fanaposten.no

«Skole og PPT må ta foreldrenes bekymring på alvor tidligere»

– Jeg mener at det går for lang tid før skole og PPT tar foreldrenes bekymring på alvor, sier en mor til tre barn ved en skole i Bergen sør.

Nyheter · Publisert 09:44, 21 jun 2019

– Jeg mener at det går for lang tid før skole og PPT tar foreldrenes bekymring på alvor, sier en mor til tre barn ved en skole i Bergen sør.

Høsten 2012, i 4. klasse, fikk datteren hennes bekreftet dysleksi. Hun hadde strevd fra skolestart med lesing og skriving, og foreldrene hadde tatt opp bekymringen, ettersom det er kjent dysleksi i familien.

– Vi opplevde at skolen ville se det an og la barnet utvikle seg i sitt tempo, sier hun.

Da hun fikk diagnosen i 4. klasse ble det satt inn tiltak på skolen, og datteren fikk begynne med noe som heter Aski Raski, et dataverktøy som hjelper barn med lese- og skrivevansker.

Problemet var at det etter hvert ble vanskelig for lærerne å finne tid til å følge opp, og samme skoleår ble de faglige kravene høyere. Da ble det vanskeligere å henge med.

– Det fikk datteren vår merke. Et barn som ikke kan lese mer kompliserte tekster blir hengende etter når man kommer opp i 4. klasse. Da går man glipp av viktig læring i alle fag, mener moren.

Dette får store følgefeil for de andre fagene. Det mener hun datteren merker den dag i dag.

– Jeg opplever at vårt barn har store hull i sitt kunnskapsgrunnlag fordi hun har brukt så mye tid på å lære å lese at det har gått utover andre fag, sier moren.

Også lillebroren er i en liknende situasjon. Moren mener skolen har latt det gå for lang tid også i hans tilfelle.

– Vi opplever at det ikke blir satt diagnose tidlig nok. Tiltak rundt barnet tar lang tid og enkelttimer en-til-en blir krevende i en travel hverdag, sier moren, som mener skolene har en vei å gå på dette området.

– Skolen må bli flinkere til å tilrettelegge for hjelpemidler og gi barnet og foreldrene hjelp til å bruke disse. Det finnes gode hjelpemidler, men skolene må bli flinkere til å ta dem i bruk, sier hun.

Trofast traver: – I dag er heldigvis kiropraktoren blitt helt stueren

Først måtte veggen males der sparkemerkene etter skosålen var. Nå rydder hun pulten og mønstrer av.

Lisa 16 år

Vår kjære Lisa fyller 16 år mandag 6. juli. Vi ønsker deg en fin dag og en god sommer. Klem fra bestemor på Bontveit og bestemor i Balders veg.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten