fanaposten.no

Skal snøsurfe over Finnmarksvidda

Når verdens hardeste snøkite-konkurranse braker løs står en topptrent fanadame på startstreken. Anette K. Kristiansen innrømmer at hun tiltrekkes av det ekstreme.

Nyheter · Publisert 09:42, 24 jan 2015

Varanger Arctic Kite Endurance (VAKE) er verdens hardeste konkurranse for kiting på snø. 45 tomannslag som stiller på startstreken i Berlevåg den 24. mars. Ett av dem består av Anette Killingrød Kristiansen og Bjørn Sekkesæter. Lagnavnet vitner om selvtillit: «Unnavei - slipp oss Fram!»

Etter vel fire dager, selvfølgelig avhengig av vær og vind, vil det første laget som krysser målstreken være offisielle verdensmestre.

Kiteboarding eller kitesurfing er en form for ekstremsport der en person styrer en drage (kite) og bruker vinden som fremdrift.

Kitet over Grønland

Fanaposten har tidligere fortalt om Anettes kite-ekspedisjon over Grønland i fjor vår. Etter fire ukers kamp mot vær og vind ble hun hentet ut av isødet med helikopter på 77 grader nord etter å ha kitet grønlandsisen på langs!

- Det var tøffe tak på Grønland, du ble ikke skremt?

- Kryssing av Grønland på langs er jo adskillig lengre enn å krysse Varangerhalvøyen. Forholdene under løpet kommer garantert ikke til å bli så ille i Norge som vi hadde på Grønland. Vi to var fullstendig alene i et uendelig hav av is med en rasende orkan, eller 130 cm puddersnø som kom i løpet av et døgn og skjulte alle bresprekkene slik at vi ikke kunne manøvrere trygt. Jeg skjønner at noen syntes jeg er litt gal som kaster meg ut i disse farene enda en gang, innrømmer hun.

Men Anette lengter.

- Jeg lengter etter solen som senker seg på kvelden mens jeg sitter i teltet mitt, varm og god. Mett. Både på mat og på mestring. Jeg elsker å ligge i soveposen min og glede meg til å våkne dagen etter. Lengter etter det øyeblikket da jeg løfter kiten fra snøen første gangen. Spenningen i alle spørsmålene jeg trenger svar på. Har jeg valgt riktig kite i forhold til vinden? Hvordan kjennes snøen? Har jeg tatt på meg riktige klær slik at jeg er akkurat passe varm? Er kroppen klar for dagens kiteøkt? Noen ganger kan det være enkelt å kite i den retningen vi skal, mens andre ganger må jeg jobbe knallhardt, sier Anette.

Bortsett fra å ligge i telt på Hardangervidda og få så mye luftetid på kiten som mulig, fylles Anettes hverdag av crossfit-trening, blant annet på nystartede Crossfit Fana på Kokstad.

- Der var det skikkelig flott og god stemning.

- Hva får deg til å delta i kite-VM?

- Både da vi krysset Grønland, og da vi kitet i Antarktis mot Sydpolen, hadde vi en ro over øktene. Selvfølgelig ville vi frem så fort som mulig, men det var uten stoppeklokke. Konkurranseaspektet er nytt for meg. Jeg har aldri konkurrert i kiting annet enn i vennskapelige utfordringer. Men jeg er helt klart et konkurransemenneske! En dag på SATS treningssenter satt jeg på en romaskin for å ta en rolig 500-metersøkt. Helt til jeg begynte å kikke på displayet til han som rodde ved siden av meg. «Det der skal jeg også få til» tenkte jeg, og så dro jeg på. Han merket at jeg tok opp konkurransen og økte farten betraktelig. Vi rodde som gale! Svetten sprutet og pulsen eksploderte. Til slutt veltet jeg av romaskinen. Jeg kunne jo drept meg selv! Etter 20 minutter var jeg i stand til å gå igjen, og selv om jeg ikke klarte å holde følge med ham så var det jo gøy å utfordre meg selv og samtidig få en fin treningsøkt. Men nå skal jeg altså konkurrere i kiting, sier hun til Fanaposten.

Kitepartneren Bjørn Sekkesæter er millitærutdannet og medeier i firmaet Fram Expedition. Han har instruert og klargjort utallige grupper for polare ekspedisjoner. Hele syv ganger har han krysset Grønland på tvers! Han vet godt hvordan man håndterer kulde og polare strøk.

- Vi må kite, dra på tur og bli godt kjent med hverandre før avreise. Vi har cirka ti uker på oss. 23. til 25. januar skal vi til Finse sammen med en stor gjeng kitere. Der skal vi leke ute på viddene på dagtid og fortelle skrønehistorier på kvelden. Flere av deltakerne der har erfaring fra VAKE, så jeg tipper vi får gode råd og anbefalinger. Arrangementet heter Snowjam, forteller hun.

- Det er ikke bare kiten i luften vi må ha god kontroll på. Når vi skal på en slik langtur er det viktig å kunne ta vare på seg selv og sin kitepartner også. Det er derfor jeg likte denne konkurransen. Den utfordrer på så mange områder. I fjor måtte Team Upsete avbryte midtveis. De er fantastiske kitere og har gjort det skarpt i flere år. Men i fjor gikk brenneren deres i stykker og da får man ikke fortsette. Kroppen trenger mer vann enn man klarer å smelte snø på kroppen.

- Hva med sikkerheten?

- Sikkerheten er godt ivaretatt. Vi får utdelt sendere som gjør at alle kan følge med hvor vi er på kartet til en hver tid. Tidligere har det vært spennende å se hvor fort lagene sprer seg. De beste kiter utrolig godt. På Grønland var vår høyeste registrerte hastighet over 50 km/t på ujevnt underlag. Da gikk det unna! I snitt kitet vi ca 30 km/t. Jeg er spent på hvordan vi vil plassere oss i forhold til de øvrige kiterne, sier Anette.

- Hva er målet med turen?

- Målsettingen er å bli topp ti. Det er et ambisiøst mål, men kanskje vi fikser det? Jeg vil gjerne, sier Anette K. Kristiansen.

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten