fanaposten.no

For tredjeklassingene Torbjørn Mølstre Leversen og Fredrik Loftheim er det første gang de går i tog på 17. mai. Foto: Ruben André M. Njøtøy

Slik har de aldri opplevd 17. mai før

For tredjeklassingene Torbjørn og Fredrik er det første gang de går i tog: – Vi tror det kommer til å bli gøy.

Nyheter · Publisert 13:32, 17 mai 2022

På tross av å ha feriet 17. mai tidligere, er dette første gang tredjeklassingene Torbjørn Mølstre Leversen og Fredrik Loftheim fra Skjold skole går i 17. mai-tog.

– Dette har vi ventet lenge på, sier Leversen.

Loftheim er enig.

– Korona tok jo over de to forrige 17. maiene. Så det blir gøy å endelig få prøve å gå i tog, sier Lversen.

Ved Lagunen Storsenter var det et enormt oppmøte. For dem som ønsker å gå i tog fra Lagunen til Nesttun, er det usikkert om noe slikt skjer igjen. Dette er knyttet til å finne en løsning for Bybanen, som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for de gående.

– Ingen selvfølge

Selv om dette kan være siste gang de to tredjeklassingene går i tog fra Lagunen til Nesttun, var det et viktig poeng i talen til Fanabygden å minne oss på at frihet og trygghet ikke er en selvfølge.

Talen ble i år holdt av Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

LES OGSÅ: 17. mai: Se Amelie og Bredes tale på Gamlehaugen

– Med to 17. mai-er med pandemi bak oss, er det ingen selvfølge å være sammen slik vi er i dag. En tredjeklassing jeg snakket med i dag, visste ikke hvordan vi vanligvis pleier å feire 17. mai. Dette er en viktig påminnelse om at 17. mai hadde vært en helt vanlig dag, om vi ikke alle sammen hadde strøket bunadskjorter, pusset instrumenter, bakt og stilt opp, for i fellesskap å lage denne folkefesten som 17. mai faktisk er.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Persen ønsker ved hjelp av talen å minne oss på at frihet ikke kommer av seg selv.

– Mange av oss har sterke minner fra å vokse opp i en urolig verden. Noen blant oss har flyktet fra krig og terror, og folk fra min generasjon og eldre husker en kald krig. Jeg husker vi lærte om atombomber på skolen og var redde for atomnedfall, sier hun.

Ukraina

– Da President Zelenskyj talte for Stortinget i vinter ba han Norge hjelpe til med det vi kunne. Og vi har fulgt opp med både militært og sivilt utstyr. Norge har gitt to milliarder i humantiærhjelp til Ukraina.

LES OGSÅ: 17. mai i Fana: Se bildene fra feiringen

– Zelenskyj fortalte i sin tale om båndene mellom våre to land. Og hvordan vi ikke må la ikke-demokratiske krefter vinne.

– I sin tale sa han: Når vi igjen har fred i Ukraina, ønsker jeg å invitere dere til å delta i et 17.mai tog i Kyiv på en av våre nasjonale høytider for å ferie vår felles fred og våre barns fremtid.

Med krig i Europa er det viktig å minnes på at våre verdier må holdes høyt.

– På vår nasjonaldag skal vi minne om at kampen for frihet ikke kommer av seg selv. Verdiene vår grunnlov er tuftet på, må passes på og pusses på. Vi må holde dem høyt hver eneste dag i året, skal de vare. Og den beste måten å gjøre det på er å inkludere flere av de som i dag står utenfor.

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten