsli i januar. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Arbeidspresset

Fylkesordføreren forteller om en usedvanlig hektisk arbeidsperiode.

– Det er fullt opp nå, med lange dager som går i ett, sier Askeland.

Men han er samtidig bevisst på fylkets rolle og funksjon, og den påfølgende arbeidsbelastningen.

– At vi jobber mye, skal jo folk kunne forvente av oss i krisetider. Her går det døgnet rundt, sier Askeland, og forteller at han egentlig ikke har tid til å være sliten.

– Nå må vi bare rett og slett hjelpe hverandre og iverksette alt som lar seg gjøre. Vi må skape positive ringer i vannet der vi kan. Vi må sysselsette alle vi klarer. Og vi må holde samfunnet i gang. Dette er den eneste jobben vår nå, sier han.

LES OGSÅ: – Vi må passe ekstra godt på hverandre

Alt handler om å holde hjulene i gang

Brannvesenet rykket ut til rare lyder fra pipe

Da brannvesenet åpnet feieluken til skorsteinen på Sandsli, skjønte de hva lydene var.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten