fanaposten.no

Slanket bort to døtre

SANDSLI: Veronica Nistad kjøpte seg ny jakke og lue og synes selv hun var veldig fin. Helt til hun fikk se et bilde av seg selv.

Nyheter · Publisert 08:10, 24 aug 2013

– Jeg synes ikke jeg var fin. I tillegg skulle jeg skulle handle nye bukser og ble overrasket over hvor stor størrelse jeg måtte ha. Da forsto jeg at jeg måtte gjøre noe drastisk med livsstilen min, forteller den 35 år gamle trebarnsmoren fra Sandsli.

Drastisk til verks

Hun begynte å lete etter metoder for å gå ned i vekt. Hun hadde vært gjennom mange forskjellige slankekurer, men alltid gått opp igjen. Denne gangen var hun innstilt på å ta i bruk drastiske metoder for å komme ned i vekt.

– Jeg kom så langt at jeg vurderte slankeoperasjon. Heldigvis stanset mannen min meg før jeg kom så langt. Han mente det måtte finnes andre og bedre metoder å forsøke før en operasjon. Jeg lette på internett og fant til slutt Grete Roede-metoden passende for meg. Da jeg tok kontakt med dem for å melde meg på kurs, håpet jeg at kurset var fullsatt slik at jeg skulle slippe. Jeg har jo forsøkt å utsette vektreduksjonen og endringen av livsstil så lenge som mulig. Men jeg fikk plass på kurset, og det er 40 kilo siden, forteller Veronica Nistad til Fanaposten.

Vinner

Torsdag i forrige uke var hun på sommerfest hjemme hos Jeanette Roede. Der ble hun kåret til årets slanker i Hordaland. For Veronica er det en flott oppmuntring, men den virkelige premien er et nytt liv.

– Jeg er mye gladere for å ha fått et nytt og sunt liv enn å få tittelen som årets slanker. Men det er klart at det er kjempeartig å ha tatt av så mye. Jeg har jo hatt den nye vekten min siden november i fjor, så jeg er blitt mer vant til det nå, forteller hun.

 

Veronica fikk sitt første barn som 16-åring.

– Jeg la godt på meg under svangerskapet, men hadde det godt med meg selv. Overvekten plaget meg ikke, og jeg hadde ingen problemer med å se meg i speilet. Men jeg levde jo usunt, og i tillegg var jeg kresen i matveien. Søtt var godt, og jeg valgte enkle løsninger. Alt i alt så er det enkelt å bli stor med slike forutsetninger. Da jeg ble gravid med nummer to fem år senere, var jeg tyngre enn da jeg var høygravid med nummer en. Slik fortsatte det bare. Det skulle gå åtte år til før det siste barnet kom, og jeg forsøkte forskjellige kurer, uten å egentlig ville gå ned. Jeg tok av meg noen kilo, men gikk raskt opp igjen, forteller Veronica Nistad.

Hun giftet seg i 2009 og tok av seg 14 kilo før bryllupet.

– Jeg fikk masse skryt, og synes selv jeg hadde vært veldig flink. Da koste jeg meg videre og vekten raste på de senere årene. Livet var godt å leve, og jeg levde godt, forteller hun.

Løsningen

Selv om Veronica egentlig ikke ville gå på kurs hos Grete Roede, stilte hun opp på den første kurskvelden. Kursleder Monica Ur hadde fulgt henne tett opp for å få henne til å komme, og når hun først kom i gang kom også resultatene.

– Jeg var forberedt på at det ville ta lang tid, men det gikk mye raskere enn jeg hadde ventet. Jeg valgte likevel å gjøre det på min måte. Jeg visste at jeg ikke kunne klare å gjøre alt med en gang, så jeg fokuserte på å finne en god måltidsrytme. Trening er ikke meg, og det ble viktig å lære å spise riktig. I løpet av det første kurset tok jeg av åtte kilo, og det gav mersmak. Det var til og med jul, og jeg tok av vekt. Jeg laget med små regler underveis som har hjulpet meg. At jeg har hatt mulighet til å gjøre mine tilpasninger har vært viktig for meg. Mat er ikke det samme som dårlig samvittighet. Jeg har ikke tatt fri i ferier og høytider, selv om jeg unner meg noe godt. Jeg skal leve med dette resten av livet, og derfor er det viktig å kunne leve godt med løsningene, forteller Veronica.

Trivsel

I november i fjor hadde hun funnet trivselsvekten sin. Da startet hun på holde-vekten-kurs, som er månedlige møter hvor kursdeltakerne møtes og snakker og motiverer hverandre videre. Veronica er sikker på at hun kommer til å fortsette på de møtene i uoverskuelig fremtid.

– Hva førte til at du kom i en situasjon hvor du ble så overvektig tror du?

– Jeg ble mor tidlig. Jeg tok videregående skole i voksen alder. Dagene var fylt opp av andre ting enn å tenke på helsen. Jeg ble fanget i den virkeligheten. Som jeg nevnte var jeg kresen i matveien og valgte enkle løsninger, samtidig som jeg ikke var misfornøyd med å være overvektig. Det var meg, forteller hun.

 

Da hun i november hadde nådd trivselsvekten tok hun sin yngste datter på vekten. Hun veide 20 kilo.

– Da tenkte jeg at jeg har slanket bort to døtre. I ettertid har jeg jo båret henne opp trapper. 20 kilo er jo ganske tungt, men jeg hadde dobbelt av hennes vekt på min kropp. Ikke så rart jeg tok heis, ler Veronica.

Bonus

Etter at Veronica Nistad begynte på Roede-kurs har hele familien begynt å spise sunnere. I tillegg kan hun glede seg over at hun nå orker å gjøre flere ting med ungene.

– Det er kjekkere å ha med en mor å gjøre som ikke bare sitter i sofaen og kommer med dårlige unnskyldninger for å slippe å være med. Jeg ser jo i ettertid at mange av de unnskyldningene er virkelig dårlige, ler hun.

I tillegg har hun begynt å glede seg over å gå på shopping.

– Klær har blitt en ganske stor utgiftspost. Før gikk jeg i spesialavdelinger, hvor klærene i utgangspunktet kan være ganske "konete". Jeg kjøpte klær fordi de passet, ikke fordi de var fine. Nå passer jo alt, og det blir jo dyrt i lengden, ler Veronica.

– Heldigvis har jeg en jobb hvor det er lov å kle seg pent på kontoret. Jeg har kjøpt masse kjoler, og det er kjempekjekt å kunne kle seg pent i hverdagen, sier costcontrolleren hos Odfjell Drilling.

Tips

Etter å ha blitt kåret til årets slanker i Hordaland blir Veronica Nistad et forbilde for mange andre som har lyst å få et lettere liv.

– Det er en helt uvirkelig tanke, men det er moro også. Jeg hadde aldri trodd det da jeg håpet at Roede-kurset var fullt. Om jeg skal komme med noen tips så er det å ha fokus på hverdagsaktiviteten fremfor å se for seg et liv på treningsstudio. Jeg er ikke noen treningsfantast, og har satset på å gå småturer, gå i trapper. Sånne småting som vi lett lar være. Da kan man være stolt av seg selv mange ganger om dagen. I tillegg har jeg hatt kjempemotiavsjon i å ha en fast turdag en dag i uken sammen med en venninne. Vi holder fast på den ene turdagen i uken. Alle andre aktiviteter er bonus. Jeg leste også en gang at trening er gram, kosthold er kilo. Det er viktig å huske på å spise riktig. I tillegg hadde jeg aldri klart dette alene. Jeg har hatt mange flotte folk rundt meg som har støttet meg underveis. Jeg hadde aldri kommet i mål uten å gå på kurs hvor jeg kunne få råd og motivasjon. Det er ikke alltid like lett å sette ord på utfordringene underveis om man er på egenhånd. Jeg har gått ned tidligere, men alltid stoppet opp fordi jeg ble overbevist av skryt fra andre som så vekttapet. Jeg var veldig bevisst på det nå at folk ville se at jeg tok av og kommentere det med at jeg var fin. Da kan man fort lure seg selv og tro man er i mål selv om det er 20 kilo igjen til man er i mål. Denne gangen klarte jeg å stå i mot, sier Veronica Nistad.

Familiekos

Om klesbudsjettet har steget, så har utgiftene til usunn mat og snop gått ned.

– Hele familien spiser jo sunn mat nå. Mannen min er veldig flink på kjøkkenet. Han lager mye mat hjemme. Han har nok fått litt kjeft for sin bruk av fløte og smør underveis, men han har vært kjempeflink. Hele familien er blitt sunnere, og jeg føler vi har mer overskudd. I tillegg har jeg døtre som ser at jeg tar av vekt selv om jeg spiser det samme som dem. Det gjør godt. Lørdagssnopet er ikke lenger hver sin skål med snop. Vi har en på deling. I tillegg er det grønnsaker og dip. Skal vi kose oss så er det bær med litt vaniljesaus. Vi har jo tilgang til bær hele året, og prisen er ikke noe verre enn å kjøpe sjokolade. Kosen er ikke lenger forbundet med dårlig samvittighet. Det handler bare om å bruke hodet, sier Veronica Nistad.

Inspirasjon og helse

Hvert år blir Roede-prisen delt ut, til en kvinne og en mann. I tillegg velges vinnere fra hvert fylke i hele landet.

– Hvert år har vi rundt 40.000 kursdeltakere fra hele Norge, og blant disse har vi utrolig mange fantastiske og inspirerende historier om mennesker som har endret livsstil, gått ned i vekt og fått positive helseeffekter. De har nådd sine mål på en sunn og riktig måte. Vi ønsker at noen av disse historiene skal komme ut i lyset, og gi de som har jobbet hardt og lyktes en velfortjent oppmerksomhet, forteller Jeanette Roede.

– Det finnes ingen hemmeligheter eller snarveier til et lettere liv. Et variert og sunt kosthold som du liker og trives med, kombinert med fysisk aktivitet er fortsatt det viktigste. Vår erfaring er at det er lettere å lykkes i en gruppe, sammen med en kursleder og andre som har samme mål, sier Jeanette Roede.

– Vi ønsker at noen av historiene skal komme ut i lyset, og gi de som har jobbet hardt og lyktes med sin livsstilsendring en velfortjent oppmerksomhet, forteller Jeanette Roede, som her er sammen med Veronica Nistad. Foto: Axel Bauer

Dette bildet fikk Veronica Nistad til å ta tak i seg selv. – Da jeg skulle handle nye bukser ble jeg overrasket over hvor stor størrelse jeg måtte ha. Da forsto jeg at jeg måtte gjøre noe drastisk med livsstilen min, forteller den 35 år gamle trebarnsmoren. Foto: Privat

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten